perjantai 6. heinäkuuta 2012

Ekaa kertaa kynän varressa

Moikka!

Koska tämä on ensimmäinen blogitekstini ikinä, olisi ehkä hyvä kertoa hieman, mistä sain ajatuksen oman blogin aloittamisesta. Pyrkiessäni itse lääkikseen (2012) yritin etsiä netistä tietoa lääkiksessä opiskelusta, lähinnä oman motivaation buustaukseksi. Erityisesti kaipasin opiskelijoiden kirjoittamia tekstejä heidän kokemuksistaan ja mielipiteitä opiskelusta ja opiskelijaelämästä. Muutamaa blogia ja keskustelua lukuunottamatta en kuitenkaan löytänyt etsimääni (voi toki johtua myös huonoista hakusanoista tai tuurista?) ja päätin, että jos pääsisin keväällä sisään lääkikseen, aloittaisin oman blogini lääkiksessä opiskelusta, ihan vaan siltä varalta että joskus joku lääkikseen haluava kaipaa tietoa opiskelusta yms. (kuten minä viime vuonna) hän ehkä löytäisi tämän blogin ja saisi edes pientä kuvaa siitä, mikä koulussa odottaa. Ja toivottavasti myös lisää motivaatiota omaan lukemiseen =)

Kerron nyt vähän itsestäni tähän alkuun!

Olen siis 20-vuotias nuori naisen alku Helsingistä. Valmistuin lukiosta keväällä 2011 täysin tietämättömänä siitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa opiskella. Olin kiinnostunut lääkiksestä ja lääkärin ammatista jo ihan pikkutyttönä, mutta olin varsin tietoinen sen edellyttämästä tietomäärästä. Lukiossa en opiskellut pakollisten kurssien lisäksi lainkaan kemiaa tai fysiikkaa ("minustahan ei mitään lääkäriä tule kuitenkaan" -tyhmä minä :D ) joten pohjatietoni kokeeseen olivat aika olemattomat. Olin kuitenkin opiskellut bilsaa ja kirjoitinkin sen YO-kirjoituksissa ja sain siitä Laudaturin (sanomattakin selvää, että kyseessä oli yksi lempiaineistani!). Silloin elettiin kuitenkin vielä sitä aikaa, jolloin Galenoksen poistumisesta ei vielä tiedetty, joten en uskonut bilsan opinnoistani olevan juurikaan apua. Pitkään harkitsinkin suuntautumista biologian alalle, mutta ekologia ja kasvitieto eivät jaksaneet kyllä yhtään kiinnostaa. Harkitsin myös terveystieteiden opiskelua, sekä oikista, mutta mikään niistä ei tuntunut hyvältä, omalta ratkaisulta. Lääkis kummitteli mielessä, mutta pelkäsin sitä lukumäärää, epäonnistumista, jatkuvaa pyrkimistä...

Kesän asiaa mietittyäni päätin yrittää lääkistä, sittenpähän sitä tietäisi, mihin omat rahkeet riittää. Ilmoittauduin Valmennuskeskuksen pitkälle valmennuskurssille, joka alkoi jo syyskuussa 2011. Ajattelin, että pitkä kurssi antaisi parhaat valmiudet fysiikan ja kemian oppimäärien sisäistämiseen, jotta aikaa jäisi myös Galenoksen opiskelulle. Olin kuitenkin edelleen hieman epävarma siitä, haluanko lääkikseen tarpeeksi jaksaakseni raskaan pyrkimisen. Syyskuun alussa jouduin itse sairaalaan kahdeksi viikoksi, ja siellä ollessani tajusin todella haluavani lääkäriksi. Kun katselin päivittäin sairaalan elämää motivaationi kohosi pilviin ja puhkuin intoa päästä aloittamaan. Päätin uskoa itseeni, olen aina ollut hyvä oppilas, joten kyllä tämäkin onnistuu. Kun pääsin sairaalasta, valmennuskurssi alkoi ja siitä alkoi 8 kuukautta kestänyt lukeminen, joka huipentui pääsykokeeseen. Ja kesäkuun lopussa tuli kutsu opiskelemaan Helsingin lääketieteelliseen tiedekuntaan! :) Se jos joku on loistava esimerkki siitä, että kovalla työnteolla pääsee vaikka läpi harmaan kiven, vaikka oli toki matkassa ripaus onneakin, Galenoksen poisjääminen helpotti omalla kohdallani pyrkimistä huomattavasti! 

