maanantai 7. huhtikuuta 2014

Vastauksia kysymyksiin


Heips taas!

Huh sentään, mulla on aika urakka edessä, kysymyksiä tuli nimittäin todella paljon! Kiitos, että ootte näin aktiivisia! :) Tästä lähtee vastaukset tulemaan!

Onks susta tuntunu ikinä lääkiksessä että..
1. oot tyhmempi ku muut, enkä sano että oisit oikeasti tyhmä vaan siihen, miten fiksuja ihmisiä lääkiksessä on :D
2. koulu vie liikaa aikaa ja aiheuttaa paljon stressiä
3. miten voit ikinä oppia niin paljon että uskaltaisit ottaa vastuun potilaan hengestä?

1. Todellakin on tuntunut siltä, hyvin monta kertaa! Oon kuitenkin tiedostanut sen, että tää tyhmyyden tunne on johtunut lähinnä siitä, etten oo lukenu aluetta niin tarkkaan kuin joku toinen. Lääkikseen tultaessa kannattaa sopeutua siihen ajatukseen, että on ihan okei, vaikka ei olisikaan aina kaikessa paras. En sanoisi muutenkaan, että ihmiset ovat siellä jotenkin poikkeuksellisen fiksuja, lähinnä kovia opiskelemaan.
2. Tää tunne on lähes jokapäiväistä :D Riippuu paljon kyllä kurssista ja omista tavoitteista ja tietysti persoonasta! Toiset stressaa ihan pienistäkin asioista, toiset ei sitten mistään. Ite oon ehkä jotain siitä väliltä. Opetustahan meillä ei oo ollu hirveän paljon näiden ekan kahden vuoden aikana, mutta itsenäistä opiskelua sitten sitäkin enemmän.
3. Jaa-a, tätä pohdin itsekin aika ajoin. Luotan siihen, että kokemus tuo varmuutta! Lääkärin työssä joutuu kuitenkin sietämään epävarmuutta jatkuvasti. Onneksi kollegat on tukena ja heiltä saa tarvittaessa apua!

Hammas vai yleinen?
Tähän vastasinkin jo kommenttiboksissa, mutta vastaan nyt vielä näin yleisestikin. Tää päätös tulee perustaa siihen, kumpi sinusta itsestäsi tuntuu parhaalta alalta. Itse perustin oman päätökseni siihen, että yleinen puoli kiinnostaa enemmän. Hampaalle on yleensä matalammat pisterajat, mutta työmahdollisuudet ovat rajallisemmat kuin yleisellä puolella. Ei kannata hakea hampaalle vain siksi, että sinne olisi helpompi päästä sisään, mutta jos ala todella kiinnostaa niin ehdottomasti sinne vaan sitten!

Millasia yo-todistuksia lääkiksessä olevilla on?
Ei me olla mitenkään hirveästi puhuttu ylppäreistä, mutta veikkaisin, että suurimmalla osalla on ihan hyvät paperit! Puhtaita "ällän ylioppilaita" on prosentuaalisesti aika vähän, suurimmalla osalla arvosanat on luultavimmin haitarilla M-L. Huomattavaa on kuitenkin se, että monilla on myös paljon huonommat paperit ja ovat silti päässeet sisään! Eli ylppärimenestys ei mitenkään korreloi sisäänpääsyn kanssa :)

Voisitko tehdä vaikka ihan postauksen, jossa vertailisit hampaan ja yleisen hyviä ja huonoja puolia? :)
Tää olis tosi hyvä idea, mutta mun on vaikea toteuttaa tätä, kun ei oo omakohtaista kokemusta hampaalta! Yritän silti keksiä jotain haastattelemalla vaikka denttarikavereita :)

Monennellako kerralla lääkikseen yleensä päästään sisään?
Suurin osa pääsee sisään luultavasti 2-3 hakukerralla, mutta sitten on myös niitä, jotka hakevat jopa 4-5 kertaa tai pääsevät ekalla. Ehkä keskiarvo olis siinä 2 tienoilla!

