sunnuntai 19. elokuuta 2012

Pieni kurkkaus syksyyn

Heippa taas :)

Koulun alkuun on enää vähän reilu 2 viikkoa, joten aattelin tehä pienimuotoisen esittelyn kaikesta, mitä uusien opiskelijoiden on hyvä tietää ja tehdä jo etukäteen. Hyväksymiskirjeessä oli mukana "uusien opiskelijoiden muistilista", johon oli listattu kaikki oleellinen tulevaisuutta ajatellen, joka osoittautui todella hyödylliseksi! Multa ainakin katosi päästä ihan kaikki järkevä sillä sekunnilla, kun avasin hakijapalvelun ja näin ruudulla lukevan "Hyväksytty" joten oli hyvä, että varsinaisen kirjeen mukana oli paksu nippu muita papereita ja ohjeistuksia siitä, kuinka uuden opiskelijan tulee toimia. Näin (ainakin Helsingissä) selviät alkuun!

Paikan vastaanotto
Sanomattakin selvää, että tämä on se vaihe, jota uutena opiskelijana ET halua missata! Hyväksymiskirjeen mukana tulee hyvät ja selkeät ohjeet siitä, miten ottaa paikka vastaan. Muistakaa maksaa etukäteen HYY:n maksu ja ottaa kuitti mukaan jos menette paikan päälle viemään paperit (nimimerkillä en lukenut ohjeita tarpeeksi tarkasti :D). Samalla voi maksaa myös osakuntamaksun jos sellaiseen haluaa liittyä. Muita toimitettavia papereita ovat tietysti opiskelupaikan vastaanottoilmoitus ja opiskelijarekisterin perustietolomake. Tehtävä viimeistään heinäkuun loppuun mennessä, mutta suositeltavaa tietysti on ottaa paikka heti vastaan kun vain on mahdollista :)
Opintotuki
Opintotuen hakeminen lienee kätevintä hoitaa netin kautta KELA:n sivuilla (sinne pääset täältä!) Hakemuksen täyttämisen kanssa kannattaa olla tarkkana ettei mitään virheitä tapahdu ja varata myös siksi täyttämiseen jonkin verran aikaa. Itse olen sitä tyyppiä, että tuplatarkistan kaikki kohdat, joten mulla hakemuksen täyttämiseen meni varmaan sellaset 40 minuuttia :D Kannattaa lähettää hakemus matkaan mahdollisimman nopeasti, sillä käsittelyssä menee jonkin verran aikaa!
Opiskelijakortti
Yksi opiskelun parhaita puolia on kaikki opiskelijaedut! Varmaa säästöä :) Erityisen suositeltava niille, jotka liikkuvat paljon junalla (VR:ltä 50% hinnasta pois!) mutta myös lukuisia muita hyviä etuja, esim Filmtownista leffat ma-to eurolla, Apple Storesta -10% ja Tiimarista -15% alennusta, Finnkinosta elokuvalippuja opiskelijahinnoilla... Lisäksi monissa uimahalleissa ja kuntosaleissa (ainakin Helsingin kaupungin) on erikseen halvempi opiskelijahinta! Opiskelijakortin tilaat Lyyran sivuilta ja se maksaa noin 16 euroa. Samalta sivulta voi hankkia myös kansainvälisen ISIC-kortin, joka maksaa hieman enemmän, mutta kannattaa hankkia jos käy paljon ulkomailla! Lyyran sivuilta löytyy myös tietoa muista eduista ja niin edelleen. Kannattaa tilata kortti nopeasti, sillä valmistukseen ja toimitukseen menee aikaa. Tilasin omani heti heinäkuun alussa eikä se ole vieläkään tullut :D Onneksi yliopistolta saa opiskelijatodistuksen, jolla voi syödä yliopistolla opiskelijahintaan UniCaféssa kunnes varsinainen kortti valmistuu. Korttia varten täytyy olla itsestään passikuvamainen kasvokuva, joka tulee korttiin. Valokuvausjärjestö Ylioppilaskamerat ry:n kautta saat otettua itsestäsi kuvan opiskelijakorttiin ilmaiseksi!
HSL:n opiskelija-alennus
Tiedekunnan opintotoimistolta ja yliopiston opiskelijaneuvonnasta saa todistuksen HSL:n matka-alennusta varten. Alennustodistusta hakiessa pitää olla mukana hyväksymistodistus ja Ylioppilaskunnan (HYY) maksukuitin kopio. Matkakortin voi käydä päivittämässä opiskelijahintaiseksi HSL:n palvelupisteissä (esim. Rautatientorilla) ja alennuksen saa jo ennen opintojen alkua, joten jälleen kerran nopeudesta on hyötyä! :)

