tiistai 27. toukokuuta 2014

Miksi minusta tulee lääkäri?

Heippa taas kaikille!

Eilen oli taas yksi lääkiksen pääsykoe!! Mulle kävi tähän liittyen vähän nolosti, olin nimittäin poissa tietokoneen ulottuvilta muutamat viimeset päivät, enkä ollu yhtään ajatellu etukäteen sitä, että se koe on tosiaan tänään ja että ehkä pitäisi jollain tavalla tsempata vielä kaikkia hakijoita elämänsä koitokseen ja se jäi nyt ihan totaalisesti. En oo vielä nähny mitään koekysymyksiä, varmaan kirjottelen mun omia mielipiteitä pääsykokeesta sitten, kun saan niistä jonkinmoisen käsityksen. Sen kyllä kuulin, että aineiston osuus oli olematon tänä vuonna, mikä olikin melkoinen muutos viime vuoteen, mutta siitä lisää sitten myöhemmin!

Tässä on nyt kaikin puolin järkyttävä kuumotus ollu meneillään jo pari tuntia, koska suurin osa kanditentin tehtävistä on jo tarkistettu ja pisteitä voi jo käydä kyselemässä (pari tehtävää puuttuu enää, joten jos tässä vaiheessa on jo saanut kursittua kasaan tarvittavat pisteet niin tietää päässeensä läpi!). Endon tuloksetkin tuli (vihdoin ja viimein) ja niistä olikin tullu kuvaa meidän fb-ryhmään, josta kävin kattomassa oman tuloksen. Olin jo lievän hysterian partaalla, kun olin jo selannu kaks sivullista opiskelijanumeroita, eikä omaa ollu vieläkään tullut vastaan, mutta siellähän se sitten kuitenkin komeili, viimeisellä sivulla, saldona oikein kelvolliset 19 pistettä! Oon aivan onneni kukkuloilla! Ainakaan 3. vuoden alotus ei tyssää tähän, koska kaikki preklinikan tentit on läpi :)))) Tosin sisuksia kaivelee vielä se stressi siitä kanditentistä... Huomenna pitää rynnätä heti patskun johdantokurssin tentin jälkeen kyselemään pisteitä opintotoimistosta!

Mutta oli mulla jotain muutakin asiaa. Sain nimittäin kutsun tällaseen lääkisopiskelua koskevaan kyselyyn, joka lähti liikkeelle Lääketiedettä ja laiskottelua nimisestä blogista. Tässä vielä alla ote oheisen blogin haasteesta:

"Anonyymi henkilö jätti jokin aika sitten kommentteihin tällaisen kysymyksen. Kysymys ja varsinkin monipuoliset vastausvaihtoehdot olivat niin hyviä, että ajattelin nopean vastauksen sijaan tehdä tästä ihan oman postauksen. Sen jälkeen tuli mieleen, että sama kysymys olisi mielenkiintoista saada kysyttyä myös muilta lääkiksessä opiskelevilta, sinne hakevita tai jo valmistuneilta. Niinpä aionkin pommittaa kaikkia löytämiäni aktiivisia lääkisblogeja tällä kysymyksellä ja koota vastauksista jonkinlaisen tilaston, jotta suomalaisen lääkisopiskelun todelliset motiivit saadaan esiin."


Tottakai haluan osallistua tähän "haasteeseen" ja samalla avata hieman omia ajatuksiani siitä, miksi päätin hakea lääkikseen. Suhtautukaa tähän kuitenki sopivalla annoksella huumoria :)

Kysymys ja vastausvaihtoehdot ovat seuraavanlaiset: (valita voi 1-10 vaihtoehtoa)

Miksi minusta tuli/tulee lääkäri?
1) Haluan vilpittömästi auttaa sairaita.
2) Koska olen Jumalasta seuraavana.
3) Tämä on kutsumusammatti.
4) Tässä ammatissa saa rahaa ja naisia/miehiä.
5) En keksinyt muutakaan.
6) Haluan antaa panokseni lääketieteen hyväksi ja ehkä edistää tulevaisuudessa tiedettä löytämään parannuskeinoja sairauksiin.
7) Äiti käski.
8) Aivoni tarvitsevat haasteita. Minusta ei olisi tehtaaseen liukuhihnatöihin.
9) Haluan Nobel-palkinnon. 
10) Ammatti siinä kuin muutkin.