Millainen on tyypillinen lääkiksessä opiskeleva?
Tunnollinen ja kunnianhimoinen täydellisyyteen pyrkijä, joka syö suht terveellisesti, liikkuu säännöllisesti (paitsi ennen tenttiä) eikä polta tupakkaa. Yleisesti lääkisläiset ovat myös huumorintajuisia, viihtyvät paljon keskenään (välillä jopa liiankin paljon) ja tekevät yhteistyötä keskenään.

Tunnetko ketään joka olisi päässyt lääkikseen suoraan lukiosta? Ovatko he monen ällän ylioppilaita tai superlahjakkaita?
Muistaakseni meidän kurssilta noin 30% pääsi suoraan sisään, tosin en tiedä laskettiinko tohon myös munkaltaiset välivuoden pitäneet, jotka hyväksyttiin kuitenkin ensimmäisellä hakukerralla. Mutta on mulla muutamia tuttuja kyllä, ja he ovat ainakin olleet just niitä ällän ylioppilaita ja varsin lahjakkaita tapauksia. Onhan se sinänsä ihan loogista, että jos on ahkerasti lukenut kemman ja fyssan ylppäreihin niin pärjää hyvin myös pääsykokeessa!

Mitkä ovat suosituimpia erikoistumisaloja?
Mulla ei nyt ole mitään tilastotietoa tähän, mutta ainakin ortopedia, lastentaudit, sisätaudit, neurologia ja gynekologia on mun tietämyksen mukaan aika suosittuja. Huutavaa pulaa on ainakin lasten psykiatreista, eikä geriatriakaan taida olla sieltä suosituimmasta päästä.

Missä olit ja mitä teit kun sait tietää, että oot sisällä? :)
Olin kotona silloin, kello oli noin 00.20 kun uskaltauduin poikaystävän rohkaisemana (lue pakottamana) katsomaan tulokset yliopistohaun sivuilta (olivat tulleet sinne siis keskiyöllä). Olin ihan varma, että siinä lukee hylätty, joten ensin olin ihan hämilläni, sitten aloin huutaa täysillä (ja herätin alakerran naapurit, onnitteluviesti tuli sieltä heti aamulla :D) jonka jälkeen purskahdin itkuun! Sitten nyyhkytin ja nauroin samaan aikaan poikaystävän olkapäätä vasten ja isäkin tuli onnittelemaan (äiti ei tainnu olla silloin Helsingissä). Lähettiin siitä sitten huoltsikalle kahville juhlistamaan tätä hetkeä! :DD Sain unta vasta joskus kuudelta aamulla, kun adrenaliinit jylläs elimistössä siihen malliin ettei nukkumisesta tullu yhtään mitään.

Munuais-muistiinpanoja

Millanen fiilis sulla oli pääsykokeen jälkeen?
Hyvin ristiriitainen. Toisaalta olin iloinen, että kerkesin tehdä kaikki tehtävät, mutta tarkistamiseen ei jääny yhtään aikaa, joten olin tosi epävarma omista vastauksista. Unohdin tosi nopeesti kaikki kysymykset, mitä kokeessa oli, enkä käynny kattomassa vastausanalyysejä, koska halusin vaan olla ajattelematta omia pisteitä. Päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin helpotus - nyt se on ohi!

