maanantai 2. syyskuuta 2013

tyypillinen lääkispäivä

Uudet alfat ovat saapuneet!!!

Tänään alkoi siis koulu myös uusilla opiskelijoilla ja pääsin jo vähän kurkkaamaan uusia naamoja, kertomalla lyhyesti urheiluvastaavan hommasta vastuuhenkilöiden valintatilaisuudessa. Täytyy kyllä sanoa, että kurssi vaikutti tosi kivalta! Näkyi paljon erilaisia persoonia ja tunnelma oli mukavan rento :) Ootan jo innolla, että pääsen vähän paremmin tutustumaan kaikkiin! Nyt sitten on edessä melko toiminnantäyteiset pari viikkoa ennen biokemian jakson alkua, joten enjoy your freedom while it lasts.

Lupasin toteuttaa heti alkuun sen "My day" -postauksen ja teinkin sen heti toisena koulupäivänä (mullahan alkoi koulu jo viime maanantaina). Valitsin tarkoituksella sellaisen mahdollisimman tyypillisen päivän, jotta saisitte oikeasti realistisen kuvan siitä, millaista tää lääkisopiskelu yleensä on :)

Herätyskello soi aamulla 8.20. Ihana herätä niin myöhään, kun pakollinen PBL alkoi vasta 10.15 (akateeminen vartti on aamujen pelastus). Aamupalaksi "keitin" mikrossa kaurapuuroa ja sekaan mustikoita ja vadelmahillosilmä :) Meil oli vielä appelsiinimehuakin jäljellä, joten päivä lähti hyvin käyntiin!Jouduin ottamaan laukuksi ison urheilukassin, koska mukaan piti mahduttaa myös illan treenikamat. Kuvassa näkyy vähän mun laukun perussisältöä koulupäivinä: kalenteri, silmälasit, aurinkolasit, kännykkä, kirja (tällä hetkellä Purvesin Neuroscience) ja jaksokirja. Tietysti mukana kulkee myös penaali, avaimet ja vaikka mitä muuta sälää :)Koululla äkkiä ylimääräset kamat kaappiin ja kohti basaaria ja lukuvuoden ekaa pebaa!Into pinkeenä kohti neurotieteen ihmeitä!
Koska tää oli jakson ensimmäinen PBL niin meillä oli ainoastaan avausistunto. Se tarkottaa sitä, että meille annetaan jokin virike, esimerkiksi potilastapaus, josta määritellään ongelma, joka tulee ratkaista. Sitten muodostetaan aivoriihi, jossa heitellään ideoita/tietoja post it -lapuille ja kootaan yhteenveto. Lopuksi saadaan lukualue seuraavaan pebaan. Avaus on ohi 40 minuutissa, jonka jälkeen menin reippaana tyttönä suoraan viereiseen Terkkoon :)
Aamu lähtee käyntiin aamukahvilla, pitkän loman jälkeen jaksaa taas juoda kahvikoneenkin 70 sentin lattea. Harmi vaan, että koneesta on kahvi ilmeisesti loppu ja kuppiin valuu pelkkää kuumaa veden ja maitojauheen sekoitusta, yummy :D Varovaisen maistamisen jälkeen (oon utelias!) heitän loput roskiin ja jatkan matkaa yläkerran "kasvihuoneeseen" eli lukutilaan isojen ikkunoiden äärelle.


Ei menny ihan putkeen tää juttu
Terkossa vallitsee hiljaisuus!
Reilu tunnin tahkoamisen jälkeen lähden kavereiden kanssa lounaalle viereiseen Haartmannin Unicafeen. Tykkään siitä, että siellä saa itse ottaa oman ruokansa, vaikka annosohjeet ovatkin tarkat. Ruoaksi valkkasin lohikastiketta, riisiä ja salaattia (tää varmasti kiinnostaa kaikkia :D)

Lounaan jälkeen paluu kirjojen pariin pariksi tunniksi...Kahdelta suuntaan takaisin Biomedicumiin luennolle. Aiheena synapsin toiminta, joka on kyllä jo ennestään tuttu alfavuodelta. Nappaan tauolla kahviosta pikapuuron välipalaksi. Toi puuro toimii oikeesti hyvin, nälkä lähtee terveellisesti ja hintaa huikeat 80 senttiä :) Vielä kun sais jotain tuoreita marjoja sekaan! Tähän nyt sellainen edit, että mä syön kyllä muutakin kuin puuroa, tänään nyt sattu vaan tollaset eväät olemaan :DKotiinlähtö koittaa klo 16! Yleensä päivät ei veny ihan näin myöhään, monesti opetus voi loppua jo puolilta päivin. Kotona tarkoitus olisi lähteä lenkille, mutta kiire pakottaa jatkamaan lukemista (seuraava peba on jo torstaina) ja loman jälkeen lukuvauhti on vähän hidas. Yhdeksän jälkeen rupean laittautumaan illan kadettisitsien jatkoja varten, jonne lupasin mennä käymään.Illalla iskee kunnon migreeni (särky alkoi jo oikeastaan luennon jälkeen) ja seuraava päivä meneekin sängyn pohjalla :( Onneksi keskiviikkona ei ole pakollista opetusta ja voin keskittyä täysillä lepäämiseen.