Näistä vaihtoehdoista koin omikseni seuraavat:

1) "Haluan vilpittömästi auttaa sairaita". Niin kliseeltä kuin se kuulostaakin, niin tää on mun kohdalla täyttä totta. En pitä itteeni minään pyhimyksenä (todellakaan), mua vaan oikeasti kiinnostaa eri sairaudet tosi paljon ja saan mieletöntä tyydytystä siitä, kun pystyn omilla teoillani ja tiedoillani auttamaan muita.

3) "Tämä on kutsumusammatti" koska sitä se on! Sen vaan jotenkin tietää jo pyrkiessä ja kun lopulta pääsee korjaamaan työnsä hedelmät se aito intohimo vaan kasvaa koko ajan. Hakeminen on niin pitkä ja raskas prosessi, että se karsii kyllä suuren osan "huvin vuoksi" -hakijoista pois.

4) "Tässä ammatissa saa rahaa ja naisia/miehiä". Oman mieheni oon jo löytänyt, joten siitä tässä ei ole kyse, mutta voiko sitä oikeasti kieltää, etteikö varma työllistyminen ja hyvä palkkataso ole isoja plussia?

5) "En keksinyt muutakaan". Tää on osittain totta, sillä yritin oikeesti miettiä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ennen lääkistä, koska pelkäsin tätä työn määrää. Lääkis oli kuitenkin koko ajan mielessä ja lopulta uskalsin myöntää itselleni, että mikään muu ala ei yksinkertaisesti vaan kelpaa.

7) "Äiti käski". Ei nyt kirjaimellisesti, mutta sanotaanko näin, että kotona kannustettiin yliopistomaailmaan ja tähtäämään korkealle ja apua tuli lähipiiriltä joka suunnasta!

8) "Aivoni tarvitsevat haasteita. Minusta ei olisi tehtaaseen liukuhihnatöihin." Eipä tähän taida olla juuri lisättävää. Vähän sama asia jos ostaisi Ferrarin kilometrin lähikauppareissuja varten. Pitäähän sitä ottaa masiinasta kaikki tehot irti!

Nyt rupeen nukkumaan, että saan ees vähän unta ennen herätyskellon pirinää :D Oon vaan ihan liian tärinöissä niistä tenttituloksista - vieläkin. Palaan pian pääsykoepohdintojen kanssa, kunhan tutustun vaadittuun aineistoon rauhassa ;) Toivon tosi kovasti, että kaikki teki tänään parhaansa ja ylsi omaan huippusuoritukseensa! Nyt on aika levätä ja ottaa rennosti, ootte kaikki ansainnu sen!! (niin minäkin...)


t. väsynyt, mutta onnellinen kohta/ehkä/pian kandi (?)

3 kommenttia:

 1. Hei!
  Mitä luulet, onko mulla mahdollisutta päästä lääkikseen kun lähtöpisteeni on 81 ja sain pääsykokeesta ainakin 40 raakapistettä ja viime vuonna kyseiseen yliopistoon pääsi 95 yhteispisteellä? Help me, oon ihan ressissä ja paniikissa ja aaaargh!!! (:D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä stressaa. Ennen tuloksia ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä. Kanssakilpailijat määrittää sen, pääsetkö juuri noilla pisteillä sisään vai et. :P

   Poista
  2. Heips!

   Joo oon juurikin samaa mieltä sulle jo vastanneen Anonyymin kanssa, ei kannata murehtia etukäteen, koska et pysty tilanteeseen enää ollenkaan vaikuttamaan! Pisteet on mitä on ja ne riittää jos riittää, niin ärsyttävää kuin se onkin niin ei auta kuin odottaa :D Suosittelen unohtamaan koko kokeen ja tekemään kivoja juttuja ja nauttimaan kesästä, tulokset tulee sitten ajallaan:) Toivotaan parasta!

   Poista