Millä perusteella valitsit mihin lääkikseen haet?
Pohdin tätä aika pitkään ja tein lopullisen päätöksen vasta maaliskuussa. Halusin oottaa kevääseen ja katsoa vasta sitten, mihin rahkeet riittää. Hain Helsinkiin, koska uskoin, että mulla on mahdollisuuksia päästä sisään ja halusin jäädä kotikaupunkiin perheen, ystävien ja poikaystävän takia. Myös käsipallo vaikutti päätökseen, sillä esimerkiksi Tampereella ei ole joukkuetta, jossa olisin voinut jatkaa pelaamista! Minua kyllä kiehtoi vieras kaupunki opiskelupaikkana ja olisin varmaankin hakenut Tampereelle, jos en olisi ollut parisuhteessa ja pelannut käsipalloa.
Minkä tasoisia tehtäviä ja laskuja kannattaa tehä ennen pääsykoetta (tietty maholllisimman hankalia :D mut mistä niitä saa?) ja kuinka paljon aikasemmin kannattais alottaa?
Kannattaa aloittaa ihan perustehtävistä vähän oman tason mukaan. Jos osaat jo valmiiksi laskea fyssaa ja kemmaa niin voi aloittaa lukemisen vähän myöhemmin ja suoraan vaikeammista jutuista. Perustehtäviä löytyy hyvin lukiokirjoista, haastavampia taas vanhoista YO-kokeista, pääsykokeista ja valmennuskurssien materiaaleista. Suosittelisin hankkimaan jonkun valmennuskurssin materiaalit, sillä niissä on yleensä hyvin eritasoisia tehtäviä ja selkeät malliratkaisut. Niitä löytää edullisesti myös käytettyinä netistä! Aloittaminen riippuu omasta lähtötasosta, itse alotin jo syyskuussa lukemaan, mutta jos jonkinlainen pohja löytyy jo niin voi huoletta aloittaa vasta tammikuu-maaliskuu välisenä aikana, oman osaamisen mukaan.
Tiiäkö vielä, mihin mahdollisesti erikoistut? Tai mitä haluaisit lääkärinä tehä?
En oo tehny mitään päätöksiä vielä, mutta mua on aina kiinnostanut kirurgia. Mutta mikä kirurgia, niin se on vielä hämärän peitossa :) Potentiaalisia aloja olis ainakin lastenkirurgia ja sydän- ja rintaelinkirurgia. Myös akuuttilääketiede kiinnostaa!

Mitkä erikoistumisalat tuntuvat tällä hetkellä kaikkein mielenkiintoisimmilta? Entä onko joku ala sellainen joka ei (ainakaan vielä) kiinnosta lainkaan?
Noihin omiin kiinnostuksiin vastasinki jo ylempänä, mutta noita tällä hetkellä epäkiinnostavia aloja on ainakin psykiatria ja geriatria. Ei mua kyllä hirveästi ortopedia tai urologiakaan kiinnosta, mutta voihan nääkin vielä muuttua!

Käytätkö muuten paljon tietokonetta/muuta elektroniikkaa opiskelun apuna vai meetkö enemmän perinteisellä kynä ja paperi -tyylillä? Tarkoitan lähinnä omia muistiinpanoja yms :)
Mä oon aika perinteinen eli tykkään tehdä muistiinpanoja käsin vihkoon. Samalla saa piirrettyä kuvia ja kaavioita, vaikka se onkin vähän hitaampaa kuin koneella tekeminen! Oon kyllä tehny myös kannettavalla muistiinpanoja ja siitä on ollu apua monilla kursseilla. Aika monet opiskelijat käyttää iPadeja muistiinpanojen tekemiseen ja luentokalvojen selailuun. Mäkin tykkään iltaisin sängyllä plärätä luentokalvoja kannettavalta tenttiin lukiessa :)

