sunnuntai 2. helmikuuta 2014

obstruktiivisiä keuhkosairauksia

Long time no see, mut nyt oon täällä taas! :) Hengityskurssin tentti lähestyy ja oon tässä alotellu pikku hiljaa kertaamista (tentti on siis keskiviikkona). Ehkä olisi pitänyt aloittaa vähän aikasemmin, mutta oon nyt kaivannu jotenki enemmän vapaa-aikaa enkä oo jaksanu murehtia. Oon kuitenki tehny töitä tasasesti pitkin kurssia, joten asiat on melkolailla hanskassa!

Me ollaan tässä jaksossa käsitelty tosi paljon astmaa ja COPD:ta eli keuhkoahtaumatautia, mikä on ollu musta tosi kiinnostavaa. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että mulla on itelläni lievä astma :D Ehkä siks tää kurssi on kans ollu mulle suht helppo, kun noi lääkkeet ja taudinkuva on ollu aika tuttuja jo ennestään.. Mun äiti on jo monta kertaa sanonu, että mulla on syventävät opinnot jo aika hyvin kasassa näiden omien vaivojen ja sairauksien takia :D Oon ravannu pienestä asti lääkärissä ja sairaalassa milloin minkäkin takia - on nähty allegiasairaalaa, tehty spirometriaa, maattu stroke unitissa tai leikkauspöydällä, käyty röntgenissä ja magneettikuvissa...  Lääkis on kyl ihan oikee paikka mulle! Jos jotain tapahtuu, niin apu on aina lähellä :D

Anyways, tehtiin tässä jaksossa harjotustyönä kans toi spirometria ja puhallettiin kans erikseen toisella mittarilla PEF-arvot. Oli muuten aika haastavaa se spirometria! Siinä pitää vetää keuhkot ensin ihan täyteen ilmaa ja sitten puhaltaa kaikki ulos voimakkaasti (vähän niinku PEF-mittauksessa) mutta kuitenki niin, että puhallus kestää vähintään 6 sekuntia (tän jälkeen keuhkot vedetään vielä kerran täyteen ilmaa nopeesti). Voitte ite kokeilla ottaa aikaa niin, että vedätte keuhkot täyteen (nenä kiinni) ja puhallatte ihan täysillä kaiken ulos niin nopeesti kun voitte ja jatkatte sitä puhallusta sen kuus sekkaa - ei oo mikään helppo juttu! Kannustettiin siinä sitten kaveria vieressä "vielä vielä, jaksaa jaksaa!!" :D 


Talvimaisemaa auton ikkunasta
Nyt pitäis ehkä jatkaa tenttiinlukua, kiinnostus on kyl ihan nolla markkaa taas.. Seuraavaks meillä alkaa ruoansulatuselimistöä käsittelevä kurssi - RuoRa. Jipiii, se olikin mun lemppari jo lukiossa (not). Kanditenttikin lähestyy ja pitäis varmaa kohta alottaa lukeminen siihenki :/ 


Kuva
Kuva kertoo kaiken!

Ja hei, terkut sinulle lukija, joka tulit moikkaamaan mua valmennuskurssin kokeen jälkeen! Olisin mielelläni jääny juttelemaan enemmän, mutta kerkesit karata siinä hälinässä :( Saa tulla uudelleen :)

10 kommenttia:

 1. Hahah toi kuva kyllä ilmentää munkin tilanteen täydellisesti tällä hetkellä (=koeviikko) :D Itsekin kirjotan blogia,jossa tosin tähtään lääkikseen,eli aloitin sen jo tälleen ykköseltä alkaen,että katsoo mitä käy opintojen kanssa sitten kun on pääsykokeiden aika... ;) Nyt on kyllä sellanen olo,että haluun lääkikseen; se jotenkin tuntuu vaan siltä omalta jutulta! Mullakin on vähän tätä sairaustaustaa ja LNS:ssä on tultu ravattua vuosien ajan :D. Jotenkin alkaa nyt tää motivaatio kasvaa yhä enemmän, ja toivottavasti pääsisin kanssa sinne Helsinkiin sitten opiskelemaan! Mutta tsemppiä sulle tentteihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä ja samaa sinne myös! :) Koeviikot on kyl kauheita :D Hienoa, että sulla on jo nyt tavoitteet kirkkaana mielessä! Lupaan ettet tule pettymään =)

   Poista
 2. Moikka, osaisitko kertoa lääkisen opiskelusta siitä kantilta että esim. jos pääsee sisään, voiko aloittaa vasta seuraavana vuonna tai kahden vuoden päästä, voiko ottaa välivuosia ja muuta? terkuin Sara :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Opintoja on mahdollista lykätä, mutta siihen pitää (kai) olla jokin pätevä peruste, esimerkiksi armeija tai raskaus. En ole tästä kyllä mitenkään erityisen hyvin perillä, asiaa kannattaa tutkia tiedekunnan sivuilta tai kysyä suoraan opintotoimistolta :) Välivuosia voi pitää (ilmeisesti) samantyylisillä perusteilla, vaihtoon voi esimerkiksi lähteä vaikka koko vuodeksi!

   Poista
 3. Hei tiedätkö voiko olla tatuointia esim ranteessa näkyvillä jos meinaa haksmee lääkikseen? :) et eihän tatuoinnit oo mikään este? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäis olla mikään este :) Tosin en tiiä voiko joku työnantaja mahdollisesti pitää sitä huonona, mutta tuskin!

   Poista
 4. Kuinka usein muuten noita tenttejä on? :) ja onko yhteen tenttii paljon luettavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tentti aina jakson päätteeksi ja kukin jakso kestää aina oman aikansa, tyypillisesti joku 4-5 viikkoa. Joskus toki enemmän/vähemmän :) Lukemisen määrä riippuu luonnollisesti jakson pituudesta, pidempiin jaksoihin tulee enemmän opiskeltavaa, mutta toisaalta aikaa on myös enemmän. Yleisesti sanottuna tentteihin joutuu kyllä lukemaan aika paljon, mutta jos pohjatyö on tehty kunnolla jakson aikana, niin kertaamiseen riittää jaksosta riippuen sellanen 2-7 päivää :)

   Poista
 5. Moi! Oli tosiaan hieman kiire, mielelläni olisin jutellut! :) Oletko Valmennuskeskuksen tutor, kun olit valvomassa koetta? T.Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :) Joo oon syyskuun kurssin tutorina, olin nyt vaan teidän koetta poikkeuksellisesti valvomassa! Toivottavasti sulla meni harkkakoe hyvin =) Törmäillään markkinointi-instituutilla!

   Poista