keskiviikko 24. syyskuuta 2014

taas homma etenee

Syksy porskuttaa eteenpäin ja ylihuomenna mulla onki jo immunologian tentti! Se on vaa tenttiä tentin perään tää syksy ilmeisesti :D Mutta en valita, kurssit on aika lyhyitä ja ainakin tähän asti helpohkoja! Katotaan sitten uudelleen, kun se patologia tulee kehiin...

Me laitettiin ekaa kertaa kanyylit toisillemme tässä pari viikkoa sitten ja kohta on vuorossa eka laskimoverinäytteenotto (sanahirviö!!). Kanyylin laittaminen oli yllättävän vaikeeta, kun yhdellä kädellä pitäisi pidellä koko hommaa vakaana samalla, kun "tiputtaa" neulan pois sieltä kärjestä, jotta voi työntää koko putken suonen sisään vaurioittamatta sen seinämiä. Pistäminen oli helppoa, kun suoni oli hyvin esillä, eikä sen kanssa ollutkaan mitään ongelmia, mutta heti kun olisi pitänyt saada se neula pois kärjestä niin kädet alko vaan täristä niin paljon, että piti vetää neula vielä ulos ja yrittää hetken päästä uusiks :D Onhan se nyt kauheeta, kun joutuu omaa kaveria piikittämään ilman mitään syytä! Mutta onneks kaikilla oli tosi hyvä asenne koko juttua kohtaan, eikä se nyt kummemmin tainnut ketään sattua.


Tadaa!

Tehtiin eilen myös allergia-opetuksessa prick-testit toisillemme! Ne olikin mulle jo tuttuja entuudestaan, kun on noita allergioita ollu vaikka minkälaisia :) Siinä siis iholle tiputetaan pienet pisarat allergisoivaa antigeeniä (liuoksena), jonka jälkeen ne tökkäistään kevyesti pienellä neulalla ihon alle. Sitten annetaan käden kutista vartti ja lopuksi mittaillaan mahdollisten paukamien koko ja kirjataan tulokset ylös. Meillä testattiin koivu, timotei, kissa ja koira ja tiesin jo etukäteen, että tuun reagoimaan noihin kaikkiin :D Ja ihan komeat paukamathan sieltä tuli! Tää kuva on otettu ehkä 10 minuuttia pistojen jälkeen ja ne kasvoi tosta vielä pikkasen.


Mun käsi on tässä ylempänä. Alapuolella nähtävissä reaktio vain positiiviseen kontrolliin (histamiini), mutta mulla näkyy reaktio kaikissa muissa paitsi negatiivisessa kontrollissa (NaCl)
Tällanen klinikkapuuhastelu on niin paljon kivempaa kuin lukeminen! Puhuttiin vähän aikaa sitten kavereiden kanssa, että on ihan älytöntä et kaikki tällaset perustaidot (verinäytteenotto, kanyylin laitto jne) tulee meille näin myöhäsessä vaiheessa. Ois paljon mielekkäänpää jos ne opeteltais heti ekana vuonna niin sitten olis voinut vaikka hakea labraan näytteenottajaks kesätöihin! Onneks muissa tiedekunnissa on osattu ajatella tätäkin vaihtoehtoa :) Helsingin tiedekunta on kyllä pikkasen huono uudistumaan tällasissa asioissa, mutta ainakin kaikki nää pikkujututkin tuntuu nyt paljon palkitsevammilta, kun takana on pari vuotta pelkkää lukemista :D Paljon neuloja luvassa siis kolmosen syksyllä! 

Ja ainiin! Olihan meillä ne alfajaisetkin tässä! Oli kyl hauska ilta, ainakin meillä rastilla seuratessa alfojen hienoja esityksiä ja maistellessa upeita drinkkejä :D Tässä yks aivan mahtava drinkki, joka on suunniteltu Mustan Barbaarin Salil eka salil vika -biisin inspiroimana: the pink barbarian!
Tänään mulla on vaan kotipäivä ja kova yritys saada luettua ees muutama kappale immunologian kirjaa. Päivän lookki on seuraava:


Maailman söpöin kotipaita!!! 