Kuinka rankkaa opiskelu on lukioon verrattuna?
Lukio-opiskelu eroaa aika paljon lääkisopiskelusta siinä mielessä, että täällä asioita käydään aikalailla kurssi kerrallaan (toki jonkin verran päällekkäisiä kursseja tulee myös) ja opiskellessa on helppo keskittyä yhteen alaan kerrallaan. Lukiossa taas joutuu opiskelemaan montaa eri ainetta samaan aikaan, mikä on omalla tavallaan suht rankkaa! Kuitenkin lukion oppimäärä on vain pintaraapaisu niistä asioista, mitä lääkiksessä joutuu työstämään. Opiskeltavaa asiaa on paljon ja pelkkä kirjan selailu ja luennoilla kuuntelu ei riitä (ainakaan mulle). Koulupäivät on kyllä huomattavasti lyhyempiä kuin lukiossa! Eli johtopäätöksenä voisi sanoa sen, että pakollista läsnäoloa on vähemmän, mutta itsenäistä työtä enemmän. Onhan se opiskelu täyspäiväisempää kuin lukiossa ja vaatii enemmän, mutta toisaalta kaikki on niin mielenkiintoista, että sitä on kiva lukea :)Kuinka paljon suunnilleen käytät päivittäin aikaa opiskeluun?
Pyrin pitämään viikonloput suht vapaina tai ainakin kevyinä. Arkisin tulee opiskeltua vähän menoista ja opetuksesta riippuen 1-5 tuntia, ehkä useimmiten sellaset 2-3 tuntia. Aina joskus tulee myös "tyhjiä päiviä" jolloin ei lue ollenkaan, mutta ne yleensä kostautuu myöhemmin :D Viikonloppuisin tulee luettua tarpeen mukaan, 0-4 h :) Tenttiin lukiessa menee helposti myös 7-9 tunnin päiviä!

Tuntuuko että lomia on tarpeeksi?
Eipä meillä kauheesti oo lomia, mutta se on kiva, että sit kun on loma niin se on yleensä vähän pidempi! Joululomaa meillä oli esimerkiksi 3 viikkoa ja siinä ajassa kerkes jo tosi kivasti tekemään vaikka mitä :) Kesälomaakin kertyy sellaset vajaa 3 kuukautta! Sitten on pari pienempää lomaa, niinkuin nyt tuleva pääsiäisloma ja siinäpä se sitten olikin :D

Mitä kaikkea "jännittävää" ootte tehnyt tähän asti? Mitä odotat eniten tulevilta opinnoilta?
Me ei ihan kauheesti olla vielä päästy tekemään mitään jännää, ehkä "hienoimpia" kokemuksia ovat olleet dissektiot, sikiön obduktio, EKG:n otto ja spirometria :) Tulevaisuudelta ootan erityisesti kohta alkavaa klinikkaa, kiertoja sairaalassa ja omien potilaiden kohtaamista, sekä tosi paljon myös päivystyksiä!

Miten asuminen järjestyy? Itse olet käsittääkseni pk-seudulta, saako silloin viimeisenä asuntolapaikan?
Lääkiksellä on tosiaan omia asuntolatyyppisiä asuntoja Ruskeasuolla. Ulkopaikkakuntalaiset ovat toki aluksi etusijalla, mutta kyllä myös pk-seutulaiset pääsevät muuttamaan sinne suht helposti! On olemassa tietyt kriteerit, minkä perusteella asunnot jaetaan, enkä niitä tiedä sen kummemmin, kun en itse asu Mediomilla :)

Minkä ikäisiä lääkiksessä aloittavat yleensä ovat?
Suurin osa taitaa olla 20-25 -vuotiaita!

Kuinka paljon lääkiksessä on fysiikkaa tai laskemista?
Varsinaista fysiikkaa tai laskemista opetuksena ei ole oikeastaan lainkaan. Klinikassa varmaan tulee jotain lääkelaskuja vastaan, mutta muuten esimerkiksi fysiikka on integroituna muuhun opetukseen, niinkuin fysiologiaan. Fysiikalla siis selitetään ilmiöitä ja se on siinä mielessä mukana koko ajan, mutta mitään fysiikan opetusta tai laskuja ei ole kyllä tullut vastaan.

