lauantai 2. heinäkuuta 2016

mitä opin neurokirurgialla

Täällä taas piiiiiitkän tauon jälkeen! Päätin ottaa vähän kesälomaa kaikesta muusta kuin harjoittelijan töistä ja nauttia mahdollisimman paljon kaikesta vapaa-ajasta :) Nyt kuitenkin harjoitusjaksoni neurokirurgialla tuli loppuviikosta päätökseen ja ajattelin kertoa vähän siitä, millaista oli seurata tosielämän Dr. Shepherdejä työssään (en varmaan ikinä tule pääsemään näistä Greyn Anatomian viittauksista eroon..).

Neljän viikon aikana en toisaalta tehnyt paljoa mitään, mutta toisaalta opin ihan valtavan paljon! Enimmäkseen ohjelmaan sisältyi erilaisia kokouksia, paperitöitä (jatkohoitolähetteiden tai epikriisien laatimista), joskus myös muutamia konsultaatioita tai soittoja ja tietenkin niitä neurokirurgisia leikkauksia. Välillä oli päiviä, jolloin tekemistä ei ollut juuri lainkaan, välillä hommia taas sai painaa aamusta iltapäivään saakka. 

Väliin mahtui myös eräs ainutlaatuinen tapahtuma, nimittäin kansainvälinen live-kurssi, johon kokoontui yli sata neurokirurgia eri puolilta maailmaa seuraamaan huippukirurgien leikkauksia. Ruuhkautumisen vuoksi leikkauksia pääsi seuraamaan paitsi leikkaussaleissa niin leikkurin aulan valkokankaalta ja luentosalista etäyhteyden kautta. Oma osaaminen ei ihan riittänyt näiden paikoin todella haastavien toimenpiteiden ymmärtäväiseen seuraamiseen, mutta ei se oikeastaan edes kauheasti haitannut. Googlailin jonkin verran yksityiskohtia netistä ja kyselin välillä erikoistuvilta mieltä askarruttavia juttuja.

Se täytyy tässä vaiheessa mainita välihuomiona, että henkilökunta neurokirurgian puolella oli tosi mukavaa ja kannustavaa niin osastoilla kuin leikkaussalien puolella. Sain paljon apua käytännön asioissa ja yhteistyö lääkärien ja hoitajien välillä tuntui muutenkin sujuvan jouhevasti :) Kiitokset kaikille hoitajille ja kirurgeille, jos tätä nyt joku sattuisi lukemaan!

Kaiken kaikkiaan harjoittelun parasta antia olivat leikkauksessa avustaminen (vaikka vain vähäisessä roolissa, niin olihan se ihan äärettömän siistiä!), joka aamuiset röntgen-meetingit (joiden seurauksena luotan omiin radiologisiin taitoihin taas hitusen enemmän) ja se, miten monipuolisesti jo kuukaudessa pääsi näkemään hyvin erilaisia mielenkiintoisia leikkauksia. Nyt mulla on edes jonkinlainen käry siitä, miten neurokirurgiset perusongelmat hoidetaan ja minkälaisista operaatioista on kyse. Olipa myös hienoa päästä tutustumaan Indonesiasta tänne tulleeseen vaihto-oppilaaseen, joka oli samaan aikaan samalla osastolla.

Tiivistetysti erittäin kiinnostava ja miellyttävä kokemus, jota voin suositella muillekin neurokirurgiasta kiinnostuneille. Kuitenkin tänä aikana ymmärsin myös sen, että minusta ei taida neurokirurgia kuitenkaan tulla. En oikeen osaa sitä perustella kummemmin, mutta sellainen fiilis tässä nyt vaan tuli. Kyseessä on sen verran raskas ja omistautumista vaativa ala, että mulla pitäisi olla aivan todellinen palo sitä kohtaan, että pystyisin tuohon. 

Vielä tärkein asia jäi sanomatta: onneksi olkoon kaikille opiskelupaikan saaneille ja suuret halaukset niillä, jotka vielä jäivät ilman. Tuleville alfoille vielä erityisterveiset, teillä tulee olemaan hieno vuosi edessä :) 

Nyt alan nukkumaan, sillä takana on pitkä viikko. 

6 kommenttia:

 1. Kiitos onnitteluista! Pääsin vihdoin Helsinkiin, monta kertaa saikin yrittää. Pakko kiittää vielä blogista, kun en ole varmaan ikinä kommentoinut mitään. Tämä on tsempannut jo usean vuoden ajan! :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa!! Kyllä sinnikkyys palkitaan :) Syksyllä nähdään, nautihan kesästä!

  VastaaPoista
 3. Nyt on sitten valmennuskurssille ilmoittauduttu. Kiitos sulle tästä blogista! Sain paljon rohkeutta tähän yritykseen lähtemiseen, kun luin sun juttuja siitä, miten itse pääsit sisään vaikka et ollut lukenut fysiikkaa ja kemiaa. Lääkisopiskelusta lukeminen on todella mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu!! Kohti omia unelmia! :) Ihana kuulla, että oot saanut rohkeutta mun kokemuksista!

   Poista
 4. Odottelen uutta postausta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on vähän jäänyt väliin tässä kiireessä, mutta nyt palaan taas asiaan! :)

   Poista