maanantai 14. lokakuuta 2013

Be my little pill and just creep into my blood stream

AAAAAAAA hyvää huomenta kaikki!

nyt on pakko kertoo teille yks asia, joka ei mitenkään oikeestaan liity lääkikseen muuten, paitsi että se nosti mun sympaattisen hermoston aktivaation ihan uusiin sfääreihin!!

Nimittäin, hetki sitten ostettiin liput Justin Timberlaken keikalle, joka on toukokuussa ja herranjestas mikä kuumotus mulla oli ku kello löi 9.00! Ne liput meni siis aivan sekunnissa!! Joten jouduttiin ostaa sit vähän kalliimmat liput kun oli tarkotus, mutta MITÄ SITTEN?? Kadun sit myöhemmin (tai en koskaan) koska nyt mun monien vuosien aikanen unelma on vihdoin toteutumassa! 

Huh tätä soijan määrää, en varmaa kuumotellu ees lääkiksen pääsykoetta näin pahasti ku näit lippuja :D

Hehe, minä ja Justinin pipo Hard Rock Cafessa viime talvena!

Mutta, nyt siihen varsinaiseen asiaan. Ylihuomenna on neurofarmakologian tentti ja sitten me preklinikan opiskelijat suunnataan kohti rakasta länsinaapuria, sillä tentin jälkeen alkaa kuuluisa Alfa-Beeta -risteily! Teemana on tänä vuonna Olipa kerran elämä, mikä on varmaan kaikille lääkishakijoille entuudestaan tuttu. Ite en oo pahemmin niitä katellu, mutta monet mun kaverit on käyttäny niitä hyväks esimerkiksi pääsykokeeseen lukiessa :) Mun piti liittyä mun kavereiden nukleotidi-klaaniin, mut en sit hetken mietittyäni halunnu kuitenkaa laittaa 15 euroa kertakäyttöasuun, niin keksin jotain parempaa! 

Tää neurofarmiksen jakso on ollu kyl tosi kiinnostava! Ollaan käsitelty esimerkiks yleisanestesia-aineita, puudutteita, lihasrelaksantteja, antipsykootteja ja masennuslääkkeitä ja paljon muuta. Ainut miinuspuoli on se, että näitä lääkeaineita tosiaan riittää ja niistä pitäis osata mahdollisimman monta... Mutta ihan hyvissä uomissa tää mun osaaminen menee kuitenki, en oo mitenkään älyttömän stressaantunu!

Aikasemmin mietin, että olis siistiä erikoistua anestesiologiaan tai akuuttilääketieteeseen, mutta kyl nää lääkkeiden opettelemiset tekee sen verran tiukkaa et pitänee viel vähän miettiä muita vaihtoehtoja :D

Meillä oli kanssa aika hauska harjotustyö tässä jaksossa! Kokeiltiin erilaisia silmätippoja, joista yks oli parasympatomimeetti (aktivoi "parasympaattisia vasteita"), yks parasympatolyytti (estää niitä) ja yks sympatomimeetti (aktivoi "sympaattisia vasteita") ja katottiin niiden vaikutuksia silmän toimintaan! Niinkun jotkut varmaan muistaa, parasympaattisen hermoston aktivaatio pienentää pupillia, kun taas sympaattinen hermosto laajentaa sitä. Lisäksi parasympaattinen hermosto säätelee m. ciliarista, joka supistumisellaan määrää linssin pyöreyttä, joten parasympatomimeetti aiheuttaa silmään myös akkommodaatiospasmin, jolloin linssi jää pyöräksi (lihas supistuneena) ja silmä näkee  hyvin lähelle, muttei kauas. Lopputulos näyttää aika psykoottiselta, kun toinen pupilli on nuppineulanpään kokoinen ja toinen lähempänä sormenpäätä :D Monet sai kans päänsärkyä, mikä on ihan ymmärrettävää! Itse en ottanut silmätippoja, koska mulla on astmaa (se on vasta-aiheinen parasympatomimeeteille, koska ne supistaa keuhkoputkia ja lisää limaneritystä) ja mun piti päästä ajamaan autoa parin tunnin päästä, mikä ei ollu suositeltavaa niiden tippojen kanssa.

Pakko sanoa, että vaikka tää kakkosvuoden alku olikin aika rankka, niin aiheet on vaan NIIN paljon kiinnostavampia kuin viime vuonna! Seuraavaks meillä alkaaki sydän- ja verenkiertoelimistön jakso ja sitä mä todella odotan! Kardiologia vaikuttaa tosi kiinnostavalta myös oikeesti, eikä pelkästään Greyn Anatomian perusteella ;)

6 kommenttia:

 1. Heippa ja kiitokset blogistasi, sun postaukset on aina niin kivoja lueskella! Kiva kun kirjoitat lääkisjutuista sekä välillä myös muusta elämästäsi unohtamatta myöskään kuvia :) Hauskaa risteilyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle kommentista! :) Pidetään hauskaa!