Jatkan juttua pyrkimisestä tarkemmin myöhemmissä postauksissa, Hejdå!

13 kommenttia:

 1. Kivalta vaikuttava blogi!:) Itekin alotan syksyllä lääkiksessä(apua, en usko vieläkään) ja on kiva lukea myös muiden alottavien ajatuksia. Jään seurailemaan:D

  VastaaPoista
 2. Moi Saara!

  Kiitos kommentistasi (mun eka kommentti ikinä, jee! :D ) ja onneksi olkoon myös sulle! Missä lääkiksessä alotat? :) Kieltämättä en oo itekään vielä sisäistäny sitä, että syyskuussa astelen kouluun, mieletön tunne!

  VastaaPoista
 3. Alotan tampereella!:) meillä alkaa jo elokuussa opiskelut, ja odotan niin innolla! On niin mahtavaa vastailla kaikille kyselijöille että "meen lääkikseen syksyllä" :D tuntuu niin hyvältä sanoo se ja siltä että tää tunne on jo sen kaiken lukuahdistuksen arvosta:)

  VastaaPoista
 4. No voin vaan kuvitella! Toivon iteki et olis jo syyskuu ja pääsis alottaa :D ehkä se sit jouluun mennessä uppoo kalloonki, että musta (ja susta) ihan oikeesti tulee lääkäri! :)

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa tosi kivalta blogilta! Juuri tällaista olen kaipaillutkin, jonkun sisäänpääseen pohdintoja hakuprosessista ja tietysti siitä itse opiskelusta. Onnea opiskelupaikasta!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Anne! Kiva, että olet tykännyt blogistani :) Ja kiitos onnitteluista!

  VastaaPoista
 7. Tämä blogi tulee varmasti olemaan yksi parhaista inspiraation lähteistäni! Olen itsekin 20-vuotias, tosin vasta valmistumassa lukiosta koska pidin 2 vuoden vaihtovuoden ulkomailla (:'DDDD), jonka takia olen ikäisiäni jäljessä. Keväällä 2014 on tarkoitus painaa lakki päähän, kirjoituksissa on ollut mukana englanti, äikkä, ruotsi, filosofia ja yhteiskuntaoppi (eli ei mitään lääkikseen hyödyllisiä aineita). Minä fiksuna ihmisenä en ole opiskellut lukiossa yhtäkään kurssia biologiaa, kemiaa enkä fysiikkaa (pakollisia lukuunottamatta). Koska "ei minusta mitään lääkäriä tule". Mutta kuinka ollakaan se mieli muuttuukin! Aikaa pääsykokeisiin on enää 6 kuukautta, enkä voi millään realistisesti kuvitella että ehtisin tuossa ajassa kaikki kurssit opiskella, kun sinullakin meni vain kahteen aineeseen se 8 kuukautta! Motivaatio on kuitenkin kova nyt kun oma polku on vihdoin löytynyt, ja realistinen tavoitteeni olisikin tähdätä vuoden 2015 pääsykokeisiin niin että ehtisin vuoden ajan sisäistää kunnolla lukion pakollisen oppimäärän. Jos sinä siihen pystyit, niin miksen minäkin! Eihän se voi olla niin, että lukion aineet määrittäisivät lopullisen ammatin. Mistä sitä 16-vuotiaana voi tietää, mihin aikoo isona? Kiitos paljon motivoivista teksteistäsi ja onnea opiskeluun!

