torstai 12. kesäkuuta 2014

it's kind of fun to do the impossible

Pitkästä aikaa taas kirjottelen tänne :) Vaihdoin muuten ton bannerin (vai miks sitä nyt kutsutaankaan) kun aattelin, että vaihtelu virkistää ja kiva jotenkin uudistaa tätä blogiakin välillä! Mitäs tykkäätte? En oo yhtään paneutunu noiden tekemiseen siinä mielessä, että saisin muokattua jonku nätimmän kuvan siihen (sellasen mitä nyt aika monissa blogeissa näkee) ja mulle se nyt ei oikeestaan oo edes niin tarkkaa.

Oon nyt vihdoin kattonu noi pääsykoetehtävät läpi, kun joku oli ne lähettäny älyvuodon sivuille. Toki oon jonkiverran kuullu myös kavereiden kommentteja ja jopa lukenu joistakin blogeista pyrkijöiden kommentteja. Huomasin nyt myös sen, että mun on todella vaikea arvioida pääsykoetta, koska oma osaaminen fysiikan ja kemian jutuissa on kyllä pudonnu niin pahasti. Bilsan osuudet nyt oli omaan silmään aika helppoja, tosin mulla nyt onkin niistä jo lukiotasoa vahvempi osaaminen, vaikkakin toi leuan ja hampaiden kehittyminen oli kyl aika hakusessa :D

Kuva
Mutta mennään asiaan. Yleissilmäys kokeesta oli mulla se, että tehtäviä on paljon, mutta niistä monet (jopa liian monet) on yllättävänkin helppoa peruskauraa. Ainakin noi kokeen loppupään tehtävät on aika selkeitä ja sellasia, mitä tuli itekin laskettua valmennuskurssilla. Sinänsä on ikävää jos kokeessa on kauhean paljon "liian helppoja" tehtäviä, koska silloin kaikki mahdolliset pilkkuvirheet rupee tiputtamaan lopullisia pisteitä. Hakijoita ei erottelekaan toisistaan vaikeiden soveltavien tehtävien hallinta, vaan laskunopeudesta ja jännityksestä aiheutuneet huolimattomuusvirheet. Nyt joku voisi sanoa tähän, että lääkärin työssä huolimattomuusvirheet ovat jopa vaarallisia, mutta jotain rajaa nyt kuitenkin.

Löytyypä kokeesta silti myös muutama todellinen killeri, esimerkiksi tehtävät 8 ja 11 näyttää näin nopeasti tutkittuna aika pahoilta, koska niissä on kauheesti informaatiota (josta varmasti suurin osa ei liity tehtävän ratkaisemiseen mitenkään). Lisäksi kokeessa kysytään yllättäviäkin asioita, joita ei mun mielestä edes sisälly lukion oppimäärään. Esimerkkinä tästä toi 3. tehtävä, jossa kysytään mihin solu tarvitsee E- ja B-ryhmän vitamiineja. En mä ainakaan olisi tohon osannut vastata pari vuotta sitten, kun tein omaa pääsykoetta. Lisäksi noista maksan tehtävistä aika monet on myös rajautunu lukiokirjojen ulkopuolelle, niin en todellakaan ymmärrä, että mistä toi tieto olis pitäny repiä? Toki noita pystyy jonkin verran päättelemäänkin (tosin mun on vaikea sanoa, kun kaikki noi aineet on jo hyviä tuttuja fysiologian kursseilta), mutta mun mielestä vähän epäreilua silti kysyä tollasta, koska toi suosii selkeästi sellaisia hakijoita, jotka on opiskelleet ihmisen fysiologiaa enemmän kuin lukiotasolla.

