sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Every fighter has to go in there with a game plan

Aika liitää ja kevät kolkuttelee ovilla! Mulla on ens perjantaina RuoRan tentti ja sit on enää yks kurssi jäljellä (endokrinologia ja genitaalit) ennen kanditenttiä! Tein itelleni jonkinnäköistä lukusuunnitelmaa kanditenttiä varten ja aloin jo lievästi hyperventiloida, kun tajusin että aikaa on erittäin rajallisesti... Monilla teistä lähestyy pääsykoe ja kertauslukusuunnitelmat alkaa tulla ajankohtasiksi, joten tää aihe koskettaa myös teitä! Oon kirjoittanu pääsykokeeseen kertaamisesta jo aikasemmin tässä postauksessa, joten nyt aattelin kertoa vain omista suunnitelmistani kevättä varten :) Ehkä näistä joku tuleva beeta vielä hyötyy joskus!

Tein itselleni kaksi game plania, joista ensimmäinen on se "fiksu" suunnitelma, jossa lukeminen on jaettu pitkälle ajalle ja mukana on vapaapäiviä ja kertauspäiviä. Tämä on siis se suunnitelma, jota mun pitäisi noudattaa! Mutta koska asiat eivät aina mene niinkuin Strömsössä, niin on syytä ottaa mukaan "plan B", johon puskin koko kerrattavan asian 3 viikkoon, mikä meillä on niin sanottua lukulomaa. Jotenkin musta tuntuu siltä, että tää mun kertaus tulee kuitenkin menemään just niin, että luen hiki hatussa ne vikat 3 viikkoa tyyliin 8-10 tuntia päivässä ilman vapaapäiviä :D Mutta ehkä ne 3 viikkoa pystyykin vetämään sillä tahdilla.

Ahkeraa nielun lihasten opiskelua
Listailin myös muutamia juttuja, joista voi olla hyötyä kanditenttiin kerratessa (ja miksei näitä voisi soveltavasti hyödyntää myös pääsykokeeseen):

- Anatomy Flash Cards. Mulla on itelläni joululahjaksi saadut Thiemen latinankieliset kortit ja näistä on ollu kyllä tosi paljon hyötyä! Noi kortit on jaettu ruumiinosien mukaan (yläraaja, alaraaja, selkä jne) ja jokaisessa on siis joku kuva, johon on numeroitu rakenteita ja kortin takapuolella lukee sitten oikean vastaukset kuhunkin numeroon :) On siellä joitain puutteitakin, esimerkiksi eilen kun huvittelin noiden korttien kanssa niin huomasin, että kylkiluun liitoksesta T-nikamiin ei ollu oikeen mitään hyvää korttia :( Mutta noi on tollasia pikkujuttuja, jotka on helppo kattoo vaikka kirjasta tai netistä. Nää on tosi hyvät, koska näiden kanssa voi treenata yksin tai parin kanssa ja opiskelu on jotenki kivempaa verrattuna kirjasta pänttäämiseen.

- Omat muistiinpanot. Oon tehny ahkerasti muistiinpanoja koko opiskelujen ajan, joten pystyn aika paljon käyttämään niitä hyväksi. Ei siis tarvitse kanniskella hirveitä tiiliskiviä kirjastoon, eikä tarvitse miettiä sitä, mitkä asiat olikaan niitä oleellisia (vaikka oonki värittäny kaikki tärkeät lauseet joka kirjasta.. hehe). Toki jotkin asiat tarvii vielä pientä selvennystä kirjan kautta, lueskelin esimerkiksi mun vanhoja neurofysiologian muistiinpanoja ja olin muutamasta jutusta kyllä aika pihalla... Pitänee tehdä joitakin täydennyksiä siis :)

- Luentokalvot ja -prujut. Meillä on joka kurssista netissä kattavasti luentokalvoja ja luennoitsijoiden tekemiä tiivistelmiä (etenkin anatomiasta ja histologiasta nää tulee NIIN tarpeeseen!). Koneelta on kiva lueskella kalvoja, joista löytyy myös paljon kuvia, joita voi tarvittaessa vaikka kopioida omiin muistiinpanoihin!

- Basaarin luurangot ja muut anatomian mallit. Tuskin vaatinee perusteluja? Etenki eri lihasten origot ja insertiot (alku- ja loppukohdat) saa kerrattua tehokkaasti ja sitä on kiva tehdä kavereiden kanssa :)

- Omat flashcardit. Oon miettiny tosissani näiden askartelemista. Ideana siis, että toisella puolella on joku väittämä tai kysymys, jonka vastaus löytyy kääntöpuolelta. Sitten vaan kortit kontaktimuoviin ja kertaamaan :) Kanditentissä puolet pisteistä tulee väittämistä ja siellä toistuu aika paljon jo kursseilta tuttuja väittämiä, joten niitä läpikäymällä saisi aika hyvän startin! Osa väittämistä on selkeitä, mutta osa on sellaisia ärsyttäviä, kuten arteria dorsalis pedis kulkee musculus extensor hallucis longuksen jänteeseen nähden mediaalisesti (tää on ihan TULE:n klassikko ja vastaus on VÄÄRIN, se kulkee jänteen lateraalipuolella). Näissä olis kans se hyöty, että niiden tekemisesti oppis jo ihan hirveesti ja kertaaminen ois nopeeta!

