perjantai 29. huhtikuuta 2016

what's going on?

Onpas taas vierähtänyt aikaa... Välissä oli yksi viikko lomaakin, joka tuli vietettyä laskettelun ja muun talviurheilun merkeissä Levillä, jonka jälkeen vietin viikon meikussa anestesiologian harjoittelujaksolla. Viimeiset kaksi viikkoa kului taas silmätautien parissa, jonka tentti oli tänään aamulla - juuri sopivasti ennen vappua! Tentti olikin sitten tämän kevään viimeinen, joten kesäloma kolkuttelee jo hyvin lähellä!

Aneviikko oli tosi mielenkiintoinen, vaikka meikussa ei ehkä päässytkään tekemään ihan yhtä paljon toimenpiteitä kuin jossain muualla. Intubaatio alkoi kuitenkin sujua ja laskimokanyylitkin sujahti ihan mukavasti suoniin :) Valtaosa lääkäreistä oli tosi mukavia ja opetusmyönteisiä, mikä oli tietysti kiva juttu! Anestesiologiasta jäi kaikin puolin positiivinen kuva kiinnostavana erikoisalana, mutta ehkä se ei kuitenkaan oo mulle ihan se ykkösjuttu. Monet eivät tiedä koko anestesiologian olemassa olosta oikeastaan mitään, vaikka kyseessä on kuitenkin elintoimintojen turvaamiseen erikoistunut asiantuntija. Eikä se työ ole mitään ristikoiden täyttämistä leikkaussalin nurkassa, vaikka Greyn anatomiasta tällaisen kuvan voikin saada ;)

Sain nyt muuten viime kuussa tietää kesän harjoittelupaikat, eli suuntaan todellakin kesäkuussa Töölöön neurokirurgian klinikalle! Heinäkuu vierähtää sitten Peijaksen puolella. Olin kyllä tosi tyytyväinen näihin paikkoihin, kesästä tulee varmasti ihan huippu! :)

Nyt katon yhen jakson Sykettä ja lähden sitten salin kautta katsomaan futispeliä. Hauskaa vappua kaikille! Tässä mä ja yks mun koirakaveri:
ps. kiitos kaikille edellisen postauksen runsaista kommenteista, sekä kollegiaalisesta avusta! Oon valitettavan hidas vastaamaan kommentteihin, koska usein en vaan ehdi ja sitten kun ehtisin niin se ei tule mieleen. Pyrin kyllä vastaamaan jokaiseen kommenttiin aina henkilökohtaisesti!

11 kommenttia:

 1. Anestesiologia kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! :) Satutko muuten tietämään, kun lääkiksen hakuohjeissa ylioppilastutkinnon aineiden pistetystä koskien on lueteltu ne aineet, joista saa pisteitä, ja sit siinä on biologia/fysiikka/kemia yhtenä kohtana. Tarkoittaako tää siis sitä, että jos et oo kirjottanu noita niin et voi tulla hyväksytyks, tai ei saa tosta kohdasta mitään vai mitä? Mietin vaan, kun siellä ei muuten näy, etteikö vois hakea. Toisin kuin esim. Kemian laitoksella on hakurajoitteita (esim.lyhyt matikka vähintään M). Mutta jos tiedät jotain asiasta niin saa valaista :D Aattelin, että lääkiksen opiskelijana sulla vois olla jotain tietoa :)

  VastaaPoista
 2. Lääkikseen ei ole tuollaisia rajoitteita. Noista kolmesta voi saada lähtöpisteitä niin että vain paras huomioidaan. Se on ainakin varmaa, että lääkikseen voi hakea ja päästä sisälle vaikkei noita aineita olisi lukenut saati kirjoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis tarkennuksena, eli jos ei ole kirjoittanut fy/ke/bi niin niiden osalta ei siis tietenkään saa pisteitä. Eikös lähtöpisteissä kuitenkin huomioida joku toinenkin reaali? Eli esim et ole kirjoittanut mitään noista kolmesta mutta terveystiedosta sait L:n ja siitä saisit sitten jonkun pisteen?

   Poista
  2. Ahaa, kiitoksia sulle anonyymi! :) Taisi tosiaan olla, että lähtöpisteissä huomioitiin myös toinen reaali, ja olihan siinä tosiaan muitakin aineita, joista voi saada pisteitä, juuri tuosta kohdasta kun ei sitten kuten sanoitkin niin saa pisteitä..

