maanantai 16. heinäkuuta 2012

Vinkkejä hakijoille!

Hellureei!

Ajattelin hieman jakaa omia neuvojani ja hyväksi havaittuja tapoja tuleville hakijoille siitä, kuinka pärjätä pääsykokeessa. Varmasti monia lääkikseen pyrkiviä kiinnostaa kuulla erilaisista keinoista opiskella kokeessa vaadittuja asioita. Jokainen lääkisopiskelija on selvittänyt tiensä kouluun omalla tavallaan, eikä ole olemassa mitään yhtä oikeaa keinoa, vaan jokaisen on löydettävä sellainen opiskelurytmi ja -tyyli, jotka sopivat itselle. Varmasti moni pääsykokeeseen lukeva (kuten minäkin vielä muutama kuukausi sitten :D ) painii sellaisten kysymysten kanssa, kuten "luenko riittävästi?", "ehdinkö oppia kaiken ajoissa?", "mitä jos kokeessa tuleekin totaalinen black out enkä muista mitään?", "kestänkö jännityksen ennen koetta ja sen aikana, vai jäädynkö täysin ja pilaan mahdollisuuteni?". Vaikka tiedostaisi lukevansa monta tuntia viikossa ja oppivansa asioita hyvin, epävarmuus iskee silti aika ajoin. Paniikki kasvaa eksponentiaalisesti lukupäivien vähentyessä, mutta hermot tulisi silti pitää hallinnassa, jotta energia riittää loppupuristukseen asti. Ensimmäinen vinkki: PIDÄ PÄÄ KYLMÄNÄ! Turha stressi ja murehtiminen haittaavat oppimista ja jaksamista, joten pyri tekemään kaikkesi pitääksesi pelko ja ahdistus loitolla. Käytännössä tämä tarkoittaa siis riittävästi lepoa (omalla kohdallani tämä tarkoitti joka ilta omaa aikaa + yksi täysin lukuvapaa päivä), terveellistä ravintoa riittävästi, sekä liikuntaa. Välillä on hyvä myös herkutella, mutta liika on liikaa! Jatkuva sokerin pupeltaminen ole keholle saati sitten mielelle hyväksi. Ei siis kirjastoon eväiksi karkkipussia ja energiajuomia. Liikunnan monia terveysvaikutuksia tuskin tarvinnee esitellä sen kummemmin, fyysisten etujen lisäksi "pään tuulettaminen" esim. lenkillä tekee oikeasti vain hyvää! Urheilin itse tavoitteellisesti (pelaan käsipalloa) 4-7 kertaa viikossa koko lukemisen ajan ja voin täysin rehellisesti sanoa, että ilman treenejä olisin tuskin kestänyt koko 8 kuukautta. Kunnolla treenatessa ei voi keskittyä mihinkään muuhun kuin omaan suoritukseen, jolloin kaikki stressi, ahdistus ja paniikki vain yksinkertaisesti katoavat mielestä ainakin joksikin aikaa ja olo virkistyy huomattavasti (+ uni maittaa paremmin --> stressi laskee ennestään =) )

Koska pitkäaikainen stressi on pahaksi, se kannattaa pyrkiä eliminoimaan heti kättelyssä. Toinen vinkki: TEE LUKUSUUNNITELMA! Sen ei tarvitse (eikä mielestäni edes tule) olla millintarkka kuvaus jokaisesta tulevasta lukupäivästä itse kokeeseen asti, vaan pikemminkin suuntaa (ja joustoa) antava kuvaus tulevasta urakasta. Kun olet jo heti alussa luonut jonkinlaisen suunnitelman siitä, milloin käyt mitkäkin asiat läpi ja kuinka paljon käytät niihin aikaa, pystyt jatkossa keskittymään itse lukemiseen, eikä sinun tarvitse vatvoa sitä, riittääkö aika kaikkeen tarvittavaan. Jos suunnitelma ei ole liian tarkka, siinä on myös pelivaraa. Itse tein kerratessani aina sunnuntaina seuraavalle viikolle lukusuunnitelman, jota pystyin muokkaamaan tarvittaessa muiden menojeni mukaan (lukujeni alussa seurasin valmennuskurssin aikataulua, kirjoitan tästä lisää myöhemmin!). Kannattaa myös merkitä lukusuunnitelmaan kaikki mitä olet ehtinyt sinä päivänä tehdä, näin osaat jatkossa luoda realistisempia suunnitelmia päiviisi ja opit tuntemaan oman opiskelu "maksimisi". Muista, että vaikeat asiat vaativat enemmän aikaa tullakseen ymmärretyiksi ja kertaus on opintojen äiti =)

Kolmas vinkki: UNOHDA KIRJA KERRALLAAN -AJATTELU! Lääkiksen valintakoe on soveltava ja siinä menestyäkseen on asioita pystyttävä yhdistelemään eri aineiden ja kirjojen välillä. Älä opettele asioita aina vain yhdestä kirjasta kerrallaan (tiedäthän, aloitat ykköskirjasta, etenet kakkoseen ja sitten kolmoseen sen sijaan, että opettelisit asiat aihealueittain yhdistelemällä eri kirjojen tietoja!).Teen ajatuskarttoja, joihin kokoat kaiken samasta aiheesta löytämäsi tiedon samalle aukeamalle. Yhdistele aineita, kemia ja bilsa ovat monin paikoin kytkeytyneet toisiinsa, samoin kemia ja fysiikka.