Siinä yksi tyypillinen preklinikan lääkispäivä :) Ei tää tän ihmeellisempää ole! Meni aika valokuvapainotteiseksi, mut kuvahan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, eiks niin :) Ens kerralla taas uudet kujeet!

20 kommenttia:

 1. Voi että, tää oli tosi mielenkiintoinen ja kiva postaus!! Kaikki lääkispostaukset on muutenkin aina tosi mielenkiintosia :) Lisää tälläsiä päiväni kuvina -postauksia, kiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! :) Joo yritän aina välillä aktivoitua näiden tekemiseen! Varmaan klinikassa tulee sitten vähän erilaisia päiviä, niin sillon tulee varmaan enemmän tehtyä näitä :D

   Poista
 2. aika kuuma tuleva tohtori ;) Itse aloitin just fysiikan opinnot Oulussa, unelmana kuiteski lääkis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos! :) Hyvät pohjat fyssalta ja sit sisään lääkikseen, unelmia pitää seurata :)

   Poista
 3. Te siis saatte noissa PBL:ssä ihan lukualue, joka pitää lukee? Kuinka pitkä se suunnilleen on? Tuntuu hassulta kun meillä Tampereella saadaan siis ite päättää mistä luetaan ja kuinka paljon ja ihmisillä on tosi paljon eri kirjoja ihan sen mukaan mistä tykkää, ja purussa on kiva kun on käytetty eri lähteitä niin tulee keskustelua(mikä kirja sano mitä, ja missä luki tää asia hyvin ja oliko ristiriitoja lähteissä..). Mut helpottaishan toi kummasti, ettei tarvis aina kauheesti ettiä, mistä tällästä tietoo vois löytyä ja kuinka syvällisesti se pitäs osata... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, en oo tiennykään et Tampereella on tollanen käytäntö! Aika hyvä idea silleen, että tulee ainakin monipuolisesti tietoa, mut eikö tenteissä oo sitten vaikea tietää mikä on tärkeää, kun lähteet vaihtelee? Ois kyllä jännä kokeilla tollastakin vaihtoehtoa, vaikka vähän työläältä kuulostaa :D

   Meillä on ihan annettu kirjasuositukset, joista annetaan se lukualue seuraavalle kerralle, toki osa käyttää vanhempia painoksia tai toista kirjaa, jolloin joutuu itse etsimään tarvittavat alueet. Lukualueen pituus vaihtelee ihan jakson ja aiheen mukaan 30-150 (?) sivua. Viimeksi meillä oli alue 110 sivua, nyt vain vähän alle 60 sivua :)

   Poista
  2. Juu mäkin ajattelin, että tietenkin Helsingissä on samanlaista PBL:ää... Olihan se aluks vaikeeta tajuta, että mitä nyt pitäs lukee ja kuinka syvällisesti, mut aika nopeesti sitä alko oppimaan sen tason, kuinka hyvin pitää osata ja mitä. Meillä on siis jaksokirjassa oppimistavotteet, jotka tentissä pitäisi osata ja luennoilta tietää, minkä tasoisesti. Välillä on ollut ongelmia tentissä, kun on joihinkin kysymyksiin ollut erilaisia vastauksia lähteestä riippuen, mut jos on hyvät lähteet esittää niin on hyväksytty myös se "väärä" vastaus.

   Jotenkin on tää jo iskostunut tavaksi, että kun opiskelen nyt yliopistolta muita kun lääkiksen kursseja niin tekee heti mieli alkaa lukemaan asiaa monesta eri kirjasta ja etsii tietoa muistakin lähteistä kuin luentokalvoilta ja kurssikirjasta. Mutta ehkä se on hyvä tulevaisuuttakin ajatellen(lääkärin työssä), että osaa etsiä tietoa eri lähteistä ja ajatella kriittisesti.

