tiistai 11. helmikuuta 2014

Laskemisen sietämätön keveys

Täältä tulee jatkoa sarjaan "usein kysytyt kysymykset", aiheena tällä kertaa laskut ja laskeminen! Multa kysytään jatkuvasti laskuista ja laskemisesta yleensä, joten ajattelin koota tällaisen yhteenvedon mun omista näkemyksistä ja kokemuksista. Jälleen kerran sanon, että tämä kirjoitus pohjautuu täysin mun omiin kokemuksiin ja mielipiteisiin, ei ole olemassa mitään yhtä ja ainutta oikeaa tapaa laskea :)


Kuva
Aloitetaan ihan peruskysymyksestä: Miksi on tärkeää laskea? On totta, että esimerkiksi viime vuonna pääsykokeessa oli huomattavan paljon aineistopohjaisia tehtäviä, jotka vaativat enemmän asioiden nopeaa oppimista ja tiedon soveltamiskykyä (sekä hyviä hermoja) kuin varsinaista laskurutiinia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tästä eteenpäin ei kannattaisi keskittyä laskemiseen. Laskeminen tuo aivan uudenlaista ymmärrystä teorian opiskeluun ja helpottaa ymmärtämään ilmiöitä laskujen takana. Kun syvennyt kaikella energiallasi haastavaan laskutehtävään, joudut todella käyttämään ja soveltamaan tietojasi, mikä paitsi edesauttaa oppimista myös kehittää kykyäsi ratkaista täysin uudenlaisia ongelmia. Sitä paitsi passiivinen fysiikan kirjan lukeminen on moninkertaisesti tylsempää kuin laskeminen. Vaikean tehtävän ratkaistuasi sinulla on todellinen voittajafiilis - nauti siitä ja tuuleta!!

Laskeminen on kuin pyörällä ajo, kun sen kerran oppii, niin sen osaa jatkossakin. Toki esimerkiksi kaavat ja teoriat saattavat jäädä unohduksiin, mutta pienen kertauksen jälkeen homma lähtee taas rullaamaan. Huomasin tän itse viime viikolla, kun autoin kaveriani fysiikan laskuissa! Katsottiin jotain liikemäärän vanhaa YO-tehtävää ja olin ensin ihan pihalla et mites nää nyt menikään, mutta kun pari minuuttia syvennyin kirjaan niin sieltähän se rutiini taas löytyi ja saatiin lasku ratkaistua! Näin ollen te, jotka ootte pyrkineet jo aikaisemmin, omaatte huomattavan etulyöntiaseman ensikertalaisiin nähden. Käyttäkää sitä hyväksenne!

Mikä siinä sitten on niin vaikeaa? Pääsykokeiden tehtävät ovat harvoin matemaattisesti haastavia, vaikeus on yleensä jossain muualla. Tehtävänanto voi olla haastava, informaatiota on liikaa ja on vaikea tietää mistä lähtisi liikkeelle. Toisaalta lausekkeen tekeminen saattaa olla joskus hyvinkin vaikeaa, mallikuvan piirtäminen ei onnistu tai siitä unohtuu joku tärkeä voima. Ei hätää - joskus huipulle päästäkseen pitää kompastella matkan aikana!

Tässä nyt pieni ohjelistaus, miten vaikean tehtävän kanssa kannattaa lähteä liikkeelle:
- Jos mahdollista, piirrä tilanteesta mallikuva ja mieti rauhassa kaikki voimat, jotka siihen vaikuttavat. Jos pystyt, muodosta selkeä lauseke.
- Selvitä tarkasti mitä tehtävässä kysytään
- Kartoita valmiiksi annetut arvot ja tiedot, mitä näistä todennäköisesti tarvitaan tehtävän ratkaisuun?
- Tee yksikkömuunnokset rauhassa ja varmista, että kaikki arvot ovat oikeissa muodoissaan
- Mieti samalla mitä puuttuvia arvoja tarvitset ratkaistaksesi tehtävän
- Käy läpi kaikki mahdolliset kaavat, joista saatat hyötyä (voit esimerkiksi kirjoittaa ne ylös). Mieti, mitä kaavoja käyttämällä voisit saada selville puuttuvia tarpeellisia arvoja!
- Ole luova ja uskalla kokeilla!
- Ole kriittinen saamasi vastauksen kanssa, onko se järkevä?

