lauantai 4. toukokuuta 2013

I wish those days were back when all of this was still easy

Ei jessus mikä päivä mulla on tänään ollu! En oo tehny yhtään mitään. Siis kirjaimellisesti yhtään mitään, paitsi nukkunu, kattonu neljän tähden illallista (??) ja roikkunu koneella. Ainiin, sain mä ladattua muutaman levynki CD:ltä iTunesiin, mikä saavutus! Muuten koko juttu olis ihan ok, mutta mulla on tosiaan se TULEn tentti ens perjantaina ja lukemista on vielä ihan jäätävästi. Keksin ainakin miljoona asiaa, mitä en vielä osaa riittävän hyvin ja se syö motivaation kokonaan, kun tuntuu että en kuitenkaan osaa vaikka lukisin. Oon hidas oppimaan satapäin uusia nimiä ja termejä jokaiselle kyhmylle, uralle, nivelnastalle ja kuopalle jokaikisessä luussa, puhumattakaan kaikkien lihasten origoista ja insertioista (alku- ja kiinnittymiskohdista) ja hermojen hermottamista lihaksista ja äääh. Jo näiden asioiden yleisellä tasolla miettiminen alkaa vaan, noh, vituttaa.


Kuva

Se, mikä tässä erityisesti järkyttää mua on se, että mä en oikeasti ole tällanen! Tai tottakai joskus tulee päiviä, kun lojuu vaan sängyssä koko päivän, mutta mulla niitä on ehkä kahdesti vuodessa. Ja tää on jo kolmas tällanen päivä parin kuukauden sisällä. Vaikka mä en edes käy töissä säännöllisesti, enkä oo lukenukaan mitenkään älyttömästi tän vuoden aikana. Väkisinkin herää kysymys, että miksi mä olen näin väsynyt koko ajan! Johtuuko tää kaikki todellakin vaan opiskelusta? Vai stressistä? Whatever it is, I think I'm done already!

Kuva
Toi alempi kuva on ihan kuin terkosta, josta on tullu meijän kurssilaisten virallinen päiväunipaikka :D

Mutta on mulla jotain kivaakin kerrottavaa, nimittäin ollaan jo pariin otteeseen opeteltu erilaisia nivelten ja hermojen tutkimusmenetelmiä ja se on ollu tosi hauskaa! Tästä lähtien voinki ahdistella kaikkia kavereita tutkimalla niiden nilkkoja ja polvia tai kuuntelemalla sydäntä :D Meidän opettajalääkäri sanoi näyttäessään, miten polvi tutkitaan, että "voimaa saa ja pitääkin käyttää, tutkijallekin kuuluu tulla tässä hommassa hiki" ja aika fyysiseltä se tutkiminen kyllä näyttikin. Itse en uskalla vielä kauhean voimakkaasti vääntää ja runnoa, kun tekniikka on vielä vähän hakusessa.. Nähtiin myös pari röntgenkuvaa nilkoista, joissa oli eri vammoja, ja osa kuvista oli kyllä aika järkyttäviä. Yhdessäkin kuvassa talus (luu, joka niveltyy sääri- ja pohjeluuhun) oli flipannu joku 40 astetta normaalista ja koko nivel oli ihan pois paikoiltaan. Lääkäri totesi, että tollasta röntgenkuvaa ei ikinä saa ottaa, vaan aina pitää tarkistaa ensin että nivel on kohdillaan, jotta hermot ja verisuonet ei vaarannu ja jalkaterä ei mene kuolioon.

En malta odottaa sitä päivää, kun klinikka alkaa! Oon niin into piukeena jo nyt menossa joka kerta sairaalaan, vaikka meijän sairaalassa tapahtuva opetus on lähinnä paikkoihin tutustumista ja tutkimusmenetelmiin tutustumista. Viimeksi, kun oltiin kirralla (eli kirurgisessa sairaalassa) niin päästiin harjoittelemaan tikkausta! Se jos jokin oli siistiä!! Tuleva kirurgi oli aivan täpinöissä koko päivän sen jälkeen :) Harjoteltiin muutamia yleisimpiä tikkaustapoja, mitä käytetään esim. haavojen sulkemiseen. Lisäksi tutustuttiin muutamiin instrumentteihin. Me ollaan käyty kirralla kerran aikaisemminkin ja silloin me harjoiteltiin leikkaussaliin peseytymistä, joka oli muuten yllättävän hankalaa! Pitää olla tosi tarkka siitä, mihin kohtaa koskee ja katsoa ettei vaan likaa mitään paikkoja ennen saliin menoa. Lopuksi käväistiin myös kurkkaamassa leikkaussaleja :) Oli kyllä hauskaa kävellä käytävillä täydet kirurgin vermeet päällä potilaita vastaan :D Meillä oli tietysti vielä oikeaoppinen asento, jossa kädet pidetään koholla estäen niitä likaantumasta, joten oltiin erittäin professional ;)

Okei täst kuvasta tuli ihan tosi creepy, mut pidän periaatteestani toistaseks kiinni :D

Tuli tässä mieleen sellanen kysymys, että onko teillä jotakin toivepostauksia mielessä? Joku aihe, joka askarruttaa mieltä tai josta haluaisitte tietää lisää? Pistäkää ihmeessä toiveita kommentteina tulemaan :)

24 kommenttia:

 1. Hei! Itse haen nyt tänä keväänä lääkikseen. Haluaisitko kertoa miten itse kertailit/ miten kannattaisi kertailla tässä ennen pääsykoetta? Olisi mukava kuulla jotain vinkkejä! :)
  Kiva blogi sulla, on mukavaa lukea opiskeluistasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Voisin tehdä aiheesta vaikka postauksen, varmaan on monien muidenkin mielessä vastaavat asiat :) Eli stay tuned!

   Poista
 2. anteeks, mut pakko kysyä. miten olette olleet "professional" jos olette kävelleet pestyillä käsillä käytävillä kädet pystyissä? tai siis, normaalistihan toimitaan niin, että kun kädet on pesty mennään suoraan leikkaussaliin pukemaan steriilit käsineet. aseptiikan osalta ei kuullosta kovin "professionalilta" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin potilaiden näkökulmasta se on voinut näyttää hyvinkin professionalilta ;)

   Poista
  2. Siis täähän oli vaan vitsi, eihän tietenkään kirurgit oikeasti kävele pitkin sairaalaa leikkausvermeet päällä ja mene sitten "steriileinä" operoimaan :D professional viittas tosiaan vaan siihen käsien asentoon tossa kohtaa :) Toivon syvästi, ettei kukaan potilas oikeasti luullu, että me ollaan ihan muina miehinä marssimassa leikkaamaan :D

   Poista
 3. Tiedätkö, saako pääsykokeessa olla päällä huppari jossa on tekstiä? Vai ollaanko siellä yhtä tarkkoja kuin ylppäreissä ja kaikki tekstit jne. pitää peittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mun tietääkseni ole niin vaarallista jos nyt istuu koesalissa joku tekstihuppari päällä, ellei nyt kyseessä ole joku erittäin tekstitetty vaate? En osaa kyllä tarkkaan sanoa. Eväitä ei ainakaan saa viedä tekstillisissä papereissa koetilaan, vaan kaikki pitää olla pakattuna läpinäkyviin muoveihin tai kannettomaan rasiaan! Kannattaa tarkistaa ohjeistukset vielä netistä ennen koetta :) Jos haluaa pelata varman päälle niin kannattaa pukeutua tekstittömiin vaatteisiin!

   Poista
 4. Leikkaussalipesun jälkeen jos kädet laskee vyötärönsä alapuolelle, ovat kädet kontaminoituneet, eli koko rumba alusta. Siksi kirurgit ja muut leikkaussalityöntekijät pitävät käsiä koholla ennen työskentelyn aloittamista ;) Terveisin, kirurginen sairaanhoitaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Tosin meille vinkattiin myös, että kämmenet voi laittaa kainaloihin "piiloon" likaantumiselta halutessaan :) Mutta mä tykkään enemmän tosta pystyasennosta, ehkä siksi kun se on tutumpi sairaalasarjoista :D

   Poista
 5. Moi! Onko sulla mitään tietoa, että kuinka paljon lääketieteen pääsykokeeseen tulevista tulee vain ns. katsomaan koetilanteen/tulee kokeeseen ilman hurjia monen kuukauden pänttäyksiä. Itselläni pääsykoe edessä ensi keväänä, ja olen ajatellut jo kesällä aloittaa pääsykokeisiin valmistautumisen kirjoituksiin lukemisen ohella. Keväällä odottaa valmennuskurssi ja hurja pänttäys! Siitä tämä kysymys, kun lääkiksen pääsykokeeseen osallistuu niin valtava määrä porukkaa, niin tuntuu etteivät kaikki siellä olisi täysin "tosissaan" niin sanotusti! Kiitos jos osaat antaa edes jonkinlaista näkökulmaa/kommenttia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se ihan totta, että monet tulee kokeeseen vain katselemaan jos ovat aikeissa pyrkiä kunnolla vielä myöhemmin! Mitään tarkkoja lukuja en kyllä uskalla antaa.. Ite muistaakseni ajattelin pyrkiessäni jotakuinkin näin, että jos kokeeseen ilmoittautuu 1500 hakijaa niin näistä vähän reilu 1000 tulee kokeeseen ja niistä tuhannesta joku 100-400 tulee vain katselemaan koetta tai kokeilemaan, miten homma sujuu "moukan tuurilla", jolloin varsinaisten pyrkijöiden todellinen määrä saattaa olla jopa puolet oletettua pienempi! Mutta ei kannata tietystikään tuudittautua liikaa tähän :)

