lauantai 30. elokuuta 2014

Kolmannen vuoden alku

Eka viikkoa koulua on takana ja oon TAAS flunssassa :D Ei voi olla todellista, että oon kolmena vuonna peräkkäin samaan aikaan kipeä!! Aivan käsittämätöntä. Toivottavasti tää menee tästä ohi nopeasti, koska mulla on ensi viikolla tärkeitä potilastapaamisia, joissa olis hyvä olla terveenä.

Vasta viikko takana, mutta voin jo sanoa, että ei oo preklinikkaa kyllä yhtään ikävä! Meillä on pakollista pienryhmäopetusta tässäkin jaksossa, mutta se on enemmän interaktiivista ja uusien asioiden opettelua, eli yleensä tosi kivaa. Tällä hetkellä meillä on menossa lääketieteen genetiikan kurssi ja ollaan noissa ryhmäopetuksissa opiskeltu esimerkiksi sukupuun piirtämistä ja erilaisten sairauksien periytymistä ja toisaalta sairastumistodennäköisyyksien laskemista, dysmorfisten piirteiden tunnistamista ja erilaisia geenitestejä. Oon myös istunu lähes kaikilla luennoilla, mikä on mulle varmaan jonkin sortin ennätys :D Mutta kun aiheet kiinnostaa, niin siellä on helppo viihtyä!

Dysmorfologiaa Terkossa

Toi dysmorfiaopetus oli mun mielestä ihan erityisen kiinnostavaa. Siinä siis opeteltiin tunnistamaan potilaiden kasvoista, käsistä ja jaloista, dysmorfisia piirteitä, joista voisi päätellä kyseessä olevan jokin oireyhtymä. Dysmorfiset piirteet ovat siis pieniä rakenteellisia "poikkeavaisuuksia", joista ei aiheudu vakavaa haittaa, vaan se on lähinnä kosmeettinen. Jokaiselta meistä löytyy jotakin dysmorfisia piirteitä, joten ne ovat yksittäisinä hyvin yleisiä. Esimerkiksi hyvin pientä/isoa leukaa ja lyhyttä philtrumia (alue ylähuulen ja nenän välissä) voidaan pitää dysmorfisina piirteinä, vaikka ne eivät viestisikään mistään kehityshäiriöstä. Rehellisesti sanottuna mua rupesi vähän ärsyttämään koko dysmorfian käsite, vaikka ymmärränkin sen merkityksen diagnostiikassa. Juuri nämä kasvojen poikkeavuudet tekevät meistä persoonallisia ja tuntuu jotenkin ikävältä, että ne luokitellaan jotenkin yleisestä poikkeaviksi ominaisuuksiksi. Kellään meistä ei ole symmetrisiä kasvoja, vaan pieni "epätäydellisyys" kuuluu asiaan! Mutta toki lääkärin on tärkeä tunnistaa dysmorfiset piirteet, jotta hän osaa tarvittaessa epäillä jotakin diagnoosia ja lähettää nuoren potilaansa esimerkiksi genomitutkimuksiin ja perinnöllisyyslääkärille.

Maisemaa mun kodin viereiseltä rannalta

Tällanen mun eka kouluviikko on käytännössä ollut! Luentoja ja ryhmäopetusta, eli ihan mukava startti opiskeluun! Meillä on tästä tentti jo 12.9 eli ihan pian, niin yritän tässä lukea säännöllisesti ettei tulisi viime hetken paniikkia :D Ensi maanantaina saapuu myös uudet alfat! Hassua, oma alfavuosi tuntuu olevan jo niiiiiin kaukana, vaikka siitä ei ole kuin kaks hassua vuotta! Ottakaahan ilo irti alfavuodesta! :)

4 kommenttia:

 1. Olipa kiva teksti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nyt kun luin sen uudelleen niin huomaan et oon vähän hätäsesti kirjottanu, kun aika paljon toistuu samat sanat ja jutut, mut sellasta se välillä on :D

   Poista
 2. Moikka!
  Tää ei liity aiheeseen, josta kirjoitit. Mutta, olis kiva jos kirjottaisit siitä, kuinka paljon lääkiksessä on tehtävää ja kirjoja luettavana, ja esim kuinka paljon päivystystä sit myöhemmin. Ja jääkö vapaa-aikaa ystävien, vanhempien näkemiseen tai harrastuksiin?Lähinnä siis haluaisin tietoa siitä työmäärästä mikä ehkä joskus odottaa :)
  Olisi myös kiva lukea siitä, onko teillä mitään ns. tukiopetusta tai muuta vastaavaa toimintaa, kuinka hyvin teidän opiskelijoiden jaksaminen otetaan siellä huomioon(esim onko tenttien jälkeen mt taukoo tms tai lomia miten yms:)) ja mikä on ollut sun mielestä vaikeinta lääkiksessä(ymmärrän jos et halua omaa kantaasi tuoda esille)?
  Kysyttävää olis paljon, jääköön nyt tällä kertaa kuiteski tähän;)
  Hyvää alkanutta lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt löytyi oikea kommentti! :D Tässä on aika paljon hyviä kysymyksiä, oon jonkin verran näihin vastaillu pitkin tätä blogin pitämistä, mutta en mitenkään kohdennetusti. Voisin kirjottaa tästä ihan erikseen, jos maltat odottaa sen aikaa, että saan tehtyä postauksen :) Hyviä kysymyksiä, jotka varmasti askarruttaa monia!

   Poista