   Poista
 2. Hei! Minua kiinnostaa ihan hulluna lääkis-opinnot ja haluaankin kysyä sinulta lukiosta. Luen pitkää matikkaa,kemiaa,fysiikkaa,biologiaa sekä A-tason ruotsia. Onko minun järkevää kirjoittaa esim pitkää ruotsia? Onko englanti vai ruotsi tärkeämpää lääkiksessä? Mistä aineista saa lähtöpisteet? Olisin todella kiitollinen vastauksista :) Sun blogi on huippu ja vaikutat tosi mukavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Asiaa voi miettiä monelta kantilta. Pyrkiessä enkusta saa jokaiseen tiedekuntaan pisteitä, mutta ruotsista vain Helsinkiin (ainakin aikaisempina vuosina näin on ollut!) joten jos pyrit Helsinkiin niin ruotsi on lähtöpisteiden kannalta otettava huomioon. Toisaalta, opiskeltaessa enkku on kyllä ehdottomasti tärkeämpi, sillä monet kirjoista on englanniksi ja samoin suurin osa artikkeleista ja muista tieteellisistä julkaisuista. Lääkärin työssä ruotsi taas on usein englantia tärkeämpää Suomessa, mutta jos haluaa työskennellä ulkomailla niin sitten taas päinvastoin (ellei työskentele Ruotsissa, luonnollisesti).

   Alkupisteytykset löytyy helpoiten tiedekunnan sivuilta ja niihin kannattaa tutustua kunnolla etukäteen! Itse kyllä suosittelisin ruotsin kirjoittamista, jos tuntuu siltä että jaksat, mutta päätöksen teet tietysti itse :) On myös hyvä muistaa, että lääkikseen pääsee sisään myös pelkällä koemenestyksellä ja alkupisteistä hyötyy ainakin Helsinkiin aika vähän, joten turhaa stressiä ei kannata ottaa! Tsemppiä ylppäreihin!

   Poista
 3. Moikka! Täällä yksi tänä keväänä (2013 siis :D) lukiosta valmistunut ylioppilas joka tällä hetkellä viettää vapaavuotta avoimessa yliopistossa opiskellen. Mua on ihan hirveesti stressannut kun en yhtään tiedä mitä haluaisin isona tehdä. Lääkäri on ollut salaisissa toiveissa jo useamman vuoden, mutta koska en lukiossa lukenut fysiikkaa, kemiaa enkä biologiaa muuta kuin pakolliset kurssit (bilsa on kuitenkin aina sujunut hyvin ja se on mielestäni todella kiinnostavaa..!) niin ajattelin, että en tule ikinä pääsemään sisään ja lukion väärien kurssivalintojen takia urahaaveeni on haudattu hyvin syvälle ikuisiksi ajoiksi.

  Nyt kuitenkin oon vähän alle vuoden verran alkanut uudestaan miettimään ja haaveilemaan lääkärin urasta, se olisi niin sitä kaikkea mitä tulevalta ammatiltani haluaisin! Tiedän, että joudun tekemään paljon töitä, mutta eihän mihinkään paikkaan ilman kovaa työntekoa pääse sisälle! Yo todistukseni on semmoinen perus C/M tasoa, joten kuulun porukkaan joka hakee sisään pelkillä pääsykoepisteillä. Haluaisinkin kysyä sinulta, että uskotko että minulla olisi vielä mahdollisuus oppia lukion fysiikan, kemian ja biologian kurssien sisällöt päästäkseni joksus sisään? Toinen välivuosi on tietenkin automaattisesti edessä ja olenkin miettinyt aloittavani sisäänpyrkimykset vuonna 2015. Tunnetko/tiedätkö joitain sisään päässeitä, joilla on samallainen lähtötilanne kuin minulla? Ja voisiko minulla tosiaan olla mahdollisuus päästä sisään?

  P.S tosi kiva blogi sulla! Tää on vaan nostanut mun halua päästä sisään ja varmistanut että tämä on se, mitä haluan tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :)

   Kiitos viestistä! Just siellä risteilyllä juttelin yhden uuden alfan kanssa, jonka lukion keskiarvo oli vähän päälle 6 ja joka ei lukenut lukiossa fyssaa ja kemmaa kuin pakolliset ja bilsaa huikeat 2 kurssia. Hän haki viime vuonna ensimmäistä kertaa sisään ja pääsi heti ekalla. Eli TODELLAKIN on mahdollista! Lukion fysiikan ja kemian asiat eivät ole mitään rakettitiedettä, enemmän on kyse ison tietomäärän hallitsemisesta, kuin siitä että pitäisi olla jotenkin älyttömän lahjakas. Kunhan motivaatiota ja kiinnostusta riittää ja jaksaa panostaa lukemiseen niin sisäänpääsy on täysin mahdollinen :) Jos todella unelmoit lääkärin ammatista ja tiedät haluavasi sitä, niin anna mennä!! Mieti sitä, miten paljon tulevaisuudessa harmittaa jos ei ikinä ole kokeillut omia mahdollisuuksia? Onnistumiseen tarvitaan muutakin kuin hyvä fyssan, kemman ja bilsan oppimäärän hallinta, paljon on myös omasta päästä kiinni!

   Töitä sisäänpääsyyn on silti tehtävä - ja paljon. Mutta se työ on ehdottomasti opiskelupaikan arvoinen! Toivottavasti uskallat seurata unelmaasi :)

   Poista