Itse sain kerran vastaukseksi eräästä tehtävästä, että mies hikoili 10 minuutissa noin 22 litraa ja jatkoin hyvillä mielin seuraavaan tehtävään täysin kyseenalaistamatta koko vastausta :D Lasku oli siis muuten oikein, mutta olin unohtanut muuttaa jonkin arvon oikeaan yksikköön, oikea vastaus oli siis noin 22 ml... Virheistä oppii!


Kuva

Sitten mennään ehkä suosituimpaan kysymykseen: millaisia tehtäviä kannattaa laskea? 

Oikea vastaus on tehtäviä, jotka opettavat sinulle jotakin uutta ja joista saat riittävästi haastetta. Oman kokemukseni mukaan on pelkkää ajantuhlausta laskea kasapäin samanlaisia tehtäviä, joita tehdessä ei tarvitse edes ajatella ("sijoita kaavaan" tyyppisiä laskuja). Kun on kerran ratkaissut tietynlaisen tehtävän, niin seuraavaksi kannattaa valita toinen saman aiheen tehtävä, jossa on vähän jotain twistiä verrattuna edelliseen. Jos tehtävä pysyy muuten samana ja vaan arvot muuttuvat, niin on helppo uskotella itselleen osaavansa laskea.

Toki pääsykokeen kannalta on järkevää laskea (etenkin loppuvaiheessa) soveltavia tehtäviä, esimerkiksi vanhoista valintakokeista, tai valmennuskurssien materiaaleista. Alkuvaiheessa on ehkä parempi pitäytyä enemmän peruslaskuissa, jotta saa hyvin pohjan alle ja ymmärtää teorian laskujen takana. Monilla valmennuskursseilla on tarjottavana tosi hyviä materiaaleja ja laskuja, joita saa myös tilattua kotiin ilman kallista kurssia. Vaihtoehtoihin on hyvä perehtyä kurssien nettisivujen kautta :) Myös vanhat YO-tehtävät voivat olla hyviä soveltavia tehtäviä, mutta niitä tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa, että ylppärit eroavat kokeena hyvin paljon lääkiksen pääsykokeesta, vaikka vaatimustasot ovatkin samat.


Kuva
Monia mietityttää myös omien taitojen kehittyminen: tuleeko laskemisesta koskaan helppoa? Noh, sanotaan näin, että osaamisen kasvaessa laskeminen helpottuu huomattavasti, mutta kyllä vastaan tulee aina myös tehtäviä, joista ei saa mitään otetta. Ei siis kannata liikaa tuskastua, kaikki muutkin painivat täysin samojen ongelmien parissa! Jos tehtävä on sinulle aivan liian vaikea, on se sitä todennäköisesti myös muille. Laskurutiinin kehittyessä oma ajattelutapa kehittyy niin, että laskujen ratkaiseminen on helpompaa ja nopeampaa, sillä kokemus tuo varmuutta. Siinä se jippo laskurutiinin omaamisessa onkin, että kun pääsykokeessa vastaan tulee täysin uudenlainen tehtävä, jollaista ei ennen ole nähtykään, on sinulla takataskussa runsas arsenaali erilaisia ratkaisumalleja, joita soveltamalla saatat saada tehtävän ratkaistua jopa suhteellisen helposti (toki tehtävää tehdessä olosi saattaa olla hyvinkin epävarma, mutta sitä on vaan opeteltava sietämään). Näin kävi myös minulle erään pääsykoetehtävän kanssa!

Loppuun vielä muutama vinkki:
- Jos tehtävä on moniosainen ja ratkaistava pala kerrallaan, liikkeelle pääsee useinmiten aloittamalla sieltä, mistä on saatavilla eniten tietoa/arvoja.
- Pääsykokeiden tehtävät eivät pääsäänöisesti voi olla kovin pitkiä ja monitasoisia, koska muuten aika ei riitä kaikkien tehtävien tekemiseen (toki joka kokeessa voi olla pari pidempää tehtävää). Pidä tämä mielessä kokeessa, tehtävät ovat usein hyvin yksinkertaisia, mutta naamioitu haastaviksi!
- Älä mieti laskiessasi, että "tämä on vanha YO-tehtävä, eli saletisti vaikea" tai "entinen pääsykoetehtävä, IIIIIIK apuaapuaapuaaaa!!! En varmasti osaa!!" koska sillä teet vain karhunpalveluksen itsellesi. Pääsykokeessa onnistujat ovat niitä, jotka hillitsevät omat hermonsa ja osaavat keskittyä olennaiseen, eli suoritukseen. Älä tee tehtävästä itsellesi vaikeaa vain sillä, että asennoidut jo etukäteen niin, että vastassasi on vuosisadan pahin mörkö.
- Älä koskaan luovuta kesken, vaan yritä aina saada jotakin ratkaisua paperille! Joskus tehtävät ratkeavat "vahingossa".
- Vaikka vastaus olisi päin mäntyä se ei haittaa, käy rauhassa mallivastaus läpi vaihe vaiheelta ja katso missä menit vikaan. Yritä uudestaan hetken kuluttua ja katso pääsetkö pidemmälle. Opit joka erehdyksestä.