Minkä verran teet muistiinpanoja? Mä luen siis pääsykokeisiin ja teen bilsasta ihan hirveesti muistiinpanoja sillä tyylillä, ettei tarttis enää lukea kirjasta vaan omat muistiinpanot riittäis niin voitko kertoa mitä mieltä olet kun oon miettinyt että onko tää nyt ihan järkevä tapa kun niihin muistiinpanojen tekemiseen menee kuitenkin aika paljon aikaa :D
Pyrin tekemään joka kappaleesta muistiinpanoja, koska oon huomannu, että se auttaa mun oppimista tosi paljon ja muistiinpanoista on helppo kerrata tenttiin :) Lääkikseen lukiessa tein kans bilsasta tosi laajat muistiinpanot tolla samalla ajatuksella, että ei tarvii lukee enää kirjoja ja mulle se toimi tosi hyvin, koska sit niitä oli helppo kantaa mukana joka paikkaan ja kaikki tieto oli samalla paperilla! Kannattaa tehdä siten, minkä kokee itselleen parhaaksi tavaksi oppia!

Minkälaisia ja minkä pituisia sun koulupäivät yleensä on?
Vähän päivästä vaihdellen sellasia 2-6 tuntia, ehkä yleisin on 3-4 tuntia :)

Kuinka pikkutarkasti opiskelit lukion asiat? Ja mitä mieltä olet esim. kannattaako lukion bilsan 3.kurssiin käyttää aikaa (ympäristöekologia)? MItkä on sun mielestä tärkeimmät lukion asiat pääsykokeen kannalta?
Lukion bilsan opiskelin kyl tosi tarkkaan, muistin tosi paljon kaikkia kuvatekstien pikkuyksityiskohtia ja luin jonkin verran myös lisätietoa netistä, tosin lähinnä oman kiinnostuksen vuoksi. Fysiikasta ja kemiasta painotin asioiden ymmärtämistä enkä niinkään yksityiskohtien ulkoaopettelua. Kaikki bilsan kurssit kannattaa lukea kunnolla, mutta painopisteenä pitäisin silti ihmisbilsaa. Myös solubiologia ja geeniteknologia on tosi tärkeitä ihan ihmistäkin ajatellen! Fyssasta ja kemiastakin lukisin kyllä kaikki kurssit, mutta sitten voi itse järkeillä vähän vanhoja pääsykokeita katsomalla, että mitkä asiat on niitä tärkeimpiä :) Ensimmäisinä mulle tulee mieleen puskuriliuokset, pH, liukoisuuslaskut, sähköfyssä, säteily, lämpöoppi, teho ja työ...

Kuinka paljon luit päivässä? Oliko sulla minkä verran vapaapäiviä?
Luin syksystä tammikuun loppuun aika kevyesti, ehkä 2-5 tuntia päivässä 5-6 päivää viikossa. Sitten aloin pikkuhiljaa lisätä tahtia ja huhtikuun alusta luin keskimäärin 7-8 tuntia päivässä, valmennuskurssipäivinä vain 5. Vapaapäiviä pidin aina yhden viikossa, ja sen lisäksi toisen vähän kevennetyn päivän!

Pääsitkö sisään siis pelkän kokeen perusteella ja mitkä oli sun pisteet ja alin hyväksytty pistemäärä?
Pääsin sisään yhteispistekiintiössä, mutta olisin päässyt myös pelkillä koepisteillä. En kuollaksenikaan muista enää tarkkoja pisteitä, mutta sain yhteispisteitä vähän reilu 92 ja raja oli noin 90. Koepisteitä sain hieman alle 57 ja raja oli muistaakseni noin 52. Nämä oli siis skaalattuja pisteitä :)Oletko nopea tekemään tehtäviä, tarvitseeko pääsykokeessa olla nopea?
Oon sellanen suht nopea laskija, mutta kokeessa jarruttelin sen verran, että tein kaikki tehtävät huolellisesti ja rauhassa heti alusta, koska tiesin, että aikaa tarkistamiseen tuskin jää (eikä jäänytkään :D). Ei kannata yrittää suhaista tehtäviä nopeasti, koska silloin tekee helposti tyhmiä virheitä! Liian hidas tempokaan ei ole hyvä. Eteenpäin täytyy päästä, mutta laskiessa/kirjoittaessa on oltava silti huolellinen!

