torstai 8. marraskuuta 2012

Mixed emotions

Hej på er alla!

Täällä sitä taas kirjotellaan :) Ihan ensimmäiseksi kerrottakoon, että selvisin verikokeesta, mutta kyseessä ei ollutkaan laskimonäyte kyynärtaipeesta, vaan pikkuruinen sormenpäänäyte (joka oli jo silti riittävän kamala..). Teimme siis pareittain verisivelyt toisiltamme ja tarkoituksena oli saada vain ohut yksisolukerros näytelasin pintaan. Sormesta puristettu veripisara "lanattiin" toisen näytelevyn reunalla aivan henkäyksen ohueksi kerrokseksi, joka sitten jätettiin hetkeksi kuivumaan ja näitä näytteitä palataan tutkimaan myöhemmin mikroskopioissa. Koko juttu oli ohi 15 minuutissa!


Meillä on nyt siis menossa histologian jakso, eli opiskellaan sitä millaisia eri kudokset ovat ja miten ne toimivat. Kirja on huomattavasti nopealukuisempi kuin Lehninger (onneksi), mutta asiaa kyllä löytyy! Oman haasteensa opiskeluun tuo se, että eri rakenteet pitäisi periaatteessa pystyä tunnistamaan mikroskooppikuvista ja pakollisia mikroskopiointejakin meillä on muistaakseni 3. Ei siinä tunnistamisessa vielä mitään, mutta kun pitäisi muistaa että mikä solun rakenne värjäytyy minkäkinlaiseksi ja missä värissä (blaablaablaa). Meillä on PBL-istuntojen alussa aina pistari, jossa on 10 oikein/väärin väittämää. Oikeasta vastauksesta saa pisteen, väärästä miinuspisteen ja "En tiedä" -vastauksesta pyöreät nolla. Jos pärjää pistarissa riittävän hyvin, saa tenttiin lähtöpisteitä 0,25 tai 0,5. Mulla on mennyt pistarit tähän mennessä tosi hyvin, oon saanu jopa yhden pyöreän kympin! Mutta tänään se meni kyllä niin penkin alle kun voi vaan mennä.. Olin vielä lukenut koko alueen (omasta mielestä) ihan hyvin ja osasin kaikki tärkeät asiat, mutta sellaiset pikkunippelitiedot ei ollut tarttuneet mieleen niin hyvin. Tämä yhdistettynä väsymykseen ja siihen, että loppujen lopuksi veikkasin 3 kohtaa (kaikki meni väärin) ja siitähän ne tiedetyt pisteet sitten putosivat entisestään ja tulos oli 1/10. Ei onneksi sentään miinuspuolelle menty :D Mutta ei kovin lohdullista.. Ja sanotaanko, että tämä ja edellinen päivä ovat olleet vähintäänkin huonoja, joten pistariharmitus ei todellakaan paranna mieltä :( En ollut kiinnittänyt lukiessa juurikaan huomiota eri valkosoluille tyypillisiin solurakenteisiin (kuten tuman muotoon) joten ne asiat ehkä pitää sittenkin opetella, vaikka olin luullut niiden olevan enemmän "extratietoa". Ei auta kuin ottaa kirja kauniiseen käteen ja alkaa taas lukea..


Ei voi kyllä muuta sanoa, kun että lukeminen ei lääkiksessä lopu koskaan! Vaikka kuinka tuntisi itsensä valmistautuneeksi, niin aina jokin asia unohtuu. Masentavinta on se, että siellä on oikeasti niitä superihmisiä, jotka jotenkin käsittämättömällä tavalla ehtivät aina lukemaan kaiken (ja oikeasti osaavat myös kaiken lukemansa!) ja muistavat ihan ihmeellisiä pikku yksityiskohtia luennoilta. Tottakai itsekin voisi lukea paljon enemmän, sillä ei nämä omat tuntimäärät vielä ole mitään järin suuria, mutta koko ajan on ohjelmassa jotakin, joka vie aikaa lukemiselta. Tapahtumia, juhlia, treenejä, kavereita, perheiltoja ja mitä ikinä onkaan. Miten nämä "yli-ihmiset" järjestävät tämän kaiken? Mistä se aika otetaan? Sen olen kyllä huomannut, vaikka en itsekään mikään kovin aktiivinen juhlija ole, että monet jotka osaavat kaiken lukemansa, eivät käy opiskelijariennoissa niin paljon (mikä on tietysti ihan loogista) mutta entäs sitten muu sosiaalielämä ? En minä ainakaan ole valmis luopumaan kavereista ja urheilusta lukemisen takia, enkä edes usko siihen, että se olisi välttämätöntä! Olen niin kilpailuhenkinen, että haluan kuitenkin pärjätä koulussa ja tuntea osaavani, joten kun pienikin epäonnistuminen tulee vastaan, niin sitä ollaan heti leuka rinnassa ja mieli mustana. Ehkä tämä on sitten vain hyväksyttävä, että koskaan ei voi osata ja muistaa ihan kaikkea ja välillä täytyy myös epäonnistua, mutta se vaan tuntuu niin vaikealta... Loppujen lopuksi vain tentti on se, jolla on väliä (kunhan pakolliset opinnot on suoritettuina) ja tässä vaiheessa riittää kun hallitsee isommat kokonaisuudet ja pänttää yksityiskohdat sitten myöhemmin. Mutta harmittaa silti. Ja ÄRSYTTÄÄ. Miksen minä opi yhtä hyvin kuin jotkut muut?


