maanantai 15. huhtikuuta 2013

easy like a sunday morning

Eilen on taas yks niitä hyödyllisiä päiviä, kun koko aika hurahtaa sängyn pohjalla telkkua katsellen (LIVin roskaohjelmat on niin sunnuntaipäivän pelastus!) ja läppäriä naputellen. Meillä loppu käsiskausi ja nyt alko 5 viikon käsistauko. Päivän kysymys on, mitä IHMETTÄ mä teen kaikki nää illat?? :D Onneks on toi salikortti Unisporttiin nii ei käy aika pitkäks ja pysyy kuntokin yllä. Haluisin nyt vähän tsemppaa tän salilla käymisen suhteen, voisin tehdä jonkun oman ohjelman millä sais vähän piristystä ja uusia virikkeitä. Vaikka mulla lihakset näkyy nii ne vois näkyä viel vähän lisääkin, etenki habaa ois kiva saada enemmän esille! Haha, onneks opittiin elävän anatomian tunnille, että jos haluaa kasvattaa haukkaa, niin kannattaa tehdä hauiskäännössä pieni kääntöliike samalla, kun tuo painon ylös, koska sillon musculus biceps brachii (eli juurikin se hauislihas) tekee enemmän töitä, sillä olkavarressa on toinenkin lihas (musculus brachialis, m. bicepcs brachiin alla) joka on ns. kyynärnivelen fleksion (koukistuksen) agonisti eli "päätoimija" eli se tekee suurimman osan siitä koukistuksen työstä. Tää lääkisslangi alkaa jo tulla niin vahvana puheeseen, että kokoajan pitää keskittyä puhumaan niin, että muutkin kun lääkisopiskelijat ymmärtää, mitä yritän sanoa :D

Ja hei muuten, tällanen hauska knoppitieto liittyen edelliseen: jos m. biceps brachiista katkeaa toisen pään jänne (en muista nyt kumman pään, olisko ollut se lyhyempi?) niin se lihasosa jää sellaseks patiks olkavarteen ja näyttää ihan Kippari-Kallen hauikselta :D Mietittiin jo kavereiden kanssa et pitäiskö tarkotuksella katkasta se et olis iha hullu haba :D Tosin käden käyttömahdollisuudet varmaan rajoittuis melkosesti...

Kuva

Mutta joo... Valmisteltiin tänään mun neljän hengen ryhmän kanssa enkun suullista anatomy presentationia. Me valittiin aiheeksi selkä, kun sitä sopivasti juuri käydään pebassa läpi ens kerralla :D Mun vastuulle kaatui selkärangan rakenne ja selkäydinhermot. Tein alustavat muistiinpanot noin tunnissa ja nyt enää pitäisi kasata power point -esitys. Kerranki siitä on hyötyä, että meijän kirjat on englanniks! Ei tarvinnu miettiä mitään sanoja tai käyttää sanakirjaa :D Meijän opettaja on jenkeistä kotoisin ja tosi huippu tyyppi! On kiva, kun koko tunti pidetään englanniks niin täytyy kokoajan kuunnella tarkkaan. Vaikka en kielistä erityisemmin oo koskaan tykänny, niin enkku on ollu aina mun juttu! Oon pienestä asti oppinu enkkua tietokonepeleistä (the Sims!!), elokuvista ja musiikista ja se on jotenki kolahtanu tosi nuorena jo muhun.

Kuva

Jeps, äsken söin vähän kanaa, riisiä ja kasviksia ja kohta lähen lenkille ja sit olis viel iltaohjelmassa uutuus kauhuleffa Sinister! Anatomian jakso on ainaki siitä hyvä et kiinnostus omiin lihaksiin kasvaa ihan huimasti :D 

Ja AINIIN! Kaikki te lääketieteestä kiinnostuneet, käykää ihmeessä kattomassa Heurekassa se Body Worlds -näyttely! En oo itekään vielä kerenny, mutta oon ehdottomasti menossa kunhan vaan saan aikaseks, ehkä jo ens viikonloppuna :) Mut oon kuullu ihan hirveesti hyvää palautetta kaikilta, jotka sen on käyny kattomassa!


15 kommenttia:

 1. "Cool post!
  Much love,
  Wengie
  www.wengie.com"
  "Really enjoyed this post <3

  VastaaPoista
 2. Tarvitaanko lääkiksessä hyvää englanninkie len taitoa? :/ oon tosi surkea siinä ja ja haluisin niin kovasti lääkikseen opiskelemaan! En haluis et mun huono englannin taito olis esteenä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohon kielitaito kysymykseen on tullut kyll vastaus viime postauksessa. Käy tsekkaa se;)

   Poista
  2. Joo tosiaan oon vastannu tähän kysymykseen jo aikaisemmin, mutta pistetään nyt vielä tähänkin :) Lähes kaikki kirjallisuus meillä on englanniks ja sen takia jonkinlainen kielitaito pitää kyllä löytyä, mutta ei todellakaan tarvitse olla mikään huippu enkkutaituri! Sanasto on lähes kirjassa kuin kirjassa aika samanlainen ja kun oppii ne perussanat niin lukemisesta tulee nopeaa ja rutinoitunutta. Ja yleensä jos jotakin lausetta ei millään ymmärrä, niin se asia ei edes välttämättä ole kovin oleellinen, koska kaikki tärkeimmät asiat selitetään kyllä moneen otteeseen ja tulevat selkeästi esille. Mutta jos englannintaidot kaipaa hiomista niin kannattaa kyllä totuttautua enkuksi lukemiseen jo hyvissä ajoin vaikka lehtien tai nettiartikkeleiden avulla :) Ja melkein kaikki luennot on myös suomeksi, kuten myös pienryhmäopetus joten aina voi kysyä kaverilta jos ei ymmärrä jotain kohtaa kirjasta!