21 kommenttia:

 1. Sun kotipaita on kyllä tosiaanki maailman söpöin♡
  Sellasta vaan, että minkälainen oppija sää oot? Visuaalinen käytännöllinen, vai jääkö ne asiat vaan kirjasta luettuna helposti päähän? Mää oon miettiny tota lääkistä vaihtoehtona, lähinnä siks ku haluisin olla kirurgi (joku siinä leikkelemisessä vaan vetää puoleensa, tiiä sitte onko se vaan jotenki outoa :D), mutta noin niiku perus terveyskeskuslääkäröinti ei niin hirveenä inspiroi. Mietin sitte, että jaksanko mää ollenkaan kokeilla sitä, koska nyt kun mulla on lukiossa 7 kurssia ja kahet kirjotukset nyt syksyllä=vähän liikaa lukemista. Ni onko se yhtä paha sielläki? Ja sitte ku opin kaikkein parhaiten tekemällä ja kattomalla, ni mietin onko se kirjapainotteinen sitteskään ihan oikee paikka mulle. Eikö kirurgiksi pääsis muuta kautta :'(
  Tietty kans kiinnostaa se ensihoitajapuoli AMK:lla, koska sellaset voi ainaki mun tietojen mukaan olla töissä myös leikkaussaleissa. Mutta osaakko sitte yhtään sanoa minkälaista työtä ne siellä voi tehä? Saako ne yhtään koskea niihin välineisiin, vai onko ne siellä enempi seuraamassa potilaan elintoimintoja? Oot aivan ihana jos jaksat vastata (ja muutenki :)), ku en tiiä ketään muutakaan insideria lääkismaailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Hilla! :)

   Mussa on monien eri oppijatyyppien piirteitä, mutta eniten pidän itseäni visuaalisena oppijana, koska mulle jää asioiden näkeminen ja erilaiset kuvat yms. kaaviot herkästi mieleen. Opin myös itse tekemällä tottakai ja lukemalla, mutta oon aina muistanu kaikki eri kuvat ja värit parhaiten.

   Lukemiselta ei lääkiksessä voi välttyä, se on selvää, mutta mun mielestä sitä ei pidä myöskään pelätä etukäteen. Mäkin pelkäsin lukiossa (ja vielä sen jälkeenkin) että kestänkö ja jaksanko lääkiksessä jos se on pelkkää opiskelua 24/7, mutta totta puhuen siihen lukemiseen kyllä kasvaa ja tottuu (eikä se oikeesti oo mitenkään epämiellyttävää!). Kirjoja tulee luettua, mutta kliinisen vaiheen opinnoissa käytäntöä tulee koko ajan enemmän ja painopiste siirtyy kirjaston penkiltä sairaalan puolelle ja silloin luettavatkin asiat on jo varmaan niin mielenkiintoisia, että niitä lukee mielellään - ainakin biomolekyyleihin ja solun signaalireitteihin verrattuna. Jos motivaatio riittää lukemaan pääsykokeisiin, niin se riittää myös opiskeluun lääkiksessä :)

   Ensihoitajapuolen kysymyksiin en olisi osannut vastata noin tarkasti, onneksi joku asiasta tietävä kommentoikin tähän alle! En ole vielä päässyt mukaan leikkaussaliin muuten kuin kämmen auki leikkauspöydällä :)

   Poista
 2. Heips! Ensihoitajat voi olla leikkaussalissa anen puolella, mutta instrumentointiin tarvii sitten työelämän kokemusta jos enska pohjalta lähtee. Ane on siis niitä nukutus juttuja että vahditaan ''unta'' ja kirjataan, lääkkeiden antoa ja nukuttamista ane lääkärin kanssa jne.. Instrumentoimaan voit kouluttautua sairaanhoito/terkkari/kätilölinjan kautta.. Tässäkin paikoittain tosi paljon vaihtelua että mitä instrumentoiva hoitaja tekee. Kirurgilla on suurempi vastuu ja tekee päätökset, ja tietty myös siis suurempi palkka. Leikkaussalissa toimitaan aika tiiviinä tiiminä, mutta ane puolelta ei kosketa yleensä leikkausvälineisiin ja pysytään kauempana leikkausalueesta jotta steriiliys säilyy. Kirurgit erikoistuu pitkään, mutta varmasti kaiken sen arvosta :)

  VastaaPoista
 3. Heippa! Vitsit kun vaikuttaa mielenkiintoselta :) ja toi paituli on ihana!

  Ps. Laitoin sulle kommenttia vanhaan(pari taaksepäin) postaukseen, huomasitko? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos! :)) Kävin vastaamassa!

   Poista
  2. Vie jäi se yks huomaamatta:):) sitä vie edelliseen johon kävit vastaamassa:)

   Poista
  3. Vielä oli "kolmannen vuoden alku" -postauksessa yks :):)

   Poista
  4. En tiiä onks näitä mun kommentteja tullu tähän jo useempi, kun kännykkä sekoilee:D mut niin, siis "kolmannen vuoden alku" -postauksessa on vie yks kommentti:):)

   Poista
  5. Hahhah no käynpäs katsomassa senkin! :D

   Poista
  6. Kiva kun vastasit :)