Neljäs (ja tärkein) vinkki: KESKITY ASIOIDEN YMMÄRTÄMISEEN! Älä missään nimessä sorru "hauki on kala" tyyppiseen ulkoa opetteluun, sillä tietoa on valtavasti eikä kaikkea voi mitenkään muistaa ulkoa. Bilsan osaaminen on pitkälti asioiden muistamisesta kiinni, mutta kemma ja fyssa eivät vaadi paljoakaan muistamista, kunhan on ymmärtänyt asiat niin, että osaa soveltaa omia tietojaan. Pohdi itseksesi, miksi eri ilmiöt tapahtuvat omalla tavallaan. Pyri löytämään syitä ja seurauksia eri tapahtumille. Esimerkkinä fysiikasta kaasun tilavuuden laajeneminen lämpötilan noustessa: kun lämpötila nousee, kaasun rakenneosasten liike-energia kasvaa -> rakenneosaset törmäävät astian seinämiin suuremmalla nopeudella -> paine kasvaa -> astia laajenee. Ymmärtäminen on ulkomuistia hyödyllisempää myös siksi, että ymmärrettyäsi jonkin asian perin pohjaisesti, voit oikeastaan unohtaa sen! Kun olet ymmärtänyt, että lämpö on rakenneosasten liikettä voit tarvittaessa päätellä, mitä kaasulle tapahtuu lämpötilan noustessa. Kaavojakaan ei tarvitse opetella hiki hatussa kun on ymmärtänyt ilmiön idean, silloin kaavan voi hätätilanteessa vaikka johtaa kokeessa (kaavat kannattaa silti osata ulkoa, ihan vaikka vain ajankäytön vuoksi ;) )

Voisin väittää, että lähes kaikki hakijat käyttävät ihan turhaan aikaa ja energiaa itsensä vertailuun ja muiden hakijoiden arvioimiseen. Itse luin pääasiassa kotona, mutta aina välillä kirjastossa käydessäni en voinut olla huomaamatta näitä muiden "kyylääjiä" jotka tuntuvat käyttävän puolet ajastaan muiden tarkkailuun oman opiskelun sijaan. Viides vinkki: UPPOUDU OMAAN TEKEMISEEN! Olet pyrkimässä lääkikseen itseäsi  (ja vain itseäsi) varten joten unohda itsesi vertaaminen muihin. Älä stressaa tunneista, laatu korvaa määrän. Lukemiseen on panostettava ja laitettava aikaa, mutta päivässä on turha tähdätä kaksinumeroisiin tuntimääriin: 6-8 h/päivä riittää mainiosti. Älä välitä niistä, jotka vaahtoavat lukevansa 12h päivässä, todennäköisesti noista 12 tunnista vain vähän reilu puolet ovat tehokkaita. Kun luet, lue kunnolla. Tee opiskelusta ykkösprioriteettisi. Paneudu tekstiin, sulje kaikki muu ulkopuolelle. Jos kirjastossa on meluisaa, hanki korvatulpat. Muista tauottaa lukemista!!! Liian pitkään jatkunut lukuputki kostautuu vielä myöhemmin. Kävele tauoilla ja haukkaa raitista ilmaan. Juo riittävästi vettä ja syö tasaisesti pitkin päivää. Älä myöskään hengaile netin lääkispalstoilla (lue: älyvuodossa) liikaa, varsinkaan jos saat siitä stressiä. Itse en käynyt kertaakaan pyrkimiseni aikana lukemassa mitään muiden pyrkijöiden kirjoituksia ja hyvä niin, sillä netissä voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa vaikka vaan kiusatakseen muita. Blokkaa kaikki häiriötekijät ulkopuolelle.

Viimeisenä, muttei lainkaan vähäisimpänä Kuudes vinkki: HANKI STUDY BUDDY TAI MENE VALMENNUSKURSSILLE! Yksin suuresta luku-urakasta selviytyminen on vaikeaa, lähes mahdotonta. Jokainen pyrkiä on jossakin vaiheessa epätoivon partaalla ja välillä iskee järjetön ahdistus ja paha olo ja jopa luovuttaminen saattaa käväistä mielessä. Valmennuskurssilta saat vertaistukea muilta hakijoilta sekä neuvoja ja kannustusta kokeneilta opettajilta. Yhdessä opiskelu motivoi jaksamaan paremmin ja vaikeita asioita voi pohtia yhdessä. Opiskelukavereilla voi olla eri vahvuudet, jolloin he voivat auttaa toinen toistaan (opettaminen toiselle on yksi parhaista tavoista oppia itse!) ja myös kuulustella toisiaan. Pidä kuitenkin huoli, että opiskelukaverillasi on sama käsitys siitä, miten opiskella. Ei ole mitään ärsyttävämpää kuin istua kaverin vieressä, joka höpöttää omista jutuistaan koko luennon ajan kun itse haluaisi keskittyä opetukseen. Osaa olla myös itsekäs, opiskelet itseäsi varten. Älä kanna vastuuta laiskasta kaveristasi.