   Poista
 3. What about swedish...how well u should handle it. I have heard that some people cant graduate the Uni cause their bad swedish skills and they have to do some kind of swedish exam to graduate. Is it true?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. To graduate you have to pass a few swedish courses which means you have to have some skills to pass those exams. Every med student has to pass the same exams (unless you're a native speaker). The swedish courses vary between different degrees and therefore it's hard to tell how good skills you'll need. I'm not an expert at these things but hopefully you got the point =)

   Poista
 4. Onko tampereen, oulun, turun lääkis puolel opiskelu ihan erilaista? :-D meinaan et onko samat systeemit ja pitääkö lukee kirjoja enkuks ja latinaks vai onko se vaan helsingin yliopisto? Ja sit onko sun mielestä helpompi päästä tampereen kuin helsinkiin? Ja tiedätkö minkä perusteeella ne valitsee sinne pääsykokeen lisäksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terminologian osaaminen latinaksi on ihan välttämätöntä, eli siitä ei lääkistä vaihtamalla pääse :) En kylläkään kutsuisi termien pänttäämistä kirjojen lukemiseksi latinaksi.

   Nykyään on jonkin verran suomenkielistä kirjallisuutta olemassa, ja sellainen mutu-tuntuma olisi että Tampereella on mahdollista päästä vähän vähemmällä englanninkielisten kirjojen lukemisella kuin Helsingissä jos oikein yrittää vältellä.

   Poista
  2. Tossahan toi vastaus jo aikahyvin tulikin :) En tosiaan tiedä oikeastaan mitään muista lääkiksistä, joten on vaikea vertailla noiden kieliasioiden suhteen :/ Ainakin Kuopiossa oli kuulemma ollut monisteita jollain kurssilla aineistona kirjan sijaan (olisko ollut molbin kurssi? Siinä meillä oli ainakin se hirveä "selli", josta on kuvakin täällä blogissa :) ) mutta en osaa tarkemmin yhtään sanoa!

   Yleensä Tampereelle sisäänpääsyyn on vaadittu vähemmän pisteitä kuin Helsinkiin, mutta koska pisteytys vaihtelee kaupungittain niin siitä ei voi vetää mitään tarkkoja johtopäätöksiä! En siis lähtisi ihan hirveästi taktikoimaan sen perusteella, koska pisterajat muuttuu kuitenkin ja hakijamäärät myös vaihtelee. Mutta yleisesti voi ehkä sanoa, että Tampereelle on helpompi päästä sisään.

   Poista
 5. hei! onko lääkiksessä opiskelu tosi rankkaa ja aikaavievää? tarkoitan, että jääkö siltä aikaa esim. harrastuksille? montako opiskelupäivä yleensä kestää?

  sitten vielä toinen juttu: mua kiinnostais hirveenä toimia lääkärinä ns. hallinnollisissa/ tutkimustehtävissä, kuten jossaki firmassa tai THL:llä tai jossain, mutta en tiedä uskallanko hakee lääkikseen, koska hirvittää vastuun ottaminen toisen elämästä! ja siihenhän joutuu ainakin opiskeluaikana, vaikka sen jälkeen toimisikin hallinnollisissa tms. tehtävissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulla on ainakin ollut hyvin aikaa harrastuksille ja kavereille :) Kuten oon kertonu aikasemmin, pelaan käsipalloa ja treenaan monta kertaa viikossa ja hyvin on aika riittänyt! Meillä on aika vähän vielä toistaseksi ollut pakollista opetusta, joten opiskelu ei sinällään ole rankkaa, toki lukemiseen menee aikaa ja etenkin nyt TULE:n kurssilla on tosi paljon opeteltavaa ja aikaa lukemiseen kyllä saa kulumaan vaikka millä mitalla.. Mutta ei kannata missään nimessä pelätä, että joutuisi loppuelämänsä uhraamaan vaan lääketieteelle! Kyllä tässä kerkii ihan hyvin muutakin tekemään :)

   Kliiniseltä työltä ei kyllä voi välttyä lääkiksessä. Opiskeluaikana vastuuta on luonnollisesti vähemmän kuin valmistuneena, mutta valmistumisen jälkeenkin on oltava terveysasemalla töissä jos mielii erikoistua! En osaa tarkemmin vastata, kun itseä kiinnostaa nimenomaan se kliininen työ niin en oo kauheesti miettiny mitään hallinnollisia tehtäviä! Kannattaa ehkä kysyä joltakin asiasta paremmin tietävältä :)

   Poista
 6. Mielenkiinnosta kysyn: osaisitko vieläkin laskea fyssan ja kemian tehtäviä mitä silloin laskit kun luit pääsykokeeseen, vai onko asiat jo vuoden mittaan unohtuneet? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne aika pitkälti kyllä unohtuneet :D Etenkin, kun opettelin kaikki fyssan ja kemman jutut alle vuodessa niin ne ei oo jääny mitenkään erityisen pitkäikäiseen muistiin.. Mutta kyllä mä edelleenkin osaan laskea (ainakin pienen totuttelun jälkeen :D) sellasia normitehtäviä, ehkä jotkin tosi haastavat tehtävät ei enää menis! Ja kaavoista on kyllä monet unohtunu.. Mutta ehkä kaavaliitteen kanssa saisin tehtyä :) Oon auttanu jonkin verran kavereita laskemisen kanssa, joten siinä oon vähän nähny et miten hyvin osaan enää asioita, en kyllä näillä tiedoilla pääsis nyt sisään :D

   Poista
 7. Olitko juhlimassa vappua lääkisporukalla? :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai! :) Oltiin tiistaina amarillossa ja eilen kaivarissa! Voisinki tehä jonkinlaisen vappupostauksen :)

   Poista