   Poista
 4. Jotenkin hassua, että lääkisopiskelija pääsee edes näytteenottoon töihin ilman kunnollista harjoittelua ja labratutkimuksiin liittyviä kursseja. Kuitenkin ihmisiä opiskelee ihan labrahoitajaksikin ja heiltä vaaditaan vähintään 60 op labraopintoja ja näytteenottoharjoittelu (3 viikkoa) ennen kuin voivat edes tehdä näytteenottoa työkseen. Opetetaanko lääkiksessä edes näytteenottoa enemmän kuin muutaman kerran? Entä sisältyykl lääkisopintoihin labratutkimusten preanalytiikkaa vai pääseekö niitä näytteitä ottamaan työkseen tietämättä esimerkiksi näytteiden ottojärjestyksestä yhtään mitään? En epäile, etteikö lääkisläinen osaisi ottaa yhtä laskimoverinäytettä, mutta onhan se vähän ikävää, jos vaikka labra-alan opiskelija ei saa kesätöitä, kun joku muun alan opiskelija vie sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näkökulma! Ymmärrän ehdottomasti, että tällainen närkästyttää esimerkiksi labra-opiskelijoita. En tiedä saisiko lääkisopiskelija Helsingistä näytteenottajan paikkaa ilman suhteita, kun en ole asiaa pohtinut (juuri siitä syystä, että näytteenoton harjoittelu on meillä näin myöhään ja ensi kesänä kaikki menee kuitenkin suorittamaan jo amanuenssuuria), mutta oon kuullut, että pienemmiltä paikkakunnilta jotkut ovat saaneet kesätöitä (tietolähde ei tietystikään ole luotettavimmasta päästä :D). Sitä en sitten tiedä, että ovatko olleet jonkinlaisessa "valvonnassa" työsuhteen aikana. Meillä on nyt laboratoriolääketieteen kurssi menossa, mutta en vielä osaa sanoa tarkemmin sen opintosisällöstä, kun kurssi jatkuu vielä marraskuuhun asti. Näytteenottoa pääsee kyllä harjoittelemaan niin paljon kuin vain haluaa :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Hei! Kun kerran Helsingissä asut ja opiskelet niin mietin vain että asutko itse/asuuko joku ystäväsi medioman kämpässä? Olen yrittänyt googlailla kuvia, mutta edes Älyvuodossa ei ole kukaan laittanut kuvan kuvaa. Erityisesti olisin kiinnostunut medioma I ja II asuntojen kuvista. Pystyisitkö tekemään näistä jonkinlaista postausta?:) Mulla on vielä muutama vuosi ennen kuin edes pystyn hakemaan lääkikseen (lukiossa olen) ja Tampere kyllästyttää mutta peba kuulostaa mulle sopivalta ja oon vähän tällaista haaveilijatyyppiä niin jos onnistuisit tällaista tekemään niin olis kyllä tosi bueno! Rakastan sun blogia, kirjoitat jotenkin tosi kivalla tavalla ja ymmärrettävästi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea kieltämättä! En tiedä saanko kuvia otetuksi, kun ne on kuitenkin kaverien asuntoja, mutta voisin kyllä jonkinlaisen medioma-esittelyn tehdä :) Ja kiitos ihanasta kommentista!

   Poista
 6. Moi! Edellisessä postauksessa sulla oli kuva siitä svenka för läkare -kirjasta, niin haluisin tietää, mistä oot ostanut sen? Aloitin itse nyt syksyllä Ruotsissa lääkiksessä ja uskon et toi kirja vois olla ihan hyvä, koska vähänkään vaikeampia anatomisia sanoja ei löydy tavallisesta sanakirjasta. Kiitos jo etukäteen! Ja sun blogista oli tosi paljon apua pääsykokeisiin lukiessa ja varsinkin nyt sitä on tosi kiva lukea, kun itsekin on päässyt sisään. Joten KIITOS! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Ella ja onnittelut opiskelupaikasta! :) Tosta opuksesta ei kyllä mitään kovin hienoja anatomian rakenteita löydy, lähinnä se toimii keskusteluoppaana potilaskohtaamisessa, eli sisältää erilaisia teemasanastoja (esim. migreeni, gynekologinen potilas jne) ja ihan valmiita lauseita vastaanottotilanteisiin. Mutta jos oot siitä silti kiinnostunut, niin muistaakseni ostin omani akateemisen verkkokaupasta :)

   Poista
 7. Haluaisin kysyä....onko ihan mahdotonta päästä lääkikseen jos ei ole pitkää matikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei ole! Ei tosiaankaan! Ei ne laskut ole matemaattisesti mun mielestä lähelläkään pitkän matikan tasoa :D

   Poista
 8. Mitkä aineet on tärkeitä lääkiksessä? Olitko aina niissä hyvä? :) ja auau miten kanyylinlaitto EI voi sattua.. :D nimimerkillä ei hyvät muistot

  VastaaPoista