Minkä osa-alueen hallitsit parhaiten pääsykokeessa? MInkä huonoiten? Muistaakseni olit lukenut lukiossa bilsan, kirjotitko sen ja mitä sait? :)
Oman tuntuman mukaan hallitsin parhaiten bilsan, toisaalta myös kemia meni yleensä hyvin! Olin kuitenkin suht itsevarma joka aineessa. Fysiikka oli kuitenkin mielestäni kaikkein haastavin aine. Luin lukiossa tosiaan bilsan ja kirjotin siitä laudaturin :)

Opiskellaanko lääkiksessä ruotsia ja englantia?
Kyllä opiskellaan! En nyt muista niitä tarkkoja opintopistemääriä, mutta muutama kurssi yhteensä :) 

Minkälaista palkkaa lääkisopiskelijat saavat kun ne voi tehdä niitä sijaisuuksia? :) 
Just luin näitä asioita jostain oppaasta! Oisko se kandin minimipalkka ollu joku 2400 euroa/kk? Tähän siis tulee päälle vielä muun muassa toimenpidelisiä. Päivystyspalkka lasketaan tosta peruspalkasta tietyllä kaavalla. Löysin medisiinariliiton sivuilta esimerkin, jonka mukaan "Kaisa kandi" saa arkipäivänä (75% aktiivitunti) klo 15-08 päivystyksestä noin 460€. Tämä siis yksi esimerkki, josta saa ehkä vähän kuvaa :)

Pitääkö lääkikseen ostaa paljon oppikirjoja?
Ekana vuonna joutuu hankkimaan aika paljon kirjoja (ainakin Helsingissä, en osaa sanoa muista lääkiksistä!), joilla sitten selviää ekat 2 vuotta. Kirjoja saa helposti myös käytettynä vanhoilta opiskelijoilta ja niitä voi myydä hyvällä hinnalla eteenpäin seuraaville. Monet on saatavilla myös pdf-versioina, joita voi ladata esim. iPadille. Kirjat on aika kalliita, uusista saa maksaa helposti 60-90 euroa! Kannattaa siis suosia käytettyjä kirjoja, jopa vanhemmilla painoksilla pärjää suht hyvin :)

Pitääkö pitää suullisia esitelmiä suuren joukon edessä?
Jonkun verran suullisia esityksiäkin on luvassa, eli niiltä ei voi välttyä. Ilmapiiri on silti yleensä tosi rento ja kannustava, eli esiintymistä ei kannata jännittää! Apua saa aina tarvittaessa ja esitykset valmistellaan (ja esitetään) yleensä ryhmässä.

Miten itse koet, että esim. urheilijataustasi auttoi/auttaa stressitilanteissa?
Uskon, että urheilijataustasta oli valtavasti hyötyä pääsykokeessa, sekä oikeastaan koko valmistautumisprosessissa, sillä treenatessa oppii tietynlaisen työmoraalin ja sen, että tuloksia syntyy vain säännöllisesti harjoittelemalla. Toisaalta osasi hyväksyä myös ne huonot päivät, koska sekin oli urheilusta tuttua. Pääsykokeessa en mennyt lukkoon vaikeiden tehtävien edessä ja kiitän siitä urheilutaustaa. Kun kilpailee tarpeeksi ja ollut ns. tiukan paikan edessä, oppii toimimaan ja onnistumaan stressaavissakin tilanteissa. Koen saaneeni selvän etulyöntiaseman urheilutaustani kautta.

Teetkö jotakin mielikuvaharjoituksia? Koetko, että tästä on ollut hyötyö pääsykokeita ajatellen?
Koetta edeltävinä päivinä kävin kyllä mielessäni läpi tulevat tapahtumat. Suunnittelin etukäteen reitin, mitä aioin kulkea koepaikalle ja mietin, mitä teen sinne saavuttuani. Se antoi vähän lisävarmuutta, kun oli edes joku toimintasuunnitelma mietittynä. Kannustin myös itseäni lukemaan visualisoimalla tilanteen, jossa olen saanut tietää päässeeni sisään. Siitä sai aina hirveästi energiaa lukemiseen! Toisaalta mietin myös sitä, miten reagoisin hylkäykseen, mikä boostasi aina lukemista :D Ehdottomasti suosittelen tällaista mielikuvaharjoittelua myös muille!