Muuta kivaa
Unisportin kautta saa liikuttua todella edullisesti, sillä vuosikortti maksaa vain 89 euroa! Melkoinen säästö, sillä hintaan sisältyy kuntosalin ja ryhmäliikuntatuntien vapaa käyttö, sekä yleiset pallovuorot. Vertailun vuoksi, esim Motivuksen vuosikortti kuntosalille ja ryhmäliikuntatunneille maksaa huikeat 752 euroa! Eipä voi ainakaan opiskeluaikoina syyttää kuntosalien kalliita jäsenmaksuja omasta rupsahtaneesta olemuksesta :D Ja koska opiskelu on raskasta, on hyvä olla vastapainona jotain ihan erilaista tekemistä. Asuntoa tarvitsevan kannattaa olla heti kärppänä lähettämässä hakemuksia Mediomaan, HOAS:ille ja Lyyraan, sillä asunnoista joutuu kilpailemaan monien uusien (ja vanhojen) opiskelijoiden kanssa! Itse aion asua vielä vuoden kotona vanhempien kanssa, joten asunnonhaku ei vielä tässä vaiheessa ole tullut eteen :) Netistä löytyy kyllä runsaasti tietoa aiheesta, joten ei kun etsimään vaan! Lääketieteenkandidaattiseura (sanahirviö!) r.y huolehtii mm. opintoihin liittyvien asioiden ja hupien järjestämisestä ja on samalla ammatillinen etujärjestö. LKS:n jäsenet kuuluvat automaattisesti myös Suomen Medisiinariliittoon, joka valvoo lääkärien työskentelyoikeuksia ja palkka-asioita. LKS:n jäsenyyttä voi hakea kaikki Helsingin yliopistossa lääketiedettä opiskelevat ja sen jäsenmaksu on vuodessa 17 euroa, mutta uusilta opiskelijoilta peritään vain puolikas maksu. LKS tarjoaa jäsenilleen myös asuntoloita, lehtiä, opiskelijahintaisia kirjoja ja erilaista harrastustoimintaa.

Sain postissa muutama päivä sitten myös Alfan Aapisen, joka on tuutorien tekemä infolehti uusille opiskelijoille. Helsingin Yliopistossa lääketieteen ensimmäisen vuoden opiskelijoita kutsutaan siis alfoiksi. Toisen vuoden opiskelijat ovat taas beetoja ja kolmannen vuoden opiskelijat gammoja!


Alfan Aapinen ja uusi alfa!


Älkää välittäkö hieman väsähtäneestä olemuksesta :D kello oli kuvaa otettaessa PALJON ja takana oli treenit ja ahkeraa siivoamista..

Mutta takaisin aapiseen, vihkossa esiteltiin hieman syksyn tulevia tapahtumia ja niille annettiin myös päivämäärät (mikä oli tosi hyvä juttu, sillä tapahtumat sai heti kalenteriin ja voi pitää kyseiset päivät vapaina!). Tiedossa on toistaiseksi Ekan illan bileiden lisäksi myös muun muassa liikuntapäivää, Ylämaan kisat (mitä ikinä se sitten tarkoittaakin) Mediverkko-cup (futista) ja tottakai Alfajaiset. Tapahtumista tulee varmasti omia päivityksiään sitten aikanaan :) Lisäksi aapisessa esiteltiin kaikki tutorit, erilaisia vastuutehtäviä, liittoja ja projekteja (näistä kanssa lisää myöhemmin!), Helsinkiä yleensä sekä LKS:n kerhoja. Kerhoja löytyy tosiaan moneen makuun niin urheilun kun taiteen, uskonnon ja musiikin saralta ja mukaan pääsee käytännössä kuka vain! :) Lisäksi esiteltiin hieman ensimmäisen vuoden opintoja, tutkijalääkärilinjaa ja tärkeää "perussanastoa" :) Ihanaa, että tutorit ovat jaksaneet nähdä vaivaa opuksen tekemiseen! Sitä lukiessa sai paljon hyvää tietoa jo etukäteen sekä syyskuun odotus vain kasvoi!

Melkolailla tasan kaksi viikkoa odotusta jäljellä, sitten alkaa tännekin tulla vähän tiuhempaan kuulumisia kun löytyy uutta kerrottavaa :) Toistaiseksi taas adjöö!3 kommenttia:

 1. Hei! Voisitko antaa joitain vinkkejä lukioon? :) Miten yleensä luit kokeisiin ja teit läksyt? Millaista opiskelutekniikkaa käytit? Paljon tsemppiä lääkikseen ja onnea vielä sisäänpääsystäsi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :)

   Kiitos onnitteluista! Koska oon saanut jonkin verran kysymyksiä noihin lukio-juttuihin liittyen, niin teen siitä ihan oman postauksen, joten stay tuned! :)

   Poista
 2. Much love,
  Wengie
  www.wengie.com"
  "stumbled upon here but enjoyed my stay <3

  VastaaPoista