Aineiston puuttuminen oli kyllä tän vuotisen kokeen isoin yllätys - enpä olis heti arvannu, että lähdetään näin radikaaliin ratkaisuun viime vuotisen kokeen jälkeen. Tää vahvistaa edelleen mun tuntumaa siitä, että tavoitteena on tehdä joka vuosi jollakin tapaa hyvin erityylinen koe, vaikka peruselementit pysyvätkin samoina. Tarkoituksena voi olla taktikoinnin vähentäminen, sekä valmennuskurssien tuovan lisähyödyn minimoiminen. Tiedä häntä. Monivalintatehtävä oli muuten mun mielestä ihan kiva. Siinä testattiin mm. hyvää fysiikan perusasioiden tuntemusta ja olipa siellä bilsastakin muutama vähän yllättävä kysymys ja vihdoin ja viimein se mun odottama risteytystehtävä (tai itseasiassa useampi)! Väittämät oli jälleen kerran sen tyylisiä, että sai lukea jokaisen aika tarkkaan ennen vastaamista.

Pyrkijöiltä oon kuullu aika samantyylistä palautetta:
- koe ihan liian helppo ja suosii abeja
- kiire tuli ja joku tehtävä jäi ratkaisematta
- fysiikka ja bilsa suht helppoja, kemian osuus vaikea
- liian vähän vaikeita tehtäviä, jotka erottelee jyvät akanoista
- pisterajat nousee pilviin, huolimattomuusvirheet kostautuu

Kuva
Niin tai näin, nyt se on ohi! Aika nauttia kesälomasta ja ottaa vihdoin rennosti kuukausien lukemisen ja laskemisen jälkeen. Toivon sydämestäni, että kaikilla meni koe omantasoisesti ja että jokainen antoi sen 5 tunnin hermoja raastavan koeajan aikana aidosti parhaansa.

Hyvää kesää kaikille!

Otsikon sitaatti on sitten Walt Disneyn, jos ketään jäi se mietityttämään :)

12 kommenttia:

 1. Lämmittää mieltä, että vaivaudut pohdiskelemaan meidän hakijoiden tilannetta ja kerrot mietteitä kokeesta :). Aika hyvin toi sun tiivistelmä 2014 kokeesta osuu kohdilleen. Kuitenkin moni on hämääntynyt vähän liikaakin aineiston puuttumisestta ja perustehtävien takaisin tulosta (niitä on ollut aina, katsoo vaikka 2009, 2010, 2011 ja 2012 kokeita). Viime vuoteen verrattuna on siis helppo sanoa tätä koetta erittäin helpoksi ja niin päin pois.

  Biologian osuus oli todella haastava, itse olen kirjoittanut biologiasta L:n ja se on vahvuuteni, mutta tänä vuonna olin silti heikoilla vesillä. Esim hengityksen säätely, 1A monivalinta, se laktaatti tehtävä, vitamiinit, maksa ja moni muu meni ihan ohi. Ei mun kirjoissa hirveästi puhuta mistään asetyylikoentsyymi-A:sta tai G1 solunjakautumisvaiheista.. Mutta en usko, että fysiologian ja anatomian syventävämmin hallitsevia on kuitenkaan niin paljoa, että mun pitäisi hirveästi huolestua. Tuohon hengitykseenkin sain pari pointtia lukiotason avulla, mm. ydinjatkeen säätelystä ja pH-arvoista.

  Laskut olivat enimmäkseen peruslaskuja, tosin osatehtävissä löytyi vaikeampiakin kohtia joissa monet menivät hämilleen. Sitten ne kaksi vaativampaa kemian tehtävää kyllä ajavat asiaansa kokeessa. Mihin kuitenkaan tarvitaan hirveän haastavia ja soveltavia tehtäviä, kun satojen laudaturien ylioppilaatkin ryssivät perustehtäviä kokeessa? Ne soveltavimmat jää suurimmalta osalta tekemättä ajanpuutteen ja paniikin vuoksi - ovathan sellaiset riski, kun vievät paljon aikaa ja eivät välttämättä mene edes oikein.. Hyvää ajankäyttöä? Mielestäni lääkiksen kokeeseen sopii paremmin sellainen paniikkipörr peruslaskujen - muutaman haastavan välillä, kuin monta soveltavaa matemaattista pyörittelyä vaativaa hirviötä - vaaditaanko tälläistä osaamista kokelaalta?