  -Merve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips :)

   Sulla on melkoinen urakka kyllä edessä, mutta kuulostat erittäin motivoituneelta, mikä on huippu asia! 6 kuukautta on tietysti tiukka aika oppia kaikki 3 ainetta, mutta ehdottomasti kannattaa silti yrittää täysillä! Viime vuodenkin kokeessakin painottui erityisesti tiedon nopea sisäistäminen ja suuri osa tehtävistä oli täysin aineistopohjaisia. Koskaan ei voi tietää, minkälainen koe sieltä tulee vastaan, joten suosittelen kyllä panostamaan myös tänä keväänä! Teet samalla hyvää pohjaa itsellesi mahdollista 2015 vuoden pääsykoetta varten!

   Vaikka lähtöasetelma ei ehkä kuulostakaan parhaalta mahdolliselta, on hienoa, että uskot itseesi! Se on ehdottoman tärkeää. Yks mun kaverikin aloitti tänä syksynä lääkiksessä sillä pohjalla, että lukion ka oli 6-7, eikä käytynä ollut yhtään kemian, fysiikan tai bilsan kurssia. Silti se vaan veti ekalla hakukerralla sisään! Terävä pää on pääsykokeessa tärkeämpi kuin pari hassua lukiokurssia :)

   Kovasti tsemppiä sulle hakuun! Kun löytää sen oikean alan, niin kyllä sitä jaksaa tehdä duuniakin sen eteen. Keväällä sitten hymyilyttää, kun opiskelupaikka aukeaa :)

   Poista
 8. Törmäsin blogiisi tänään googlaillessani lääkiksen pääsykokeista. Innostuin valtavasti lukiessani tämän postauksesi, siitä kuinka itse pääsit sisään. Olen siis itse hakemassa tänä keväänä Turun lääkikseen, tosin sillä asenteella, että keväällä 2015 pääsen oikeasti sisään. Kirjoitin ylioppilaaksi 2012, jonka jälkeen on pari vuotta tullut vähän haahuiltua siellä täällä. Lukiossa kirjoitin biologian ja luin kemian kurssit ja puolet fysiikasta kuitenkaan kirjoittamatta niitä. Olen yläasteelta asti haaveillut lääkärin ammatista, välillä kuitenkin juuri samanlaisella asenteella kuin sinäkin "ei musta sitä sittenkään/kuitenkaan tuu lääkäriä". Nyt olen viimeisen vuoden aikana varmistunut todellisesta haaveammatistani ja olenkin koko kevään kertaillut ja päntännyt kemiaa ja biologiaa optikon opiskeluiden ohella. Fysiikan jätän suosiolla kesään ja ensi syksyyn. Olen kuitenkin aina ollut hyvä opiskelussa, joten uskon mahdollisuuksiini. Tämä sun "tarinasi" lisäsi mun motivaatiota ja uskoa entisestään. Alan seuraamaan blogiasi, niin eiköhän se pänttäysmotivaatio nouse vielä lisää, kun lukee mielettömä juttuja lääkisopinnoistasi. Heh, tulipas pitkä kommentti, mutta innostuin todella. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista! Toivottavasti näet tän mun vastauksen vielä joskus, oon tosi huono huomaamaan näitä vanhoihin postauksiin tulleita kommentteja :( Usko ehdottomasti itseesi! Sulla on kova motivaatio ja se on ihan mieletön voima!! Tosi paljon tsemppiä sulle lukuihin, toivottavasti nappaat opiskelupaikan 2015 haussa! :)

   Poista
 9. voiko hakea kahteen eri lääkikseen? en ole vieläkään ihan tajunnut koska itse hakisin ainakin kahteen lähimpään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi ei ole mahdollista hakea kuin yhteen lääkikseen kerrallaan :)

   Poista
 10. Mahtava blogi! Kirjoititko muuten pitkää vai lyhyttä matikkaa ja paljonko sait yo arvosanaksi?

  VastaaPoista