Miten "vanhemmat" opiskelijat sopeutuvat joukkoon? Käyvätkö hekin yhteisissä tapahtumissa ja ovat mukana toiminnassa?
Vanhemmat opiskelijat (30+) ovat aika paljon keskenään koululla, sillä heillä on luonnollisesti enemmän yhteistä, monilla saattaa olla oma perhe ja lapsia tai pitkä työura takana. Eipä heitä ihan hirveästi opiskelijariennoissa näe, mutta se on ihan luonnollista! Tuskin itsekään jaksaisin riehua parikymppisten opiskelijoiden kanssa, jos kotona odottaisi omat lapset ja aviomies :D Mulla on ollu pienryhmissä aina vähintään yksi vanhempi opiskelija ja ollaan aina tultu hyvin juttuun keskenään ja he ovat olleet tosi hyviä tyyppejä!

Sulla onkin jo tehtynä fysiikan opiskeluun liittyvä postaus, mikä on varsin mielenkiintoinen, mutta löytyisikö vinkkejä kemian suhteen? Fysiikka tuntuu helpolta siihen verrattuna monilla aluiella... :D
Voih, näistä mun kemian ja fysiikan opinnoista alkaa olla jo niin kauan etten tiiä osaanko enää neuvoa ketään! :D Kemiassa kannattaa ainakin olla tosi huolellinen ja miettiä jokainen vaihe tarkkaan, koska siinä menee helposti sekaisin! Teoria on (ainakin mun mielestä) siinä tosi isossa roolissa, joten sitä kannattaa lukea jos laskut ei lähe sujumaan :)

Tuki- ja liikuntaelimistön opiskelua

Millaisen opiskelutekniikan olet itse kokenut itsellesi parhaimmaksi, ja mitä muita tekniikoita mahdollisesti testasit ennen oman tyylin löytymistä?
Opin parhaiten itse tekemällä muistiinpanoja ja lukemalla ns. aktiivisesti, eli jatkuvasti työstämällä tekstiä. Saatan kysellä itseltäni kesken lukemisen tai yrittää selittää asioita omin sanoin. Lukiessa asia tulee siis kerrattua useaan otteeseen, mikä on toiminut mulla tosi hyvin. Tunneilla kuuntelen myös, koska monesti opettajan kertomat esimerkit jää hyvin mieleen! Oon oikeestaan aina opiskellut samalla tavalla :) Ja aina, jos jään kesken päivää pohtimaan jotakin, enkä muista sitä, niin käyn tarkistamassa vastauksen. Pitää löytyä jonkinlaista tiedonjanoa!

Tunnetko sairaanhoitajaksi (th:ksi, jne.) valmistuneita, jotka opiskelevat lääkiksessä? Miten he ovat kokeneet opiskelun lääkiksessä?
Tiedän, että heitä on siellä, mutta en nyt saa ketään tiettyä ihmistä mieleen. Luulisin, että aikasemmista opinnoista ja työkokemuksesta on heille valtavasti hyötyä! Ja etenkin siitä, että he ovat nähneet terveysalan maailmaa toisen asiantuntijan näkökulmasta.

Voiko lukiossa alottaa fysiikan/kemian/biologian ns. puhtaalta pöydältä ja pärjätä hyvin jos aikoo opiskella oikeasti täysillä? Aina oon halunnu lääkäriksi, ehkä mulla on mahikset tällä motivaatiolla päästä lääkikseen vaikka en ihan puhdas luonnonlahjakkuus olekaan..? :)
Mä olen tästä elävä esimerkki, enkä todellakaan ole ainut! :)

Oonko auttamattomasti myöhässä kun alotan kertaamisen vasta nyt? Oliko sulla kerratessa sellasta tunnetta että apua miks en osaa tätä juttua enää vaikka oon sen osannu kaks kuukautta sitten?:D
Ei oo vielä myöhästä alottaa kertaamista! Kyllähän noita tuntemuksia aina välillä oli, ei ehkä kerratessa enää niin paljoa. Tässä vaiheessa oliskin tosi tärkeetä katsoa kaikki tollaset jutut huolellisesti, että osaa ne varmasti pääsykokeessa!