Siinä on nyt muutamia vinkkejä koottuna tuleville hakijoille, toivottavasti edes joku joskus saa niistä jotakin hyötyä! :) Joku voi olla täysin eri mieltä kanssani siitä, miten kokeeseen tulisi valmistautua ja silti päästä sisään. Oppiminen, kuten me ihmisetkin, on yksilöllistä. On vain löydettävä se itselleen oikea tapa. Työtä on tehtävä, sillä mitään ei saa ilmaiseksi. Uskokaa itseenne, usko omaan tekemiseen on avain onnistumiseen! On vaikea motivoida itseään lukemaan jos ajatus onnistumisesta tuntuu täysin mahdottomalta. Antakaa itsellenne lupa unelmoida - vielä minä onnistun!

Ensi kerralla kerron tarkemmin omasta haku-urakastani, jos kellään on mitään kysymyksiä, niin kysykää rohkeasti!

Loppuun vielä vähän kesäisiä mökkifiilistelyjä - ihana auringonlasku vai mitä? :)

5 kommenttia:

 1. Kiitos jo nyt kivasta blogista!:-)

  Olen vasta 2014 lukiosta valmistuva tyttö ja olen päättänyt hakea lääkikseen. Olen melko perustasoa koulussa, ellen jopa hieman keskiarvoa heikompi oppilas. Fysiikka ja kemia eivät ole vahvimpia aineitani, mutta olen löytäny uudenlaista motivaatiota kyseisissä aineissa kun tiedän, että tulevaisuudessa hyödyn saamistani tiedoista, vaikken koskaan lääkikseen pääsisikään.

  Tiedän, etten tule pääsemään lääkikseen heti lukion jälkeen, mutta en sen anna latistaa motivaatiotani. Minulla on suunitelmissa mennä valmennuskurssilla ja yrittää sen jälkeen uudestaan ja vaikken silloinkaan pääsisi yrittäisin vielä. Toivon, että jonain päivänä lapsuuden- ja vielä nykypäivän toiveammatti haaveeni toteutuu - että minusta tulisi Lääkäri!

  Kiitos vielä tästä blogista, se löytyy jo nyt omalta "Top Sites" listalta ja odotan innolla tulevia postauksia!:-)

  VastaaPoista
 2. Moi Pauliina!

  Kiitos paljon ihanasta viestistäsi! Nosti hymyn huulille :) Haluan sanoa sinulle, että älä missään nimessä luovuta, vaan pidä kiinni omasta unelmastasi! Itse en opiskellut lukiossa lainkaan fysiikkaa tai kemiaa (pakollisia lukuunottamatta) ja onnistuin silti opiskelemaan kaikki vaaditut kurssit 8 kuukaudessa - ja pääsemään sisälle! Se jos joku todistaa, että kaikki on mahdollista! :)

  Sulla on vielä paljon aikaa ennen pyrkimistä, joten ota ihan rauhassa! Kannattaa tietysti käydä mahdollisimman paljon tarpeellisia kursseja, vaikka sitten vain "puolivaloilla" ja panostaa täysillä pääsykokeeseen valmistautuessa. Motivaatio on avain onnistumiseen, usko itseesi niin onnistut kyllä!

  Onnea ja menestystä tulevaisuuteen! :)

  VastaaPoista
 3. Osaisitko sitten kertoa jonkin hyvän "jaottelun" esim. kemian opiskeluun? Yritän vääntää lukusuunnitelmaa, mutta en kyllä saa jaettu kemiaa mitenkään fiksuihin osioihin tai lähinnä se fiksu etenemisjärjestys puuttuu.. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voivoi, huomasin tän kommentin vasta nyt! Kannattaa siis kommentoida aina johonkin uuteen tekstiin niin huomaan paremmin :) Itse etenin ihan valmennuskurssin mukana, joten en tehnyt mitään omaa suunnitelmaa. Varmaan kannattaa ensin opiskella epäorgaanista kemiaa, jotta oppii laskemaan stöikiometrian laskuja ja sitten edetä orgaaniseen kemiaan? Niin meillä ainakin kurssilla tehtiin :D Enempää en kyllä osaa oikein auttaa :/

   Poista
 4. Hei Hanna Kaisa,
  haluaisin kysyä millä valmennuskurssilla kävit? Olisiko suosituksia, itse olen 24v tyttö, hakenut 2 krt lääkikseen vähän puolivaloilla, etten tosissani yrittänyt. Lähdin työelämään hakemaan terveysalan töist motivaatiota, nyt olen 2 v tehnyt töitä ja saanut motivaationi takaisin. Tarvitsen valmennuskurssin jotta saan opiskeluista jälleen kiinni.
  Vinkkejä?

  T. Noora :)

  VastaaPoista