Mutta asiasta kukkaruukkuun ja suunta kohti positiivisia ajatuksia, meillä on tänään alfojen ekat omat sitsit! Ja ne pidetään lääkiksen kerhohuoneella Euphorialla, joka on vasta remontoitu. Kyseessä on vielä kaverisitsit, eli jokainen osallistuja saa tuoda mukanaan yhden avecin halutessaan. Parasta sitseissä on kuitenkin se, että teemana on SPURGU :DD Kerrankin juhlat, joihin ei tarvitse laittautua! Ainut harmi on se, että mulla ei ole vielä omaa laulukirjaa :( Mutta eiköhän sieltä jostain löydy joku, joka mielellään neuvoo vasta-alkajaa, kyseessä on nimittäin mun ensimmäiset sitsit! :)

5 kommenttia:

 1. Hei. Tosi kiva blogi! Löysin ihan sattumalta kun ihan muita juttuja blogilistassa temppuilin. Itsekin olen juuri lukiossa ja vähän ideana olisi hakea lääketieteelliseen. ajattelin alkaa seuraamaan blogiasi, mutten löytänyt ikävä kyllä mistään lukija nappulaa. koulun kanssa on yleensä niin paljon homma (+harrastukset) että jos en saa ilmoitusta jostain blogista uudesta postauksesta niin mahdan unohtaa sen.... :/ huonomuistinen kun olen.. Niin, että onko mahdollsita saada tänne joku kiva lukijat gadget tai vaikka seuraa sähköpostilla gadget vai onko sinulla erityinen syy, mikset ole halunnut laittaa sellaista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! :)

   Oon tosi tumpelo noiden gadgetien kanssa.. Katsotaan jos onnistun lisäämään sellaisen! Kyllä tätä blogia pystyy (jotenkin) seuraamaan, kun seuraajia on kuitenkin muutama! Mutta selvitän asiaa :D

   Poista
 2. Hei Hanna-Kaisa,

  Täytyy heti sanoa, että olin tavattoman onnellinen löytäessäni blogisi hetki sitten, ahmaisin jo kaikki kirjoituksesi, mutta kysyttävää vielä jäi. :) Tilanteeni on siis se, että tajusin vasta nyt abivuotenani haluavani lääkikseen. Fysiikkaa ja kemiaa en ole lukenut, mutta bilsa on hyvin hallussa. Väistämättäkin tässä on siis ensi vuoden välivuosi tiedossa ja olenkin pohtinut erilaisia vaihtoehtoja sen varalle ja että miten onnistuisin fysiikan ja kemian sisäistämään ennen pääsykoetta. Ensiksi ajattelin, että olisin suorittanut ne aikuislukiossa ennen kevään valmennuskurssia, mutta luin että sinä kävit ihan vain pitkän valmennuskurssin joka alkoi jo syksyllä. Halusinkin kysyä, että koitko että ymmärsit ja pysit kärryillä kemiassa ja fysiikassa pitkällä valmennuskurssilla ilman että olit tehnyt lukion kursseja aikaisemmin? Ja ihan vaan sillä että kertasit niitä itsenäisesti ohessa? :) tosissaan kun pohdin olisiko fiksumpaa käydä niitä ensin aikuislukiossa vai suositteletko suoraan pitkälle valmennuskurssille menoa? Ja minkä valmennuskeskuksen kautta menit?
  Kiitos paljon jo etukäteen kun jaksat vastailla kysymys tulvaani!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiia!

   Kiitos viestistäsi :) Voisin hyvinkin tehdä tästä jonkinlaisen postauksen.. Mutta vastaan nyt kuitenkin kysymyksiisi tässä! Lähtötilanteesi on oikeastaan identtinen omani kanssa. Valitsin Valmennuskeskuksen pitkän syyskuussa alkavan kurssin ja tarkoituksena oli kyllä käydä etukäteen lukemassa kursseja aikuislukiossa, mutta mitään kursseja ei mennyt kesällä. Syksyllä sitten aloitin samaan aikaan sekä Eiran aikuislukiossa, että valmennuskurssilla, mutta droppasin aikuislukion nopeasti pois. Syynä oli yksinkertaisesti se, että koin oman opiskelun hyödyllisemmäksi, sillä huomasin oppivani paremmin sitä kautta. Lisäksi koulumatkoihin meni huomattavan paljon aikaa...

   Tottakai kärryillä pysymiseen (valmennuskurssin tahdissa) vaadittiin paljon omaa työtä, mutta koin ainakin itse pärjääväni hyvin! Tein vaaditut tehtävät ajoissa ja kertasin lukion kirjoista opiskeltuja asioita jälkikäteen. Kurssi oli sen verran pitkä, että asiat ehdittiin käydä rauhassa läpi ja aikaa omaan opiskeluun jäi kuitenkin todella hyvin. Joten olin kyllä hyvin tyytyväinen! Opettajat olivat kokeneita ja asiansa osaavia, joten apua sai aina kun tarvitsi :)

   Toivottavasti vastauksista oli apua sinulle! Tsemppiä lukemiseen :)

   Poista
 3. Much love,
  Wengie
  www.wengie.com"
  "Loved the blog post <3

  VastaaPoista