Millainen on sun normi opiskelupäivä? Onko paljon luentoja vai enemmänkin itsekseen opiskelua?
Oon jo tähän vastannu aikasemmin jotakin, mutta sanotaan nyt vielä että 3-4 h, joista luento 1-2 h ja pakollista opetusta 2 h. Mutta on paljon myös päiviä, jolloin on esim. pelkkä luento.

Kuinka paljon kannattaa kertailla bilsasta ekologia yms aiheita pääsykoetta varten? 
Ekologiasta kannattaa poimia omasta mielestä ne ihmisen kannalta oleellisimmat jutut ja panostaa niihin, muuten riittää, että on jonkinlainen osaaminen taustalla. Mun olis vaikea kuvitella, että yhtäkkiä pääsykokeessa painotettaisiinki ekologiaa, mutta tää on jokaisen oman harkinnan varassa :)

Kuinka paljon tehtäviä pääsykokeessa yleensä on?
Tehtäviä on yleensä 14-16

Kuinka tarkasti biologian asioita tarvitsee osata esim hormonitoiminta?
Todella pikkutarkasti. Monesti tuntuu, että vastausanalyyseissä vaaditaan enemmän kuin lukiokirjoissa edes kerrotaan! Bilsasta on tosi vaikea saada hyviä pisteitä, koska se on ns. "helppo aine", jonka lähes kaikki osaa. Pääsykokeessa ei kuitenkaan riitä se, että tietää insuliinin laskevan verensokeria, pitää myös muistaa sen olevan anabolinen hormoni, joka lisää proteiinisynteesiä ja rasvojen varastointia ja paljon muutakin (en nyt muista enää mitä kaikkea Bioksessa lukee).

Miten kertasit parilla viimeisellä viikolla ennen pääsykoetta? Kannattaako vielä viimeisillä viikoilla ennen pääsykoetta laskea fysiikkaa ja kemiaa vai kannattaisiko mielummin kerrata esimerkkitehtäviä ja teoriaa?
Oon kirjottanu tästä postauksen, joka kuvaa tosi hyvin sitä, miten ite kertasin. Pääset siihen tästä. Ite kertasin kaikki tyypilliset tehtävätyypit ja katsoin, että osaan ratkaista niistä jokaisen, kävin läpi kaavat mielessä ja bilsan pääkohdat muistiinpanoista.

Kun luit pääsykokeisiin, niin kuinka paljon luit päivässä ja minkä verran laskuja ehdit keskimäärin laskea päivässä?
En nyt muista enää niin tarkkaan noita laskumääriä, mutta vähän tehtävistä riippuen ehkä sellaset 15-40 laskua meni päivässä. Joskus saatoin puskee jopa 60, mutta ne olis sit sellasia tosi helppoa ja nopeita tehdä! Kasvatin lukutunteja tammikuusta alkaen, huhtikuussa luin keskimäärin 7-8 tuntia.

Kumpi tuntui vaikeammalta fysiikka vai kemia?
Tää vaihteli aina välillä, mutta useinmiten fysiikka!

Täytyykö kemiassa opetella kaikki molekyylikaavat ulkoa?
No periaatteessa niitä voitaisiin kysyä, mutta en tiiä oisko se järkevää. Kyllä ne tärkeimmät, niinku joku glukoosi, täytyy osata!

Huhhuh, mikä setti! Toivottavasti saitte vastauksen kaikkeen haluamaanne :) Palaillaan taas!


Ps. kuvassa mun tuleva toimistomuki, jonka sain mun serkulta synttärilahjaks! Ihan paras :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti