torstai 9. toukokuuta 2013

kertailua

Heipähei!

Juuri nyt eletään erittäin jännittäviä aikoja. Ensinnäkin siksi, että koko mun kurssilla on huomenna potentiaalisesti ykkösvuoden vaikein ja raskain tentti edessä, ja toisekseen siksi, että pääsykoe lähestyy kovaa vauhtia! Nythän se jo suorastaan kolkuttelee ovilla, sillä aikaa on jäljellä enää noin 2 viikkoa!! Voi sitä paniikin määrää :D Mäkin oon ihan täpinöissä tosta kokeesta, koska mulla on monta kaveria pyrkimässä ja tietysti mun valmennuskurssilaiset on siellä ja jännitän kauheesti kaikkien puolesta!

Oonkin saanu tässä muutamia kysymyksiä (sekä blogin että ihan oikean elämän puolella) siitä, mitä nyt kannattaa tehdä, kun kokeeseen on enää niin vähän aikaa ja miten kannattaa kerrata. Noh, niinkun oon varmaan 10000 kertaa sanonut, niin kaikki meistä on yksilöitä ja kaikille samat metodit ei ehkä toimi niin hyvin, mutta jaan mieluusti omia vinkkejäni teidän käyttöönne ja toivottavasti niistä on apua!

Kuva
Toi edellinen kuva vastaa varmaan aika hyvin todellisuutta siitä, millainen fiilis monilla koepäivänä on. Pääsykoetta ajatellen olisi kuitenkin tärkeetä levätä edellisenä päivänä, mieluiten lukematta ollenkaan, jotta ei seuraavana aamuna näyttäisi tolta! Toisekseen, kokeen alkaessa pitäisi pyrkiä välttämään paniikkia ja ottaa heti alusta alkaen taistelija-asenne. Itseään on lupa psyykata eteenpäin ennen koetta ja sen aikana. Muista, että olet opiskellut pitkään ja ahkerasti tätä päivää varten, nyt on aika näyttää osaamisesi! Pääsykoe voi olla elämäsi siihen mennessä tärkein koe, sillä se ratkaisee sen pääsetkö opiskelemaan haluamaasi alaa. Sinä haluat onnistua, joten teet kaikkesi kokeessa.

Itsensä motivointi on tärkeää näin loppuvaiheessa. Koe häämöttää ja monet alkavat olla kuukausien lukemisesta niin puhki, että tarmo ei oikein enää riitä loppurutistukseen. Älä luovuta tässä vaiheessa, vaan varmista osaamisesi ylläpitämällä oppimaasi. Viimeisellä viikolla on lupa ottaa vähän iisimmin ja päivää ennen koetta ei kannattaisi lukea ollenkaan, vaan keskittyä mukaviin ja rentouttaviin asioihin.

Kuva

2 viikkoa ennen koetta on (mun mielestä) vähän lyhyt aika kertaukselle, joten toivottavasti olet aloittanut kertaamisen jo ajoissa! Kerratessa ei kannata turhaan laskea helppoja laskuja, vaan tehdä uudestaan kaikki sellaiset vaikeat laskut, jotka ovat aikaisemmin tuottaneet runsaasti päänvaivaa. Samalla näet kehityksesi! Toisaalta, älä masennu vaikka jokin tehtävä jäisi edelleen ratkaisematta - todennäköisesti sama tehtävä on vaikea kaikille muillekin. 

Kertaa myös kaikki tärkeimmät, valintakokeissa usein toistuvat, tehtävätyypit, jotta osaat varmasti laskea niistä jokaisen vaikka unissasi. Näitä ovat esimerkiksi pH-, puskuriliuos-, liukoisuus-, intensiteetti-, aktiivisuus-, paine-, työ- ja sähköopin laskut. Pidä huolta myös siitä, että hallitset orgaanisen kemian hyvin, etenkin kaikki funktionaaliset ryhmät ja että osaat myös piirtää yhdisteitä. Kertaa myös biologiasta avainkohdat, mutta älä unohdu niihin liian pitkäksi aikaa. Pääsykokeessa bilsan tehtävät ovat usein pitkiä ja niistä ei saa helposti pisteitä, sillä muistettavia yksityiskohtia on niin paljon. Keskity laskemiseen, sillä laskuista saa helpoiten ja nopeiten kerättyä paljon pisteitä. Tämä ei kuitenkaan ole tekosyy laiminlyödä biologian kertausta, mutta pistä asiat tärkeysjärjestykseen ja keskity vahvistamaan heikkouksiasi, mikäli ne ovat kokeen kannalta oleellisia.

Kuva
Vuosi sitten, kun itse vielä luin pääsykokeeseen, olin tähän aikaan jo ihan loppu. Into oli ihan poissa ja lukeminen tökki niin pahasti. Annoin itelleni kuitenkin vähän armoa, sillä kertaussuunnitelmassa oli sen verran varaa siihen. Tee itsellesi kirjallinen suunnitelma kertaamisesta, jotta näet minä päivinä luet mitäkin ja saat samalla varmistettua, että ehdit kerrata kaiken ajoissa. Silmäile/laske vanhoja valintakokeita jotta saat tuntumaa koekysymyksiin, sillä ne ovat monesti aikan samantyylisiä. Valmistaudu henkisesti tekemään parhaasi kokeessa ja muutenkin vaali mielenterveyttäsi liikunnalla ja läheisten seuralla :)

Välillä vastaan tulee niitä hetkiä, kun paniikki iskee ja alkaa pelottaa, että mitä jos unohdankin tämän ja tuon asian kokeessa. Luota omaan osaamiseesi, kyllä ne tiedot pysyy siellä aivoissa ja kunhan et vaan mene täysin lukkoon ja paniikkiin kokeessa, niin kaikki menee hyvin! Itseäni helpotti tässä vaiheessa ajatus siitä, että varsinainen työ on jo tehty ja nyt on enää aika ylläpitää opittua ja tehdä pieniä viime hetken viimeistelyjä. Ei kannata sortua paniikkiopiskeluun ja yrittää tankata kaikkia pieniä yksityiskohtia mieleen, sillä kokeessa pääkokonaisuuksien vahva hallinta on paljon tärkeämpää kuin yhden nippelitiedon ulkoamuistaminen.

Jaksakaa vielä nää pari viikkoa, sitten koe on ohi ja alkaa kesäloma ja syksyllä sadat uudet lääkisopiskelijat aloittavat taas opintonsa. Sinä haluat olla yksi heistä! Joten taistele loppuun saakka, niin ei ainakaan harmita jälkikäteen! Kuvittele sitä euforiaa, kun paksu kirje kolahtaa postiluukustasi ja tiedät saavasi toteuttaa unelmasi ja lunastaa kovan työn jälkeen ansaitsemasi palkinnon. Se tunne on jotakin aivan käsittämätöntä. Muista kuitenkin myös se, että elämä jatkuu kokeen jälkeen, vaikka ovet yliopistoon ei vielä aukeaisikaan. Aina voi yrittää uudestaan, eikä mikään hakukerta mene koskaan hukkaan, sillä ensikerralla olet jälleen viisaampi ja lähtötasosi on varmasti korkeammalla.

Jaksamisia ja onnea tasapuolisesti kaikille! :)

16 kommenttia:

 1. Aina kun mulle on tullut heikko hetki ja on tehnyt mieli luovuttaa, oon ajatellut sun blogia ja sitä, miten sä teit "mahdottomasta" mahdollista. :)

  Et uskokaan kuinka paljon sun blogi on tsempannut mua, kiitos!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! Ihanaa kuulla tällasia kommentteja! :) Hienoa, että olet jaksanut pakertaa etkä ole luovuttanut! Kyllä se sitkeys palkitaan aina enemmin tai myöhemmin! :) Paljon tsemppiä! <3

   Poista
  2. Hanna-Kaisa mä antaisin sulle nobel-palkinnon

   Poista
  3. Hahhah, mahtavaa! :D Mistäs moinen?

   Poista
 2. Tuli mieleen, että saako lääkiksen pääsykokeissa käyttää esim. MAOL:a tai CAS-laskinta, kuten ylppäreissä saa? :) Vai onko kaikki, esimerkiksi kemian funktionaaliset ryhmät ja kaikki fysiikan miljoonat kaavat tarkoitus opiskella ulkoa? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne vaan pitää osata kaikki ulkoa, ainakin silloin jos kokeessa ei ole kaavaliitettä :) Yleensä sellainen siis tulee koepaperin mukana, mutta siellä on kaavoja ihan sekaisin ja niin paljon kaikkea sälää, että on huomattavasti helpompaa osata kaavat vaan ulkomuistista! Eli mitään maolia ei saa käyttää! Sallituista laskimista löytyy netistä lista (löytyy ihan googlaamalla "lääketieteellinen, pääsykoe, sallitut laskimet" tai jotakin sinne päin. Noissa säännöissä ollaan ihan ehdottomia, joten kannattaa tarkastaa oman laskimen sallittavuus hyvissä ajoin!

   Poista
 3. Tää on paras tsemppauspostaus, jonka oon ikinä lukenu! :) Kiitos siitä!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa postaus! Kiitos :)

  VastaaPoista
 5. Oon koko kevään lukenut pääsykokeeseen ja laskenut paljon tehtäviä. Silti kun yritän laskea vanhoja pääsykoetehtäviä, en osaa laskea kertakaikkiaan yhtään mitään. Onko peli ihan menetetty? :(

  VastaaPoista
 6. Peli ei ole koskaan menetetty, ennenkun tulokset on tulleet! Pää pystyyn vaan ja yrittämään uudestaan :) Pääsykoetehtävillä on monesti oma "hohtonsa". Kun aloittaa laskemaan niitä, ei siihen pystykään suhtautumaan neutraalisti, vaan päässä alkaa miettimään, että "tää on nyt pääsykoetehtävä, tää on joku ihan hc" ja sitten tehdäänkin kärpäsestä härkänen ja simppeli perustehtäväkin menee hetkessä metsään, kun sitä alkaa miettimään liian monimutkaisesti! Vanhoihin valintakoetehtäviin kannattaa suhtautua nimenomaan niin, että ne eivät voi olla kovin monimutkaisia, sillä muuten aika ei riittäisi kaikkiin tehtäviin, vaan ratkaisu on monesti hyvinkin yksinkertainen. Karsi kaikki ylimääräinen tieto tehtävänannosta äläkä hämäänny harhaanjohtavista kaavoista/sepustuksista. Keskity vain siihen, mitä tehtävssä kysytään ja suodata kaikki ylimääräinen ulkopuolelle! Kyllä se siitä :)

  VastaaPoista
 7. Moi! Lueskelen tätä blogia silloin tällöin ja tästä on kyllä saanu paljon tukea. Oon siis nyt hakemassa ja ahdistaa ihan mielettömästi kun perheessä on huolia vaikka muille jakaa ja musta tuntuu että 90% mun energiasta menee niiden huolien miettimiseen ja itteni pitämiseen kasassa, vaikka nyt pitäis aivot olla 100% pääsykokeessa. Oon lukenut, mutta välillä tuntuu että asiat ei niin hyvin pysy siellä mielessä ku on näitä muita huoliakin :(välillä masennun totaalisesti ajattelemaan, että oon vaan liian tyhmä lääkikseen. Välillä taas mietin, että ehkä aivot ei kestä kun tietyn määrän kuormitusta ja oppiminen ja keskittyminen on vaikeempaa jos psyyke on koko ajan kovilla muutenkin. Mitä luulet, voisko olla näin? Ehkä pitää vaan hyväksyä tää tilanne :/

  Anteeksi kun tänne avauduin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanku olisin itse krjoittanut tuon O_O
   Täällä siis toinen, jota ahdistaa pääsykoe ja kotona on paljon ongelmia juuri tällä hetkellä. Ytitetään tsempata toisemme sisään!<3

   Poista
  2. Hei anonyymit! Vastaan nyt samalla molemmille :)

   Oon aivan varma ainakin siitä, että kumpikaan teistä ei ole liian tyhmä lääkikseen! Lääkiksessä on ihan normaaleja ihmisiä, jotka ovat päässeet ahkeralla työnteolla sisään ennemmin tai myöhemmin, toiset heti kättelyssä ja toiset vasta parin yrityksen jälkeen. Me kaikki olemme yksilöllisiä niin persoonamme kuin oppimiskykymme mukaan, minkä vuoksi toiset tarvitsevat enemmän aikaa opitun sisäistämiseen sellaisella tasolla, joka riittää myös sisäänpääsyyn. Tietysti on ikävää lukea kokeeseen jos ei pääsekään heti sisään, mutta sitä ei voi vielä tietää miten käy joten nyt ei kannata vaipua epätoivoon, vaan yrittää parhaansa ja miettiä sitten jatkoa! Pahimmassa tapauksessa ensi keväänä odottaa uusi pyrkiminen, mutta tähän kokeeseen tehty lukeminen on aivan mieletön pohjatyö sitä varten, joten ensi kerralla se on VARMASTI helpompaa. Vaikka tietäisikin, että oma pää ei ole täysin kokeessa (varsinkin jos on perhehuolia tai vastaavaa) niin ei kannata antaa periksi, vaan yrittää! Altavastaajana ei ole mitään hävittävää, päin vastoin!

   Tosiasia on myös se, että lähes kaikki pyrkijät alkavat olla tässä vaiheessa ihan loppu. Lukemista ja laskuja on takana aivan lukemattomasti ja hermot on taatusti kireällä. Itse olin aivan SIETÄMÄTÖN viimeiset pari viikkoa, olin koko ajan niin tiedostamatta stressaantunut, että nalkutin ja valitin joka asiasta, joka vähänkään ärsytti, itkeskelin ahdistusta pois ja yritin samalla parhaani rauhoittua. Juuri siksi oli hyvä keventää loppua kohden, sillä siten sain ajatuksia hieman kokoon ja pääsin rauhoittumaan. Jos kotona on huolia, niin luonnollisesti se vaikuttaa asiaan, eikä sitä pidä väheksyä! Suuntaa energiasi siihen, mikä on tällä hetkellä elämässä tärkeintä ja muista, että AINA voi yrittää uudelleen, joten mitään ei ole menetetty!

   Jaksamisia loppuun asti :) <3

   Poista
 8. Eipä ollut laskurutiinista mitään hyötyä kokeessa, vaikka kaikkialla sitä niin painotettiin. Ketään en syytä, v*tuttaa vaan kuinka kokeesta voidaan tehdä täysin arpaonneen perustuva paska. Kiitos ja anteeksi.

  VastaaPoista