Sylkirauhasten mikroskopiaa
Nyt aion vetää nää vikat tentit kunnialla läpi ja sit panostaa täysillä kanditenttiin! Mikään ei oo mahtavampaa kuin lähtee kesälomalle uunituoreena lääketieteen kandina :) Sit pääsen myös läheisten kanssa syömään Lehtovaaraan tän merkkipaalun saavuttamisen kunniaksi, enkä malta oikeesti oottaa sitä pihviä ja valkosipuliperunoita ja niitä ihania herkkusieniä... Plus saatan ehkä hemmotella itteeni jollain ihanalla lomamatkalla ennen kolmosen alkua, riippuen vähän rahatilanteesta!

Meillä oli muuten lääkiksen laskettelureissu Kolille, nimeltään E. Coli! Oli tosi hauskaa, en ees muista mainitsinko tästä mitään etukäteen? Tässä kuitenki yksi julkaisukelponen todiste siitä, että kävin ihan oikeesti myös rinteessä:


Nyt jatkan kevätsiivoilua, palataan taas piakkoin! Loppukeväästä luvassa varmasti lukuisia stressin ja uupumuksen täyteisiä postauksia :D

PS. Tsemppiä kaikki pääsykokeeseen lukijat! Vielä on reippaasti aikaa, pitäkää lippu korkeella!

Terkuin,


8 kommenttia:

 1. Moi! Kiitokset blogistasi, sun postauksia lukee aina tosi innolla! :) tässä olisi muutama postaustoive, mikäli innostut näistä kirjoittelemaan:
  -Päiväni kuvina -postaus, eli millanen on sun tavallinen päivä (paljonko koulua, paljonko vapaa-aikaa, mihin aikaan teillä on koulua jne.)
  -Lääkisten erot eli millanen käsitys sulla on lääkisten eroista :)
  -Valmennuskurssin kannattavuus

  Kiitos paljon jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :)

   Oon tehny jo tollasen päivä kuvina postauksen (löytyy täältä: http://becomingadoctor20.blogspot.fi/2013/09/tyypillinen-laakispaiva.html). Voisin toki tehdä tän uudestaanki, mutta mun päivät on oikeesti kaikki aika samanlaisia! Preklinikka loppuu nyt keväällä, joten aattelin tehä sit ens syksynä uuden tollasen postauksen, kun opiskelupäivät muuttuu!

   Lääkisten eroista voisin toki kirjottaa, ongelmana on vaan se, että mä en oikeesti tiedä muista lääkiksistä juuri mitään :D Joten sitä on vaikea toteuttaa. Mutta sain tästä jonkinlaisen ajatuksen, että miten voisin aihetta kyllä käsitellä!

   Valmennuskurssin kannattavuus on hyvä aihe! Varmasti tartun tähän :)

   Poista
 2. ihana hanski <3 terkut kaimalta!

  VastaaPoista
 3. Sellaista haluisin tietää, että miten kovasti fysiikkaa painotetaan lääkiksen pääsykokeissa? epätoivo alkaa iskeä jo kemian kanssa, puhumattakaan fysiikasta.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa kokeissa perinteisesti on ollut niin, että kysymyksistä 1/3 on fysiikkaa, 1/3 kemiaa ja 1/3 biologiaa, mutta nykyään kun on näitä massiivisia aineistotehtäviä niin en osaa sanoa, pitääkö toi enää paikkaansa! Kannattaa katella vanhoja pääsykokeita, niistä saa hyvän käsityksen :) Monille pyrkijöille fysiikka on nimenomaan se vaikein osa-alue, joten et ole epätoivosi kanssa yksin :D Vaikeita asioita kannattaa käydä läpi jonkun toisen kanssa, jos vaan mahdollista!

   Poista
 4. Hei olisko ihan mahdotonta, jos pistäisit sellasen pääpiirteittäisen lukusuunnitelman tosta 3 viikon kertauksesta tänne blogiin? Eli siis vaan aihealueittain, mitä minäkin päivänä kertailet ja kuinka monta päivää panostat mihinkin alueeseen? Olis tosi mielenkiintoista nähdä, miten teillä Helsingissä tähän kanditenttiin oikein lueskellaan ja mitä asioita koet, että pitää erityisesti painottaa. terv. Kollega ulkomailta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Joo ehdottomasti voin :) Palaan tähän vähän lähempänä!

   Poista