Huh, mikä setti täst tuli! Nyt meen syömään :) Toivottavasti tästä on apua mahdollisimman monelle! Muistakaa, you're not alone!! Tsemppiä laskujen kanssa =)

Terkuin,10 kommenttia:

 1. Kiitos taas tästäkin inspispostauksesta! :D Heti kasvoi halu taas avata nuo fysiikan kirjat tuolta nurkasta... Täällä siis hampaalle pyrkijä. En olekaan ennen tainnut kommentoida, mutta aivan mahtava blogi ja mun lemppari"lääkisblogien" parasta kastia, tsemppifiilis on taattu kun avaa tämän sivun ja lukaisee pari tekstiä :) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihanasta kommentista! :) Tsemppiä pyrkimiseen, kova työ palkitaan aina!

  VastaaPoista
 3. Tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Itse painiskelen hankalan laskun parissa, ja muutekin laskeminen alkoi jo tökkiä, mutta tän postauksen jälkeen on taas taistelutahtoa ja intoa laskea ja ratkaista tehtäviä! :) Ja muutenkin tulee aina haettua inspiraatiota sinun vanhoista postauksista, kun ei ole mitään intoa opiskella :D Ja lääkis on suuntana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! :) Samalla tarmolla vaan eteenpäin niin hyvä tulee!

   Poista
 4. Luuletko että mulla olis vielä mahiksia päästä tänä vuonna sisälle? Oon alottanut lukemisen ja valmennuskurssin tammikuussa ja bilsa on aika hyvin hanskassa edelliseltä hakukerralta ja n.1/3 oon siitä jo kerrannut, kemia on myös ok, vaatii vaan laskemista vitoskurssista ja haastavia tehtäviä, mut fysiikassa oon melko huono, siitä oon opiskellu kunnolla vasta kutoskurssin ja nyt alotan seiskaa. Alkupään kurssit tuntuu onneks helpommalta ja ne vaatii vaan kertausta nimenomaan laskemalla. Nyt on kumminkin jo helmikuun puoliväli niin vähän alkaa paniikki nousta. Mut luuletko et vielä ehtii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä turhaan panikoi! Sulla on hyvät mahdollisuudet vielä ehtiä lukemaan kaikki tarpeellinen :) Kannattaa tehdä avuksi jonkinlainen lukusuunnitelma (ei kuitenkaan mikään ihan överitiukka), jota seuraat ja samalla varmistat ehtiväsi tehdä kaiken ajoissa. Jos alkupään kurssit sujuu helposti, niin en näe mitään syytä mikset ehtisi ajoissa! Nyt vaan laskuja ja teoriaa kehiin ja tsemppaat loppuun asti, ei todellakaan kannata luovuttaa!

   Poista
 5. Kiitos hyvästä postauksesta! Oon ite hakemassa lääkikseen keväällä 2014. Näistä lääkisblogeista saa vinkkejä ja henkistä tukea tälle urakalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä :) Henkinen tuki tulee kyllä monesti hyvin paljon tarpeeseen ja jos motivaatio kasvaa lukemalla muiden kokemuksia, niin go for it! Tsemppiä hakemiseen =)

   Poista
 6. Huh, kiva blogi!:) saat mut uskomaan unelmani olevan mahdollista! Kolmas hakukerta, 6pv viikossa väh 8h päivässä tammikuusta asti takana, vielä 65päivää edessä! Olisko kertausvinkkejä?:) oon muuten nähny sut meilahden salilla pari kertaa, mutta viime kevään pettymyksen jälkeen lopetin siellä käymisen:D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hyvällä mallilla tuntuu olevan sun lukemiset, toivotaan et tänä vuonna tärppää! Mäkää en itseasias oo nyt käyny siellä, kun ei oo sitä korttia, mut hankin sen varmaan syksyllä taas uudestaan :) kertausvinkkejä löytyy tekstistä "kertailua", joka on noissa suosituimmissa teksteissä (sivupalkki)!

   Poista