   Poista
  2. Mutta kyllä tuo pieni sisäänpääsyprosentti motivoi lukemaan hullunlailla! Toivotaan, että kova työ ja tahto palkitaan! :)

   Poista
 6. Musta on aivan ihana että 'suomennat' noi vähän oudommat sanat tohon!! Ja vähnkö mä jo ootan sitä, että sais just noita tikkaushommia ja muuta siistiä tehä. Täytyy varmaan vaan hetki oottaa, ku oon vasta lukion 1... :D Ja päästä ekaks sisään ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mutta unelmointi on ihan ykkösjuttu! Sieltä se motivaatio lukemiseen sitten ammennetaan :) Nyt vaan ahkerasti tavoitteet mielessä eteenpäin, muista kuitenkin kans nauttia lukioajasta, sillon kaikki on vielä suhteellisen helppoa ja aikaa riittää muuhunkin kun lukemiseen. Hyvät kaverit on tosi tärkeitä sillon, kun lukeminen väsyttää, joten kannattaa panostaa sosiaaliseen elämään nyt kun vielä ehtii! :D

   Poista
 7. haluisin thl:lle tai muuhun tollaseen tutkimustöihin. mietin vaan et kumpi reitti ois parempi: terveystieteet vai lääketieteet? kummasta saa vankemman pohjan? joutuuko lääkiksessä ottamaan jo opiskeluaikana vastuuta potilaiden hengestä, vai onko se vaan sellasta ohjattua teoriaa? vastuu nimittäin hirvittää...

  kiitos vastauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en osaa sanoa että kumpi tausta olisi parempi! Toki lääkiksessä saa hyvän alun tutkijan uralle ja pääsee tosi helposti mukaan tutkimusryhmiin halutessaan, mutta koulutus on varmaan enemmän aikaavievää kuin terveystieteiden parissa (ei kyllä ole kokemusta, joten vaikea sanoa). Opiskeluaikana oppilaalle ei käytännössä ole vastuuta juuri mistään, mutta sen vuoksi ei (ainakaan käsitykseni mukaan) myöskään tule kauheasti vaativia ja vastuullisia tehtäviä ja apua on kokoajan saatavilla. Eli ei tarvitse pelätä :) Ja uskoisin, että vastuun kantamiseenkin tottuu.

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksesta!:) oon tosi herkkä ja pelkkä ajatus "hengenpelastamisesta" (ei sentää siis harjottelusta, mut jos on tosi kyseessä) on ehdoton nou. Mut lääkis antas kyl varmaa enemmän uravaihtoehtoja tutkimustyötä ajatellen. Jos siellä ei kerta joudu vastuuseen nii miksipä ei:D

   Poista
  3. Ei mitään :) tietysti opiskeluaikana joutuu kohtaamaan vaikeita asioita ja olemaan mukana monissa hankalissa tilanteissa, joita ei haluaisi ehkä kohdata. Ja kyllä harjoittelijatkin joutuvat (tai pääsevät) tekemään monia toimenpiteitä valvonnan alaisina, eikä tietenkään ole kiva töppäillä ja tuottaa potilaalle esimerkiksi kipua! Ja varmasti pääsee mukaan tiukkoihin tilanteisiin, jotka vaativat nopeita toimenpiteitä. En osaa edes vastata kysymykseen kunnolla, koska en ole vielä opinnoissa niin pitkällä! Mutta meille on ainakin tässä vaiheessa korostettu sitä, että emme opiskelijoina ole vastuussa lähinnä mistään :)

   Poista
 8. my day-postaus olisi tosi kiva! :)

  VastaaPoista
 9. Muhun iski pääsykoeahdistus! Neuvoja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, et taida olla ainoa :D Ei tässä vaiheessa auta oikein muu kun luottaa omaan osaamiseen ja tehtyyn työhön ja keskittyä kertaamaan niitä asioita, jotka eivät vielä ole hallussa! Mutta lepääminenkin on tärkeää, pääsykokeessa pitää olla skarppina ja virkeänä tai se menee ihan metsään! Mua itteeni helpotti tossa vaiheessa sellanen ajattelu, että oon jo työni tehny ja nyt vaan ylläpidetään sitä osaamista ja katsotaan mihin se riittää! Tietysti opettelin vielä muutamia juttuja paremmin, jotka tuntui vaikeilta, mutta kyllä koko paketin pitäisi jo aikalailla olla kasassa tässä vaiheessa!

   Poista