   Poista
 3. Joo näin se taitaa mennä ja lääketieteellisen sivuiltakin löytyy vielä tarkemmin tietoa asiasta (https://www.helsinki.fi/fi/laaketiede-suomenkielinen-opintolinja-laaketieteen-lisensiaatti-6-v/1.2.246.562.20.68239178632) jossa näkyy seuraavaa:

  Lähtöpisteitä annetaan suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneille seuraavista aineista:

  1. äidinkieli (suomi, ruotsi, saame)*
  2. toinen kotimainen kieli (pitkä tai keskipitkä kieli), vieras kieli (pitkä kieli) tai äidinkielen koe pois lukien kohdassa 1 käytetty (paras näistä)*
  3. fysiikan, kemian tai biologian ainereaalikoe** (paras näistä)
  4. matematiikka (pitkä tai lyhyt) tai mikä tahansa ainereaalikoe** pois lukien kohdassa 3 käytetty tai reaali*** (paras näistä)

  Eli mulla oli siis se tilanne, kun en kirjoittanut kemiaa enkä fysiikkaa, että sain pisteitä biologiasta ja reaalista (terveystieto) näiden sijasta (kohdat 3 ja 4) :)

  Ja vaikka joku noista jäisikin puuttumaan, niin se ei tosiaan estä hakemista tai hyväksytyksi tulemista. Noi on vain lähtöpisteitä, joilla ei sinänsä ole mitään merkitystä, koska niistä hyötyy oikeastaan vaan jos on lähestulkoon ällärivi :) Useimmiten koepisteitä täytyy sisään päästäkseen saada joka tapauksessa yli pisterajan. Tuolta linkistä löytyy hyvin tietoa!

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Voisitko auttaa mua yhden vaikean aiheen parissa? Mua kiinnostaa hirveästi lääkiksen teoriapuoli, mutta oon epävarma, miten käytännön asiat sujuisi multa. Olen herkkä ihminen, enkä usko että kestäisin hyvin kirurgiaosuutta tai dissektioita. Veri ei ole ongelma, mutta syvemmät haavat, tikkaus, ruumiinavaukset ja muut vastaavat ovat. Onko mulla kuitenkin vielä toivoa tulla lääkäriksi? Miten paljon opinnoissa oot päässyt puuhailemaan näiden hommien parissa? Mua ahdistaa aivan kauheasti se, etten ikinä tottuisi tähän. Vai voiko tähän ylipäätänsä tottua ja päästä yli omasta herkkyydestä?

  Kiitos tosi paljon etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Uskon, että aika monet ovat kokeneet samanlaisia tuntemuksia ennen sisäänpääsyä ja vielä sen jälkeenkin. En tiedä onko kukaan oikeasti täysin valmis kohtaamaan noita asioita. Kyllä muakin jännitti aikanaan melko paljon kävellä ensimmäistä kertaa dissektioon ja obduktioon, vaikka en koskaan ajatellut, että se olisi mulle mikään ongelma. On hienoa, että tunnistat tollaisia tuntemuksia! Täytyy sanoa, että esimerkiksi syvemmiltä haavoilta ja tikkaukselta on työelämässä vaikea välttyä, ellei suuntaa suoraan tutkimuksen pariin. Koulussa joudut väkisinkin tekemisiin kaikkien noiden kanssa.

   Mä kuitenkin uskon, että tällaisestakin herkkyydestä voi päästä yli, sillä oon paitsi havainnut sen itseni kohdalla, myös monien muidenkin kertomuksista. Meillä on tosi hyvä vertaistuki, sillä lähes kaikki on joskus ainakin pohtineet samanlaisia asioita ja osa munkin kurssilaisista otti esim. obduktiot toisia raskaammin. Opettajista suurin osa on kuitenkin tosi ymmärtäväisiä ja mun mielestä suhtautui tähän hirveen kannustavasti ja oli valmiita tekemään myös kompromisseja.

   Vaikeahan tähän on mitään absoluuttista totuutta mennä sanomaan, suosittelen sua miettimään sitä, mikä noissa asioissa hirvittää eniten ja ovatko ne sellaisia syitä, joista voisi ajan kanssa oppia pääsemään yli. Dissektioita ja obduktioitahan meillä ei ole kuin muutama kumpaakin opiskeluaikana, jonka jälkeen sellaisiin ei enää välttämättä koskaan juodu!

   Toivottavasti tästä oli apua! :) Kyllä susta varmasti hyvä lääkäri tulisi, herkkyys ei ole koskaan huono asia!

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksesta, sain lisää itseluottamusta. :)

   Poista
 5. Ootko käynyt katselemassa pääsykoetta ja mitä mietteitä siitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   En ole vielä päässyt/ehtinyt katsomaan, mutta yritän käydä vilkaisemassa kysymyksiä jossakin välissä lähiaikoina! :)

   Poista