   Mutta joo olis kyllä kiva kokeilla muitakin yliopistoja. Varsinkin noita, joissa PBL:ää ei ole ja on ihan erilaista varmaan opiskelu. Jotenkin kuitenkin ajattelee, että meillä on parasta ja PBL huippua, vaikka oikeesti jos olisin päätynyt vaikka Turkuun niin olisin varmaankin sitä mieltä, että perinteinen opiskelu on parasta...:DD

   Poista
  3. Nii, toi on niin totta! :D Oon kyl peban ehdoton kannattaja! Oisin ihan pulassa muuten, kun ei välttämättä tulis luettua riittävän säännöllisesti ja sitten tenttiä ennen ois ihan jäätävät vuoret luettavaa.. Mut olis kyllä mielenkiintosta kokeilla myös erilaista opiskelutapaa :)

   Tosi hienoo, että toi monista lähteistä tietoa etsiminen on jääny tavaksi! Kyllä täälläkin porukka käyttää lisäapuna läppäriä ja ipadejä tiedonhakuun, mutta jotenkin ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen katsoa sieltä kurssikirjasta :D

   Poista
 4. Tää oli kyl tosi mielenkiintoinen postaus!!

  VastaaPoista
 5. Kirjoitin kysymyksen this is how i did it -postaukseen....käypä kurkkaamassa ihanuus:)

  VastaaPoista
 6. Iha vaa uteliaisuudest kuinka paljon ulkomaalaisii opiskelee siell helsingin lääkiksessä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotatko nyt vaihtareita, ulkomaalaistaustaisia vai ihan ulkomailta suomeen opiskelemaan tulleita? :) En ole törmännyt vielä yhteenkään ulkomailta tulleeseen opiskelijaan, muutamaan vaihtariin kyllä! Mutta ei mitenkään hirveän paljoa :)

   Poista
 7. Kuinka paljon sä yleensä käytät lukemiseen aikaa ihan perus päivän aikana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä sellasen 2-4 tuntia :) Mut viikonloppusin luen tosi huonosti ja vain pakon edessä! Ennen tenttiä tulee sitten luettua jopa 8-10 tuntia päivässä..

   Poista
 8. Ihan random kysymys, mut oot siis ilmeisesti käyny märskyn, nii olitko joskus vuos sitte esittelemäs lääkis opintoja märskyssä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, huomasin tän vast nyt! Toivottavasti pääsyt vielä lukemaan tän mun vastauksen :D En ollu esittelemässä lääkistä märskyssä! Oisin kyl halunnu, mut se kerkes mennä ennenku huomasin koko jutun.. Mun kavereita oli kyl siellä :)

   Poista
 9. Osaatko yhtään kertoa lääkisten välisistä eroista eri yliopistoissa? Ei mitään tieteellisiä tutkimustuloksia vaan ihan ns. "yleisesti tiedossa olevia" eroja, esim. lukiossa opiskellessani pystyin kertomaan aikalailla alueen eri lukioiden erot (toi on tunnettu tosta, toi tosta jne.), yliopistoja kun on vähemmän niin uskoisin että lääkis opiskelijoidenkin kesken on tuollaisia "yleistyksiä" jonkun verran, esim. Tampereella painotetaan tätä, Kuopiossa tuota, Helsingissä sitä jne, jos tajusit mitä haen takaa. :D Olen itse kahden vaiheilla Tampereen ja Helsingin yliopiston välillä, ja olisi mukava kuulla erilaisuuksista. Kuinka paljon eri paikoissa opiskellaan englanniksi, vai onko koko opetus suomeksi?

  -Merve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti mä osaan tosi huonosti kertoa mitään muista lääkiksistä, kun en oo kauheesti päässy juttelee muiden kaupunkien opiskelijoiden kanssa! :( Mutta sellanen käsitys mulla on (puskaradion kautta :D) että Tampereella opetus on käytännönläheisempää jo alusta alkaen ja että siellä on enemmän harjotustöitä yms. kuin Helsingissä. Toisaalta Tampereella prekliininen vaihe kuulemma kestää pidempään (3,5 vuotta?) mikä on ehkä vähän miinus ainakin mun mielestä, mutta käytännössä on vaikee sanoa mitään, kun ei ole kokemusta.

   Helsingin opetus on tosiaan aika teoriapainotteista ja suuri osa kirjallisuudesta näin alkuvaiheessa on englanniksi. Muissa kaupungeissa käytetään vissiin enemmän esimerkiksi suomenkielisiä tiivistelmiä kurssimateriaaleina, kun taas Helsingissä on aina kirjoja. Siitä pisteet menee kyllä tiivistelmien puolelle! Kielestä en osaa sanoa, Oulussa ja Kuopiossa on kuulemma lähinnä suomeksi kaikki, Tampereesta mulla ei oo mitään käsitystä.

   Toivottavasti tästä oli sulle apua!

   Poista