  Ja joo, aika moni niistä jotka ovat koetta todella helpoksi sanoneet, eivät ole vilkaisseetkaan vastausanalyysia. Väitin itsekin koetta kokeesta lähtiessäni helpoksi, mutta vastausanalyysin luettuani mieli muuttui. Biologiassa vaadittiin todella paljon enemmän, kuin mitä moni luulee. Samoin laskuissa on pitänyt olla nopea ja tarkka, muuten kostautuu. Soveltavat tehtävät antavat suuren piste-edun, samoin nippelitietojen hallinta bilsassa. Kuitenkin monessa tehtävässä sitten ollut tuo miinuspiste -ominaisuus, jonka moni tulee huomaamaan kokeen tilattuaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos todella paljon kommentista! Paljon loistavaa asiaa ja hienoa kuulla vähän uudenlaista mielipidettä pääsykokeista yleensä :) muutenkin tosi hyvää analysointia! kuulostaa ainakin siltä, että sulla meni koe hyvin, toivon sulle kovasti tsemppiä tulevaisuudelle! Ja tietysti ihanaa kesää ;)

   Poista
 2. Kiitos Miksi minusta tulee lääkäri? -tutkimukseen osallistumisesta! Tulokset on julkaistu laaketiedetta.blogspot.fi:ssä.

  VastaaPoista
 3. Moi! Näin sut perjantaina Valmennuskeskuksen kesäjuhlilla, piti tulla moikkaamaan mutta en löytänyt sua enää ruoan jälkeen. Olisin vaan halunnut käydä kiittämässä tosi kivasta lbogista, jatka samaan malliin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ihanaa, kun laitoit kommenttia kuitenkin tätä kautta! Kuten satuit varmaan huomaamaan, olin ihan arkivaatteissa siellä, kun saavuin paikalle suoraan töistä - rättipoikkiväsyneenä ja flunssassa. Meinasin jättää koko lystin väliin, mutta halusin käydä moikkaamassa Railia ja Samia, kun olin kuitenkin ilmoittautunut paikalle. Lähdin siis ennen ruokailua jo kotiin :/ mutta ens vuonna tarkoituksena on tulla vähän edustavampana paikalle! :D Toivottavasti oli kivat juhlat! Ja kiitokset sinulle :)

   Poista
 4. Juhlat oli oikein hauskat, suosittelen ensi vuonna ehdottomasti osallistumaan :) Väsyneenä ja kipeänä ei vältsisti menojalkaa kamalasti vipata :D Mutta hauskaa kesää ja ehkä kohdataan vielä joskus VK:n juhlissa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) joo toivottavasti törmätään, tuu nykäseen hihasta :D

   Poista
 5. Moikka! Sulta oon varmaan ennenkin kysytty tätä, mutta mitä kirjasarjaa käytit fysiikan opiskelussa? Koitko kirjasarjan hyväksi valinnaksi?

  VastaaPoista
 6. Mä käytin Physica-sarjaa ja olin siihen oikein tyytyväinen :) oon kuullu kehuja myös fysiikka-sarjasta!

  VastaaPoista
 7. Hei! Voisitko linkata tähän jotai lääkisblogeja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :) Tässä lista Tohtori Krabolan lääketiedettä ja laiskottelua -blogista:

   Lääketiedettä ja laiskottelua
   My year as a fetus
   Kissan osto kassalta
   Opiskelu-unelmia
   Livet som Ida
   Krista_llia
   Räpiköiden lääkäriksi
   Hyppy uuteen elämään
   Apple a day
   Puolet Jennin elämästä
   Happily ever after
   How to become a doctor
   Style and other drugs
   Katarina kirurgiksi
   Living outside the box
   Made in lakeus
   Elämän satoa
   Krooninen äly
   Becoming a doctor
   Entsyymejä etsimässä
   Suurin onni on tuntea olevansa olemassa
   Suuntana lääkis
   Ajatuksia villasukissa
   Lääkikseen 2014

   (ovat siis blogien nimiä). Siinä on nyt joitakin :)

   Poista